Deutsche Welle: Planul secret de lichidare a Transnistriei e deja în aplicare!
Postat la: 06.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Republica Moldova este stat candidat pentru aderare la UE. Moldova va deveni membră a UE până la sfârșitul acestui deceniu, susține Maia Sandu. Fără a soluționa problema transnistreană, Moldova nu poate adera însă la UE.
Kievul recunoaște și sugerează tot mai insistent că ar avea o datorie morală față de Republica Moldova, deoarece a tolerat și chiar a profitat, decenii la rând, de „gaura neagră" numită Transnistria.
Acum, presa pro-guvernamentală de la Kiev dedică spații generoase pentru analize la acest subiect, sugerând că o eventuală înfrângere a Rusiei în războiul declanșat contra Ucrainei ar trebui să însemne inclusiv lichidarea Transnistriei pro-ruse.
Războiul a distrus lanțul de contrabandă
Regimurile ucrainene de după 1992 au creat în jurul Transnistriei, împreună cu elitele economice rusești, un lanț de contrabandă, care a întărit economic Transnistria și a pus Chișinăul în imposibilitate de a controla economic regiunea separatistă după războiul moldo-rus de la Nistru din 1992. Treptat, au intrat în schemele producătoare de bani murdari și cinovnicii corupți de la Chișinău. Economia transnistreană era dependentă de traficul ilegal de bunuri din și spre Odessa sau alte porturi la Marea Neagră. Schemele au funcționat peste trei decenii. Baza lor a fost pusă încă în anii '90, atunci când primul „președinte" al autoproclamatei republici separatiste transnistrene, Igor Smirnov, era primit cu mare fast de președintele de atunci al Ucrainei. Presa de la Chișinău din acea perioadă scria, de exemplu, că ginerele președintelui de atunci al Ucrainei ar fi fost proprietarul uneia dintre cele mai mari companii de oțel din Transnistria. Și alți politicieni de la Kiev au fost ispitiți, de-a lungul anilor, de posibilitatea de a face „business" cu separatiștii de la Tiraspol pe la spatele Chișinăului.
Războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie 2022 a determinat autoritățile ucrainene să închidă cu tancuri segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Nu mai trece absolut nimic prin acest segment de hotar. Odată cu asta s-a oprit și contrabanda, iar exponenții regimului separatist de la Tiraspol au început isteria „blocadei economice", cerând Rusiei să salveze Transnistria. Miza capilor regimului separatist de la Tiraspol era ocuparea rapidă a Ucrainei de către ruși și joncțiunea cu Transnistria. Doar că acest plan a eșuat datorită rezistenței armatei ucrainene. Exponenții regimului separatist de la Tiraspol și-au temperat retorica în raport cu Kievul - nu însă și în raport cu Chișinăul.
Dar din cauza celor aproximativ 2000 de militari ruși, care staționează ilegal în Transnistria, precum și a așa-numitei „armate transnistrene" (subordonată regimului separatist pro-rus), Ucraina este nevoită să țină la frontiera cu Moldova forțe militare de care are mare nevoie, bunăoară, la Bahmut și Avdiivka. Abia acum Kievul a înțeles cât de mult a greșit că s-a făcut, zeci de ani, că nu observă o problemă de la frontiera sa - separatismul transnistrean -, nu a făcut nimic ca să împiedice apariția acesteia, iar istoria din ultimele decenii ne arată chiar că s-au făcut eforturi pentru a păstra această problemă ca unii corupți de la Kiev să aibă mai mulți bani de buzunar.
Sincer, despre Ucraina, în percepția moldovenilor: Un amestec de speranțe şi suspiciuni
Moldova este solidară cu Ucraina în acest război, mulțumește militarilor ucraineni pentru că rezistă și stau scut în fața invadatorilor, Moldova ajută refugiații ucraineni și crede sincer că, prin asta, s-a plasat de partea bună a istoriei. Dar Moldova nu uită că, în 1992, a fost lăsată singură în fața armatei Rusiei (care nu are hotar direct cu Moldova), care i-a rupt în două teritoriul prin război - exact ca acum în Ucraina. Iar istoria nu se schimbă în funcție de situația la zi. Așa că atunci când unii decidenți de la Kiev uită istoria recentă, la Chișinău neapărat vor apărea oameni care le vor împrospăta memoria.
De exemplu, așa s-a întâmplat în martie 2022, când ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, reproșa Moldovei că încearcă să se agațe de trenul ucrainean ca să adere la UE. Atunci, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, i-a amintit lui Kuleba că Moldova și-a plătit cu sânge, în 1992, dreptul de a cere aderarea la UE. „Am rămas singuri atunci să ne apărăm independența împotriva trupelor rusești și cazacilor: Ne-am construit propriul tren de mare viteză. Țara noastră a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a semnat acordul de liberalizare a vizelor, Acordul de Asociere și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Și toate acestea le-am reușit datorită muncii și perseverenței noastre, călare pe propriul nostru tren de mare viteză." Dar, a precizat ambasadorul Chirilă, „noi oricum vom continua să fim cot la cot cu poporul ucrainean nu pentru că noi, moldovenii, avem nevoie de o cursă gratuită spre UE, ci pentru că, la fel ca noi acum 30 de ani, luptă pentru libertatea, demnitatea, democrația și independența lor! Rămânem cot la cot cu prietenii noștri ucraineni pentru că știm cum este să lupți singur pentru libertatea ta împotriva unei mașini de război puternice. Și vă rog să nu puneți la îndoială poziția noastră morală. E lipsă de respect", a reacționat public, în martie 2022, ambasadorul Moldovei la București, Victor Chirilă.
Ucraina a greșit în privința Moldovei, dar ziua de 24 februarie 2022 a schimbat totul
„Transnistria a devenit o gaură neagră de contrabandă fără nici un viitor economic. Dar, în ciuda acestui fapt, soarta ei a fost, ani la rând, în mâinile autorităților din Moldova și Ucraina. Această zonă gri a adus beneficii financiare reprezentanților ambelor state, obligându-i să închidă ochii la multe ilegalități", recunoaște jurnalistul ucrainean Serghei Sidorenko într-o analiză publicată recent.
Dar, precizează jurnalistul ucrainean, ziua de 24 februarie 2022 a schimbat totul. În Ucraina și-au dat seama că Transnistria reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Întrebarea este cum poate fi soluționată această problemă acum?
Chișinăul vede soluționarea conflictului transnistrean exclusiv pe cale pașnică, fără ca acest proces să afecteze parcursul european al țării. Maia Sandu a spus că Moldova trebuie să devină membră a UE până la sfârșitul acestui deceniu. Totuși, evoluția războiului ruso-ucrainean este incertă, iar toate hărțile lui Putin vizează și Republica Moldova. Prin urmare, în 2023, Chișinăul a stabilit un buget record pentru apărare, investiții majore urmând a fi efectuate în securizarea spațiului aerian. În paralel, autoritățile de la Chișinău dau asigurări că se lucrează la un plan de reintegrare a țării, iar pe linie parlamentară sunt introduse sancțiuni penale pentru separatism ca pârghii de constrângere, la un moment dat, a exponenților regimului ilegal de la Tiraspol.
„Agresiunea sângeroasă a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a făcut decât să întărească dorința moldovenilor de a evita războiul cu orice preț. Și acesta este cel mai simplu răspuns la ideea populară în Ucraina, potrivit căreia Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să ajute Moldova să scape de separatismul și de rușii din Transnistria. Nu există circumstanțe în care Chișinăul și-ar da acordul cu privire la acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său", scrie jurnalistul ucrainean Serghei Sidorenko în analiza sa, precizând că Kievul, în sfârșit, a înțeles asta.
Soarta Transnistriei depinde de un cartuș tras provocator spre Ucraina
Prin urmare, susține jurnalistul ucrainean, există o singură variantă în care această logică va înceta să mai funcționeze: dacă rușii lansează un atac militar asupra Ucrainei din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest caz, Ucraina ar avea dreptul legitim la un răspuns militar fără acordul Chișinăului, pe care Forțele Armate ale Ucrainei îl vor folosi fără îndoială. Dar această opțiune este puțin probabilă, deoarece exponenții regimului separatist de la Tiraspol conștientizează acest pericol. „Deci, varianta militară este practic exclusă", scrie jurnalistul ucrainean.
Așa-numita Transnistria are mai puţin de 30 de kilometri lăţime şi o suprafaţă totală de 4.118 kilometri pătraţi. În Transnistria, în satul Cobasna, la câteva sute de metri de hotarul ucrainean se află un depozit uriaș de armament sovietic - cel mai mare din Europa. Conform celor mai recente rapoarte disponibile, acolo ar fi stocate 20.887 tone de muniţii și foarte mult echipament militar rusesc. Conform unui studiu al Academiei de Științe a Moldovei, o deflagrație la acest depozit ar echivala cu explozia unei bombe atomice cu capacitatea de 10 kilotone. S-ar forma un crater cu o rază de 1,5 kilometri și cu o adâncime de 75 de metri.
Transnistria, la discreția unei semnături a Maiei Sandu
În ultimele luni, la Chișinău și Tiraspol, în mediul de experți, s-a discutat despre faptul că președinta Maia Sandu ar fi primit o ofertă din partea Ucrainei ce viza depozitul de la Cobasna și soarta separatismului transnistrean. Șefa statului ar fi respins însă propunerea Kievului. Despre un astfel de scenariu a vorbit recent, într-un interviu pentru Zonadesecuritate.md și activistul Ghenadie Ciorba, în trecut parte a regimului separatist de la Tiraspol (în perioada când enclava separatistă era controlată de Evgheni Șevciuk).
În opinia sa, războiul din Ucraina a generat „o situație ideală" pentru soluționarea conflictului transnistrean, fiind nevoie doar de voința politică a Chișinăului. „Maia Sandu poate intra în istorie ca persoana care a rezolvat un conflict vechi de 30 de ani. Acum există toate condițiile obiective și subiective", a spus Ciorba. Potrivit lui, dacă Maia Sandu ar fi luat decizia politică atunci când a primit-o (când forțele ucrainene duceau lipsă de armament pentru sistemele de artilerie rămase de la sovietici), astăzi militarii ucraineni ar fi luptat deja pentru recucerirea Crimeei.
Chișinăul se opune inclusiv unui scenariu de suprimare economică a regimului separatist de la Tiraspol. „Suntem în aceeași barcă. Să nu o dezechilibrăm", susține vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Tot el a recunoscut, în decembrie 2022, că Chișinăul a făcut compromisuri în raport cu Tiraspol, altfel războiul din Ucraina risca să se extindă şi în Republica Moldova.
Chișinăul pur și simplu nu ar ști ce să facă acum cu o Transnistrie eliberată
În lipsa unui plan de asimilare politică, electorală și economică (cu datorii de miliarde de dolari față de Gazprom și companii „privatizate" ilegal de ruși) a Transnistriei, Chișinăul ajută regimul separatist să supraviețuiască oricât de absurd și suspect ar arăta această realitate. Mai mult, la începutul lunii decembrie 2022, Chișinăul a cedat Transnistriei întregul volum de gaze mai ieftine de la Gazprom și cumpără de la Centrala de la Cuciurgan (gestionată de separatiști) energie electrică produsă din acest gaz. Altfel spus, Chișinăul finanțează direct separatismul. În plus, a prelungit până pe 31 ianuarie 2023 autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița, care generează 40%-66% din veniturile fiscale ale enclavei separatiste.
Articol de Vitalie Călugăreanu, pentru Deutsche Welle (preluare Rador)
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...