Descoperire în ancheta privind exploziile de la Nord Stream: Două "nave fantomă" cu sistemele de localizare oprite, s-au aflat în zonă
Postat la: 12.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Primele scurgeri de gaze pe conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică au fost detectate în primele ore ale zilei de 26 septembrie, deversând până la 400.000 de tone de metan în atmosferă. Oficialii au suspectat imediat un sabotaj al conductei internaționale. O nouă analiză văzută de jurnaliștii WIRED arată că două nave mari, cu senzării de localizare dezactivați, au apărut în jurul locurilor de scurgere în zilele imediat înainte de a fi detectate.
Potrivit analizei realizate de firma de monitorizare a datelor prin satelit SpaceKnow, cele două "nave fantomă", fiecare măsurând între 95 și 130 de metri lungime, au trecut la câțiva kilometri de locurile în care au apărut avariile la Nord Stream 2. "Am detectat câteva „nave întunecat", adică nave de dimensiuni semnificative, care treceau prin acea zonă de interes", a declarat Jerry Javornicky, directorul general și cofondator al SpaceKnow. "Aveau balizele dezactivate, ceea ce înseamnă că nu existau informații despre mișcarea lor și încercau să își țină ascunse lumii informațiile despre locația lor și informațiile generale", adaugă Javornicky.
Descoperirea, care a fost făcută prin analizarea imaginilor de la mai mulți sateliți, este posibil să sporească și mai mult speculațiile cu privire la cauza exploziilor. Mai multe țări care investighează incidentul consideră că gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost zguduite de o serie de explozii, multe suspiciuni fiind îndreptate către Rusia, în timp ce invazia sa la scară largă în Ucraina continuă. (Rusia a negat implicarea sa.) Odată ce SpaceKnow a identificat navele, a raportat constatările sale oficialilor din cadrul NATO, care investighează incidentele de la Nord Stream. Javornicky spune că oficialii NATO au cerut companiei să furnizeze mai multe informații.
Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, spune că nu comentează "detaliile sprijinului nostru sau sursele folosite", dar a confirmat că NATO consideră că incidentul a fost un "act de sabotaj deliberat și iresponsabil" și că și-a sporit prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului. Cu toate acestea, un oficial NATO, care nu avea permisiunea de a vorbi public, a confirmat pentru WIRED că NATO a primit datele SpaceKnow și a declarat că imaginile din satelit se pot dovedi utile pentru investigațiile sale.
Pentru a detecta navele, spune Javornicky, compania a cercetat 90 de zile de imagini din satelit arhivate pentru zona respectivă. Compania analizează imaginile de la mai multe sisteme de sateliți - inclusiv servicii plătite și gratuite - și folosește învățarea automată pentru a detecta obiectele din cadrul acestora. Acest lucru include capacitatea de a monitoriza drumurile, clădirile și schimbările din peisaje. "Avem 38 de algoritmi specifici care pot detecta echipamente militare", spune Javornicky, adăugând că sistemul SpaceKnow poate detecta modele specifice de aeronave pe pistele de aterizare.
După ce a adunat imagini de arhivă ale zonei, SpaceKnow a creat o serie de poligoane în jurul locurilor de scurgere a gazelor. Cel mai mic dintre acestea, de aproximativ 400 de metri pătrați, acoperea zona imediată a exploziei, iar zonele de interes mai mari se întindeau pe mai mulți kilometri. În săptămânile care au precedat exploziile, SpaceKnow a detectat 25 de nave care au trecut prin regiune, de la "nave de marfă până la nave mai mari multifuncționale", spune Javornicky. În total, 23 dintre aceste nave aveau transponderele sistemului de identificare automată (AIS) pornite. Două nu aveau datele AIS pornite, iar aceste nave au trecut prin zonă în zilele imediat anterioare detectării scurgerilor.
Conform legislației internaționale, navele mari trebuie să instaleze și să utilizeze AIS. Acest sistem de urmărire a navelor a fost creat pentru a ajuta navele să navigheze și să evite eventualele coliziuni cu alte nave. Atunci când este pornit, AIS transmite numele navei, locația, direcția de deplasare, viteza și alte informații.
Este relativ rar ca navele să își dezactiveze transponderele AIS. Navele care "dispar" sunt adesea suspectate de implicare în pescuitul ilegal sau în sclavia modernă, iar oficialii europeni au investigat anterior nave despre care se crede că și-au dezactivat transponderele AIS. "Nu ar fi o practică obișnuită [ca AIS să fie oprit], cu excepția cazului în care navele au o misiune militară clasificată sau ar avea anumite obiective clandestine, deoarece Marea Baltică este una dintre cele mai aglomerate mări din lume în ceea ce privește traficul comercial", a declarat Otto Tabuns, directorul Fundației pentru Securitate Baltică, un ONG care se concentrează pe această regiune.
Tabuns spune că Marea Baltică are mai multe "artere" principale pe unde circulă navele și că este "responsabil" ca navele din zonă să aibă activate dispozitivele de urmărire AIS. Coliziunile pe mare pot fi mortale și ruinătoare pentru mediu. "Există multe locuri în Marea [Baltică] care nu sunt navigabile pentru navele mai mari", spune Tabuns. "Există, de asemenea, unele zone care nu sunt recomandate sau în care este interzisă navigarea din cauza moștenirii celui de-al Doilea Război Mondial." Submarine și muniții vechi de zeci de ani din timpul războiului acoperă fundul Mării Baltice.
SpaceKnow a detectat navele care aveau AIS dezactivat folosind imagini radar cu deschidere sintetică (SAR) de la sateliți. Majoritatea sateliților care observă Pământul fac fotografii a ceea ce se află sub ei; alții, însă, folosesc și SAR pentru a reflecta undele radio de pe sol și a crea imagini din acestea. Andrey Kurekin, cercetător în domeniul culorilor oceanice de coastă la Laboratorul marin din Plymouth, care a analizat imagini din satelit pentru detectarea obiectelor pe mare, spune că tehnologia SAR poate fi utilă pentru detectarea navelor, deoarece arată reflexiile obiectelor metalice. "Acestea sunt prezentate ca obiecte luminoase în imaginile SAR", spune Kurekin.
Kurekin spune că imaginile SAR pot fi folosite pentru a identifica coordonatele de longitudine și latitudine ale unei nave, direcția în care se îndreaptă și, eventual, pentru a-i estima viteza. "Principalul avantaj al SAR față de senzorii optici este că microundele pătrund prin nori", spune Kurekin. Imaginile sunt mai puțin afectate de condițiile meteorologice și pot oferi, de asemenea, vizibilitate pe timp de noapte. "Este destul de dificil să ascunzi o navă de un senzor SAR", adaugă Kurekin.
Imaginile SAR ale navelor întunecate împărtășite cu WIRED arată navele ca obiecte strălucitoare, nu departe de locul exploziei din jurul Nord Stream 2. "Presupunem că a fost una dintre cele două nave întunecate pe care le-am detectat, dar nu luăm nicio decizie", spune Javornicky. El spune că firma nu se ocupă cu determinarea a ceea ce s-ar fi putut întâmpla sau cine este responsabil, ci a furnizat datele autorităților.
Kurekin avertizează că sistemele de urmărire AIS de la bordul navelor pot, uneori, să dea greș. Semnalul de la AIS ar putea înceta să mai comunice cu sateliții sau cu receptoarele de pe uscat, spune Kurekin, adăugând că semnalul poate fi afectat și de vreme. "Dacă există o navă pe care o puteți vedea în imaginea SAR, dar care nu este raportată de sistemul AIS, nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă cu această navă", spune Kurekin. Semnalele de la transponderele AIS pot fi, de asemenea, manipulate - navele de război au avut datele AIS falsificate, iar navele din jurul Rusiei și al Mării Negre au dispărut de pe dispozitivele de urmărire în ultimii ani.
Deși există mai multe investigații în curs de desfășurare cu privire la explozii, determinarea imaginii complete a ceea ce s-a întâmplat ar putea dura ceva timp. Poliția din Copenhaga a declarat că investigațiile sale inițiale au stabilit că "exploziile puternice" au provocat "daune importante" la conducte. Imaginile luate din jurul secțiunilor explodate ale conductei par să arate că cel puțin 50 de metri de conductă au fost distruși în urma exploziilor.
Într-un e-mail, serviciul de securitate suedez, Säkerhetspolisen, a declarat că, din cauza "secretului" în jurul operațiunilor sale, nu poate discuta despre investigația sa sau dacă analizează date din satelit. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al agenției, Gabriel Wernstedt, a declarat că organizația desfășoară o "anchetă penală de sabotaj grav" în jurul conductelor Nord Stream 1 și 2. "În timpul investigațiilor la fața locului au fost făcute anumite confiscări care sunt analizate", spune Wernstedt.
Cu toate acestea, în timp ce investigațiile sunt în curs de desfășurare, se pare că există dificultăți între țările care analizează incidentul, ceea ce ar putea încetini procesul. În timp ce Suedia spune că lucrează cu investigatorii din Germania și Danemarca, oficialul care conduce ancheta a respins planurile de a forma o anchetă comună.
Tabuns spune că speră că incidentul va servi drept motivație pentru ca țările să lucreze la modalități mai bune de a face schimb de informații, în special în contextul în care Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO. Fiecare țară va avea propriile niveluri de clasificare a informațiilor și a sistemelor în care colectează informații - de multe ori acestea ar putea să nu fie compatibile, spune Tabuns. Cu toate acestea, el adaugă că, în urma acestor evenimente, țările ar trebui să analizeze posibilitatea de a spori "integrarea sistemelor naționale existente, astfel încât să existe un schimb de informații în timp real pentru orice răspuns".
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...