Dezvăluiri din interior: de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice și cum a reușit Israelul să le intercepteze pe cele mai multe
Postat la: 02.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Salva de rachete a plecat marți seară spre Israel după multe discuții între liderii iranieni, spun oficialii citați de New York Times. A fost un atac în parte surprinzător, cu rachete puternice, care a escaladat conflictul ce destabilizează Orientul Mijlociu de decenii.
Dar Israelul, susținut de aliații săi, în principal de SUA, a fost pregătit, folosindu-și scuturile antiaeriene performante pentru a doborî majoritatea proiectilelor. După zile întregi de dezbateri aprinse la cel mai înalt nivel la Teheran cu privire la răspunsul Iranului la ultimele acțiuni ale Israelului, comandanții militari s-au impus și aproximativ 180 de rachete balistice au fost lansate marți seară începând cu ora locală 19.31. Israelul a promis imediat un răspuns dur.
Atacul a venit după ce șefii Corpului Gardienilor Revoluției l-au convins pe liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, că aceasta era singura cale de acțiune pentru un Iran care vrea să pară puternic, au dezvăluit trei oficiali americani citați de New York Times. O declarație oficială a precizat că rachetele au fost lansate în semn de răspuns la asasinarea de către Israel a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea militantă libaneză susținută de Iran. Atacul a fost, de asemenea, menit să răzbune asasinarea recentă a liderului politic al Hamas, gruparea militantă din Fâșia Gaza, și a unui comandant iranian de top care se afla cu Nasrallah la momentul respectiv.
Dar decizia nu a venit imediat. Pentru unii analiști, primele comentarii ale liderilor iranieni, inclusiv ale liderului suprem, sugerau mai degrabă că atacul nu va veni. Președintele Massoud Pezeshkian s-a numărat printre cei care au îndemnat la precauție. Conservatorii iranieni au atacat însă președintele și guvernul într-o campanie dură pe rețelele sociale și în presa iraniană, afirmând că apelurile lor la reținere sunt echivalente cu trădarea. Comandanții militari au ajuns la concluzia că este esențial să ofere Israelului un mesaj, pentru a încetini atacurile asupra Hezbollah. Și mai important, au susținut ei, Iranul trebuia să acționeze pentru a demonstra Israelului că nu este slab.
Schimbarea de strategie a Iranului, au mai declarat oficialii americani, a pornit de la un calcul la care au contribuit liderii săi, inclusiv ministrul de externe Abbas Araghchi. Aceștia au decis că Iranul a calculat greșit atunci când a decis să nu acționeze la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în iulie, și la uciderea mai recentă a comandantului iranian de top, generalul Abbas Nilforoushan. În opinia lor, această reținere a fost înțeleasă greșit, ca slăbiciune. Araghchi a spus altor oficiali că țările occidentale au păcălit Iranul atunci când i-au cerut să dea dovadă de reținere și să permită negocierea unei încetări a focului în Gaza, au declarat cei trei oficiali SUA.
Atacul a arătat clar ce parte a dezbaterii a câștigat, cel puțin pentru moment. Majoritatea celor aproximativ 180 de rachete balistice lansate de Iran au fost interceptate de apărarea antiaeriană a Israelului, cu ajutorul SUA, care și-a activat distrugătoarele navale din regiune. Unele rachete au atins solul și unele pagube există - și sunt evaluate. Dar informațiile de miercuri dimineață sugerau că nu există victime pe teritoriul israelian. Dacă acest lucru se va confirma definitiv, ar fi o dovadă remarcabilă a eficacității sistemelor de apărare antiaeriană ale țării și a capacităților militare ale SUA - mai ales că Teheranul a declanșat atacul fără niciun avertisment, scrie Financial Times.
Au existat câteva diferențe importante între ultimul atac cu rachete al Iranului și precedentul atac din aprilie. În aprilie, Iranul a lansat aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și mai mult de 120 de rachete balistice. Potrivit armatei israeliene, 99% dintre acestea au fost interceptate, doar câteva rachete balistice aterizând în interiorul țării, unde au provocat pagube minime. Această rată ridicată de interceptare s-a datorat eforturilor combinate ale SUA și ale aliaților săi, urmăririi traiectoriilor de zbor ale rachetelor de către partenerii americani din regiune și propriei apărări antiaeriene extrem de sofisticate a Israelului.
Foarte important, Teheranul a anunțat atacul din aprilie cu mult timp înainte. În schimb, atacul de marți nu a fost însoțit de vreun avertisment, atât Pentagonul, cât și oficialii iranieni prezenți la ONU la New York declarând că Teheranul nu a anunțat în prealabil SUA sau Israelul. De asemenea, atacul de marți seară a avut doar rachete balistice. Fabian Hinz, cercetător în cadrul think-tank-ului International Institute for Strategic Studies, a explicat pentru Financial Times că excluderea dronelor ar fi putut face parte dintr-o strategie iraniană deliberată de a reduce timpul de avertizare și de răspuns disponibil pentru apărarea israeliană.
„UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) mai lente - care au nevoie de ore pentru a-și atinge țintele - oferă adversarilor mai mult timp de pregătire în comparație cu rachetele balistice, care ajung în câteva minute", a spus el. Experții în armament care au analizat clipurile de la fața locului au declarat pentru CNN că Iranul pare să fi folosit variante ale rachetei balistice Shahab-3, care este baza pentru toate rachetele balistice iraniene cu rază medie de acțiune care utilizează un propulsor lichid, potrivit lui Patrick Senft, coordonator de cercetare la Armament Research Services (ARES).
Missile Threat Project afirmă că racheta Shahab-3 poate transporta un focos de 760 până la 1.200 de kilograme. Iran Watch afirmă că cele mai noi variante ale Shahab-3, rachetele Ghadr și Emad, au precizii de până la 300 de metri de țintele vizate. Iranul pare să fi utilizat pentru prima dată în acest atac și racheta sa „hipersonică" Fattah-1, a declarat Hinz, precum și racheta avansată cu propulsie solidă Kheybar Shekan. Teheranul dispune de mii de rachete balistice și de croazieră cu diferite raze de acțiune, potrivit unui raport din 2021 al Proiectului privind amenințarea cu rachete din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Cifrele exacte pentru fiecare tip de rachetă nu sunt cunoscute. Dar generalul Kenneth McKenzie din Forțele Aeriene ale SUA a declarat Congresului în 2023 că Iranul are „peste 3.000" de rachete balistice, potrivit unui raport din acest an al site-ului Iran Watch de la Wisconsin Project on Nuclear Arms Control. Rachetele balistice, care zboară la mare înălțime în spațiul orbital înainte de a se prăbuși pe pământ la viteză supersonică, sunt adesea mai greu de interceptat decât rachetele de croazieră, care zboară la altitudini mai mici.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat că două distrugătoare ale marinei americane, USS Bulkeley și USS Cole, au tras aproximativ 12 rachete interceptoare marți seară, contribuind la apărarea Israelului. John Healey, ministrul britanic al apărării, a declarat că și forțele britanice „și-au jucat rolul în încercarea de a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu" - o declarație eliptică care a sugerat că avioanele de vânătoare RAF au interceptat unele rachete iraniene, așa cum au făcut-o în aprilie.
Forțele aeriene ale Iordaniei au interceptat, de asemenea, rachete iraniene în noaptea de marți spre miercuri, a declarat un oficial iordanian, fără să ofere detalii suplimentare. Cu toate acestea, restul rachetelor par să fi fost interceptate de sistemul stratificat de apărare aeriană al Israelului. Numai în ultimul an, acesta a trebuit să facă față capacităților iraniene sofisticate - cum ar fi rachetele balistice ghidate cu rază lungă de acțiune - și, la celălalt capăt al spectrului, rachetelor neghidate și cu rază scurtă de acțiune utilizate de grupuri militante precum Hamas din Fâșia Gaza.
Deși este considerat unul dintre cele mai eficiente din lume, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a avertizat adesea că sistemul de apărare antiaeriană ale Israelului „nu este ermetic". Stratul exterior al sistemului de apărare, denumit Arrow 2 și 3, este special conceput pentru apărarea împotriva rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune, prin interceptarea acestora în afara atmosferei terestre. Arrow a fost folosit pentru prima dată în mod operațional în timpul actualului război, când a doborât cu succes rachete balistice venite de la rebelii Houthi, gruparea yemenită susținută de Iran. De asemenea, acest scut a contribuit la blocarea atacului din aprilie al Iranului.
Al doilea strat de apărare al Israelului este cunoscut sub numele de „praștia lui David" și are misiunea de a doborî rachete mai grele și rachete balistice tactice, cum ar fi rachetele Scuds, în intervalul 100 km-300 km. Sistemul, care a intrat în funcțiune în 2017, a avut parte de acțiuni reale doar în ultimul an. Rachetele sale interceptoare Stunner au lovit mai multe proiectile lansate din Gaza și, de asemenea, ar fi interceptat o rachetă Hezbollah care a fost lansată săptămâna trecută spre Tel Aviv.
Elementul central al apărării aeriene a Israelului este Iron Dome. Finanțat și dezvoltat împreună cu armata SUA, acesta a fost introdus în 2011 și de atunci a interceptat mii de rachete de artilerie cu rază scurtă de acțiune lansate de Hamas și de alte grupuri militante palestiniene din Gaza. În timpul conflictului din Gaza din 2021, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că rata de interceptare a proiectilelor trase de Hamas și alți militanți asupra zonelor populate ale țării a fost de 90%.
Analiștii spun că rata ridicată de succes a Iron Dome se datorează în mare parte radarului sofisticat al platformei, care este completat cu capacități suplimentare de inteligență artificială. Acestea îi permit să distingă în câteva secunde care dintre rachetele ce sosesc, pe o rază de aproximativ 70 de kilometri, sunt susceptibile de a ateriza pe teren deschis și care ar putea lovi civilii sau sau infrastructura militară.
O versiune maritimă a Iron Dome, denumită adesea C-Dome, este de asemenea desfășurată pe corvetele marinei israeliene. Aceasta a doborât cu succes drone de atac lansate asupra activelor israeliene din Marea Roșie de către militanții Houthi și asupra platformelor de gaz din Marea Mediterană lansate de Hezbollah. „Logica sistemului este că un strat îl susține pe celălalt", a declarat Yaakov Lappin, un analist israelian în domeniul afacerilor militare. Unele dintre aceste straturi au putut fi văzute în acțiune marți seară, când imagini video de pe cerul de deasupra Tel Avivului au arătat momentele în care multe dintre rachetele iraniene erau interceptate.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...