Cum se deghizează Gazprom ca să scape de sancțiuni. Companii de miliarde trecute pe numele unui șofer și al unui DJ din Moscova
Postat la: 20.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Gazprom nu este o simplă companie care furnizează gaze naturale. În timp, holdingul rusesc s-a dezvoltat și adaptat ajungând să acapareze cele mai importante piețe.
Pentru asta, de multe ori, a ocolit legislații și s-a mascat prin diferite tertipuri. Compania rusă Gazprom are sute de filiale și companii afiliate, deținute direct sau indirect și este prezentă în 37 de țări.
Pe lângă firmele care se ocupă cu producția și comercializarea gazelor naturale, Gazprom este implicată și în afacerile cu petrol (la noi, benzinării și firme de bunkeraj), deține depozite de gaze și conducte, are propria companie de construcții dar și o bancă, patronează rețele sociale și firme de IT etc.
Unealta preferată de șantaj a Kremlinului, Gazprom este și o vacă de muls pentru conducătorii Rusiei.
Pe lângă toate acestea, Gazprom sprijină, la ordinul aleșilor de rang înalt și al serviciilor secrete rusești, oameni de afaceri care trebuie neapărat să se îmbogățească.
În acest sens, putem da un exemplu de la noi, din România, prin oligarhul Vitali Machitsky, patronul ALRO Slatina și ALUM Tulcea.
Machitsky este prieten din copilărie cu Serghei Viktorovich Chemezov. Ajuns mare KGB-ist (coleg cu Putin la agenția din Germania comunistă) și apoi director în industria de apărare a Federației Ruse, Chemezov l-a ajutat pe Machitsky să intre într-o relație de afaceri privilegiată cu Gazprom.
Așa a reușit oligarhul să obțină, printr-o firma de-a lui, gaze naturale de la Gazprom la prețuri preferențiale. Firma este una dintre cele două companii importatoare de gaze pentru România. Cealaltă este o firmă a Gazprom deschisă pe filiera germană.
În anul 2008, Roman Kupchinsky, partener în firma de analiză a riscurilor AZeast Group (și fost director al Radio Europa Liberă Ucraina) făcea o declarație în fața Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA. El avertiza că, „din păcate, opacitatea persistentă din sectoarele rusești de petrol și gaze, împreună cu o serie de scheme tulburi create de Gazprom, monopolul de stat al gazelor rusești, a scăzut reputația de afaceri a Rusiei până la punctul în care multe companii occidentale nu au încredere în partenerii lor ruși și sunt forțate să lucreze cu ele mai mult din necesitate. Există o mulțime de dovezi care sugerează că crima organizată rusă a fost implicată în afacerile energetice din Rusia - cu deplina cunoștință și acceptul conducerii ruse - atât în trecut, cât și în prezent".
Kupchinsky a mai spus că „legătura dintre crima organizată și Guvernul din Rusia nu este un fenomen nou, dar astăzi a preluat un rol geopolitic important. Crima organizată rusă, cu sprijinul tacit al Kremlinului, joacă un rol semnificativ în extinderea hegemoniei economice a Kremlinului în fosta URSS și în țările din Pactul de la Varșovia".
Analistul american a mai adăugat că „în cadrul Kremlinului există clanuri concurente care doresc să mențină fluxul de numerar prin intermediul unor companii intermediare în comerțul cu gaze, pentru a finanța diverse proiecte politice (multe dintre ele de propagandă anti-americană), precum și pentru a-și asigura propriile proiecte, nevoi personale".
Tot Roman Kupchinsky a mai spus că „Gazprom, cu sprijinul Kremlinului, a înființat aproximativ 50 de companii intermediare, legate de Gazprom și împrăștiate în toată Europa - precum grupul de companii Centrex și rețeaua Gazprom Germania - care nu adaugă nicio valoare prețul gazului rusesc vândut pe piețele europene; totuși, aceștia câștigă sume enorme de bani care par să dispară pur și simplu prin intermediul unor companii înființate în Cipru și Lichtenstein".
Această declarație este încă valabilă pentru că în Gazprom lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Înainte de a ajunge în UE, aproximativ 80% din gazul rusesc tranzitează conducte aflate pe teritoriul ucrainean. Începând cu anul 2005, între Rusia și Ucraina a început o dispută privind livrarea de gaze naturale către Europa.
Rusia a susținut că Ucraina deturna o parte din gazele naturale destinate UE. Oficialii ucraineni au negat la început acuzația, dar ulterior Naftogaz (compania de gaze ucraineană) a recunoscut că, din cauza iernii aspre, o parte din gazele naturale destinate altor țări europene au fost reținute și utilizate pentru nevoile interne.
Ucraina a promis atunci că își va îndeplini în continuare obligațiile contractuale de tranzit. Dar disputa a atins un punct culminant la 1 ianuarie 2006, când Rusia a întrerupt toate livrările de gaze care treceau pe teritoriul ucrainean.
Trei zile mai târziu, sub presiune, a fost încheiat un acord preliminar între Rusia și Ucraina, iar aprovizionarea a fost restabilită. Însă, disputele pe această temă nu s-au finalizat niciodată.
De fapt, în contractul dintre Rusia și Ucraina pentru tranzitarea gazelor s-a implicat însuși Vladimir Putin și fostul președinte ucrainean Leonid Kucima. Aceștia au insistat ca în afacere să fie implicată și o companie intermediară de comercializare a gazelor, RosUkrEnergo, cu sediul în Zug, Elveția.
Compania elvețiană era deținută de Gazprom (50%) și de doi oameni de afaceri ucraineni care și-au ascuns identitatea, dar despre care se descoperise că erau legați de crima organizată rusă.
Gazprom a negat vehement acuzațiile din presa mondială conform cărora partenerii săi anonimi ar fi în relație cu mafia rusă. Mai târziu, când dovezile publice au devenit copleșitoare, Gazprom și Putin au acuzat guvernul ucrainean că „a forțat" partea rusă să accepte compania înregistrată în Elveția în contractul de gaze ucraineano-rus.
Dar prim-ministrul ucrainean de atunci, Yuriy Yekhanurov, a declarat că una dintre principalele cereri ale Gazprom în timpul negocierilor a fost ca firma elvețiană să fie parte din contract.
Pentru a rezolva problema și a feri UE de disputa ruso-ucraineană, autoritățile de reglementare europene au insistat ca aprovizionarea cu energie strategică străină să funcționeze în conformitate cu legislația comunitară.
Și anume să fie vândută pe piața liberă și nu prin contracte directe. Prin urmare, Gazprom a fost nevoită să înființeze o rețea de companii (intermediari) care să funcționeze în conformitate cu legislația UE.
Și așa s-a dezvoltat rețeaua de firme Gazprom din Europa care au în centrul de interes compania Gazprom Germania.
De exemplu, în România, mult de jumătate din gazele naturale importate ajung prin firma Wiee Romania SRL (restul sunt importante prin firmele lui Machitsky). Firma Wiee Romania SRL este deținută de Gazprom Schweiz AG din Elveția, deținută la rândul ei de Gazprom Germania.
Însă, situația geopolitică și economică s-a schimbat în timp. Iar Gazprom a trebuit să se adapteze din nou.
Pentru că, după momentul anexării abuzive a Crimeei de către Rusia, au apărut alt tip de probleme. Primele măsuri ale statelor democratice fiind un șir lung de sancțiuni. Iar acestea nu au ocolit nici Gazprom.
Așa că, cea mai mare companie de gaze naturale din lume a trebuit să se reinventeze pentru a se pune la adăpost de sancțiuni.
Acum trei ani, BBC Rusia descoperea că firme importante ale Gazprom erau trecute pe numele unor persoane comune doar pentru că acestea nu figurează pe listele de sancțiuni.
Așa s-a întâmplat cu compania de investiții a Gazprom, Gazstroyprom.
Gazstroyprom a fost înființată de Gazprom, în 2018, pentru a fi „antreprenorul său unic" și pentru a renunța la firmele intemediare.
Doar în anul 2019, volumul total al programului de investiții al companiei s-a ridicat la 1,3 trilioane de ruble.
Cu toate acestea, o parte din proprietatea Gaztroyprom a fost dată pe mâna unui șofer. Gazprom controla 49% din companie, un sfert firma MK-2, iar alte 26% aparțineau de MK-3.
Jurnaliștii de la BBC au descoperit că MK-3 era deținută de un anume Sergei Furin, șofer de microbuz la o firmă de construcții din Moscova și care nu mai fusese implicat niciodată în vreo afacere.
Ziariștii aveau să afle că pentru Gazprom era o practică comună să folosească astfel de scheme. Mai ales dacă proprietarul real al activelor este supus sancțiunilor, ceea ce, în cazul Gazprom, putea dăuna monopolului gazelor rusești.
După cum spuneam, pentru a se adapta legislației UE, Gazprom a deschis noi firme în Europa. Prin filiala Gazprom Germania a fost creat un păienjeniș de firme care au sufocat Europa și au făcut-o dependentă.
În luna aprilie, guvernul german a anunțat că introduce managementul extern în filiala germană a Gazprom, Gazprom Germania. Acest lucru ar însemna pierderea controlului afacerilor din toate țările europene. Pentru că prin Gazprom Germania trece totul.
Pentru a-și salva rețeaua europeană, Gazprom a încercat să se adapteze din nou apelând la un tertip mai vechi. Astfel că rușii au încercat să schimbe proprietarii filialei. Potrivit autorităților germane, noii proprietari ai Gazprom Germania urmau să fie companiile rusești Gazprom Export Business Services și Palmary.
Prima companie aparținea de Gazprom Export Business Service, dar cu acționari noi și ascunși.
A doua companie - JSC Palmary - deține 0,1% din prima, Gazprom Export Business Services. Dar și proprietarii acesteia sunt ascunși. Însă, jurnaliștii au descoperit că firma Palmary aparține unui DJ din Moscova pe nume Dmitri Tseplyaev.
DJ-ul își câștigă existența în principal din tuning auto și muzică electronică. Recent, chiar a susținut un concert când a cântat într-unul dintre cluburile capitalei Rusiei sub numele de DJ Five.
În ciuda eforturile Gazprom, autoritățile germane nu au permis ca modificarea acționariatului să aibă loc și au preluat managementul companiei.
„Orice achiziție făcută de o companie din afara UE necesită aprobare. Nu am dat o astfel de aprobare. Mai mult, nu este clar cine se află în spatele celor două companii menționate", a explicat presei Ministerul Economiei în urma acestei decizii.
Drept represalii, începând de miercuri, Gazprom a redus cu 40% livrarea de gaze către Europa. Rușii și-au justificat acțiunea spunând că nu au primit de la compania germană Siemens un ventilator de gaze și din acest motiv au redus exportul.
Gazprom Germania, pe care Gazprom a încercat să o transfere unui DJ, deține toată infrastructura critică din Germania și UE - instalații subterane de înmagazinare a gazelor, conducte comerciale și de gaz.
Gazprom Germania deține 29 de filiale în Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, regiunea Benelux, SUA, România și Singapore.
Statul german se gândește acum să naționalizeze companiile Gazprom-ului.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...