De ce atacă Ponta PSD? Culisele dosarului KazMunaiGas

Postat la: 23.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce atacă Ponta PSD? Culisele dosarului KazMunaiGas

Dacă mai miră pe cineva atacurile zilnice ale lui Victor Ponta la adresa PSD-ului și a lui Liviu Dragnea, o cauză a acestor atacuri ar fi ascunsă adânc în sertarele DNA. Mai exact, dosarul KazMunaiGas, cel în care Victor Ponta a scăpat neatins de DNA, deși în dosar erau acuzații de trafic de influenţă şi luare de mită.

De ce se teme Victor Ponta? Se teme pentru că, dacă Liviu Dragnea se ține de cuvânt și companiile străine care au făcut afaceri profitabile în țara noastră, fără să își plătească datoriile către stat vor fi verificate pentru a face lumină în ceea ce se numește exportul de profit. Adică trimiterea banilor făcuți în România către tot felul de offshore-uri pentru a scăpa de impozite, atunci va fi luată la bani mărunți și KazMunaiGas.

Înțelegerea lui Ponta cu kazahii ar fi din nou în atenția publică. Și dacă ai păgubit dintr-o semnătură statul cu sute de milioane de euro, sigur nu te numeri printre favoriții cetățenilor. Dar să ne aducem aminte despre ce este vorba în dosarul KazMunaiGas. Dosarul vizează înţelegerea dintre Guvernul Ponta şi KazMunaiGas din 2013 şi adoptată de Executiv în 2014, prin Hotărâre de Guvern.

Prin acest memorandum, datoria istorică a Rompetrol de aproape 600 de milioane de dolari ar fi urmat să fie rostogolită în mare parte din 2013 până în 2020. Ponta s-a angajat să înceteze procesele împotriva companiei, iar kazahii să răscumpere un pachet de aproape 27 de procente din acţiunile statului la Rompetrol contra a 200 de milioane de dolari, iar restul, 400 de milioane, să fie incluse într-un fond mutual de investiţii de 1 miliard de dolari până în 2020. Și, atenție, nu există sancţiuni prevăzute în cazul nerespectării condiţiilor contractului. Iar kazahii au profitat, așa cum era de așteptat, iar cele 400 de milioane nu au fost niciodată incluse în niciun fond.

De asemenea, există suspiciunea că termenii înţelegerii cu KazMunaiGas s-ar fi perfectat în afara ţării, în condiţii ilegale. Vizitele dese în Turcia, sub diferite pretexte, ale lui Ponta, cum ar fi controalele medicale după operaţia la genunchi, au fost privite cu suspiciune de procurori. În acest moment, Victor Ponta îl atacă pe Dragnea și PSD în sperața că o înfrângere a social democraților va face uitată problema lui de 400 de milioane de dolari.

loading...
PUTETI CITI SI...