De ce plătește Bucureștiul de două ori mai mult decât Viena pentru luminițele de Crăciun

Postat la: 27.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce plătește Bucureștiul de două ori mai mult decât Viena pentru luminițele de Crăciun

Primăria București plătește din bani publici peste 2 milioane de euro pentru luminițele de Crăciun, în timp ce Viena are alocate în acest sens 1,2 milioane de euro, practic de două ori mai puțin, iar finanțarea vine din fonduri private.

În București a început zilele acestea montarea luminițelor de Crăciun, mai târziu decât anul trecut, în condițiile în care noul primar ales Nicușor Dan a anunțat că va opri montarea decorațiunilor până se va lămuri cât costă și unde ar fi mai bine să fie amplasate. Primăria Capitalei a comunicat cât ne costă luminițele din acest an. "Este vorba de un contract anual. Adică se va lua din bugetul Capitalei cât s-a dat și anul trecut. Aproape 10 milioane de lei, peste 2 milioane de euro".

Comparația cu Viena, care găzduiește în fiecare an unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume, este deosebit de interesantă. Luminițele de Crăciun din capitala Austriei se montează în special în zonele pietonale, și nu pe arterele intens circulate de mașini, ca în București. De asemenea, decorațiunile de aici sunt aceleași în fiecare an, iar asta nu este avantajos numai din punct de vedere financiar, întrucât oamenii s-au obișnuit atât de mult cu ele, încât așteaptă cu drag aceeași atmosferă, înaintea fiecărui Crăciun.

Anul trecut, municipalitatea vieneză a cheltuit pentru luminițele de Crăciun 1,2 milioane de euro, adică jumătate din banii alocați de Primăria Capitalei în acest scop. Cu deosebirea că, la Viena, cea mai mare parte a banilor vin de la Camera de Comerț, comercianți și fonduri private, în timp ce la București provin în totalitate din bugetul public.

loading...
PUTETI CITI SI...