Detaliile din ancheta: Cele 22 de tone de tabla care ar fi fost primite spaga de Alexe au fost livrate la ferma sotiei

Postat la: 05.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Detaliile din ancheta: Cele 22 de tone de tabla care ar fi fost primite spaga de Alexe au fost livrate la ferma sotiei

Cele 22 tone de tabla care ar fi fost primite ca mita de fostul ministru PNL al Mediului, Costel Alexe (37 de ani), in datele de 23 aprilie 2020 si 7 iulie 2020, au fost livrate la punctul de lucru al unei societati administrate de sotia acestuia, Raluca-Elena Alexe (36 ani).

Potrivit sursei citate este vorba de firma Corporex SRL, care o are asociat unic si administrator pe Raluca-Elena Alexe. Firma a fost infiintata in 2013, are obiect de activtate "consultanta pentru afaceri si management" si are sediul in satul Pietraria, Comuna Barnova (Iasi). In 2015, societatea a cumparat un complex de terenuri si cladiri in satul Sculeni, comuna Victoria (Iasi) de la Constructii Hidrotehnice SA in schimbul a doar 42.000 de euro. Firma si-a deschis aici, in 2016, un punct de lucru.

Localitatea este la 25 de kilometri de Iasi si a fost descrisa in mass-media drept "domeniul secret al lui Alexe". "Intreaga proprietate e in plin proces de modernizare, investitia fiind de cateva sute de mii de euro. (...) In doi ani, a facut (familia Alexe n.r.) toate amenajarile la un parc tematic intins pe 4 ha, fara sa spuna care a fost sursa banilor.

Ministrul are cai, struti, ponei, pauni, 1.400 mp de constructii la cheie, o piscina in lucru, cort de evenimente, sute de metri patrati de pavele, grajduri, stive de lemne si hrana pentru animale, totul cifrandu-se la cel putin 700.000 de euro, adaugati valorilor initiale ale terenului si cladirilor," relata Reporter de Iasi. Jurnalistii au evaluat valoarea intregii proprietati la 1 milion de euro.

"Cele 22 de tone de tabla, in valoare de aproximativ 103.000 lei, au fost livrate la acest punct de lucru," explica sursele judiciare. Potrivit DNA, in martie- aprilie 2020, Alexe ar fi pretins, in mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit catre fabrica respectiva a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta societate comerciala pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba de compania Liberty Galati, care administreaza Combinatului Siderurgic Liberty Galati. Este vorba de cel mai mare combinat integrat din tara si lider in fabricarea produselor siderurgice, cu o capacitate actuala de productie de 2 milioane de tone de otel, potrivit site-ului societatii.

Pe 13 iulie, Ministerul Mediului, Apelor si Padurile emite un ordin de alocare cu titlu gratuit a unor certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Este vorba de Ordinul nr. 1401/2020 privind aprobarea numarului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate cu titlu gratuit aferente anului 2020 pentru fiecare instalatie din sectorul stationar in care se desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Ordinul a fost publicat pe 4 august in Monitorul Oficial si poate fi vizualizat pe portalul legislativ. Societii Liberty Galati i-au fost alocate un numar de 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, a precizat, luni, ca a aflat "cu surprindere" de acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA si precizeaza ca isi doreste finalizarea acestui demers cat mai repede si aflarea adevarului. "Nu am cerut si nu am luat in intreaga mea activitate publica foloase necuvenite cu incalcarea legii", sustine Costel Alexe. "Am aflat cu surprindere si am luat act de comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie privind propunerea inceperii urmaririi penale indreptata impotriva mea", a transmis, luni, Costel Alexe, printr-un comunicat de presa.

"Am incredere in actul de justitie si imi doresc cat mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut si nu am luat in intreaga mea activitate publica foloase necuvenite cu incalcarea legii. Nu voi face nicio referire publica la aceasta situatie in acest moment al demersului judiciar, dar va asigur ca in perioada urmatoare voi studia acuzatiile care imi sunt aduse si voi oferi toata cooperarea si transparenta mea in fata organelor judiciare", a mai transmis Costel Alexe.

loading...
PUTETI CITI SI...