Cum compară mere cu pere în analiza statisticilor Covid echipa specialistului Valeriu Gheorghița pe bani grei!
Postat la: 04.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Modul în care se compară, in Romania, de catre INSP, CNCAV si CNSU, doar anumite părți din statisticile referitoare la criza sanitara provocata de pandemia de Covid-19, fără să se țină cont de toți indicatorii și de situația reală din teren, din fiecare țară, duce la o imagine de ansamblu falsă.
România este comparată, în ultima perioadă, cu țări precum Danemarca, Portugalia sau Rusia, atât în privința numărului de îmbolnăviri și decese, cât și în cea a evoluției vaccinării. Nimeni nu face o analiză a cifrelor din toate perspectivele, dar nici a deosebirilor majore de infrastructură și distribuție a populației în teritoriu, în țări care au diferențe enorme, din toate punctele de vedere.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță și-a exprimat recent "îngrijorarea" în legătură cu rata foarte mică de vaccinare la românii cu vârste de peste 80 de ani. Și compară situația din România cu cea din țări precum Danemarca sau Portugalia. Ceea ce uită analistul, în această comparație bazată exclusiv pe procente din statistici, este în primul rând faptul că cele mai multe persoane de peste 80 de ani din țările date ca exemplu de bune practici locuiesc în zone urbane sau rurale mult mai bine dezvoltate decât cele din România, unde peste 98% au venituri medii și peste media europeană, de peste zece ori mai mari decât ale persoanelor de aceeași vârstă din țara noastră, scrie jurnalul.ro.
De asemenea, acestia au acces la cabinete medicale, au analizele la zi, iar accesul lor la un centru de vaccinare este facil, spre deosebire de cei de aceeași vârstă din România, care, în majoritate locuiesc în zone rurale depopulate, unde nici măcar nu au acces la medic, nu doar dacă vor să se vaccineze, ci și pentru a se putea trata de alte afecțiuni. O mare parte dintre bătrânii României care nu sunt vaccinați sunt cei care trăiesc sub pragul sărăciei, nu se uită la știri, pentru că mulți nici măcar nu au televizor sau bani pentru a-și plăti curentul electric, înainte de majorarea prețurilor.
În România reală și săracă avem de mulți ani probleme grave de infrastructură: lipsesc drumuri, mijloace de transport, cabinete medicale, iar deficitul de medici din mediul rural este enorm: conform unui raport al Avocatului Poporului din aprilie 2021, 212 localități din mediul rural erau fără medic de familie și 665 de posturi de medic de familie erau vacante, iar de atunci, situația s-a înrăutățit.
Dintre medicii de familie care mai există în România, nu au ales toți să vaccineze, astfel încât accesul la vaccinare pentru bătrânii de peste 80 de ani care trăiesc izolați, în localități unde nici trenul nu ajunge, nici medic de familie nu există, e aproape imposibil. Totuși, din punct de vedere statistic, România este comparată cu țările care nu au astfel de probleme, iar despre acești bătrâni se presupune că refuză vaccinarea.
O altă analiză bazată doar pe statistică arată că România este comparată cu Danemarca sau Portugalia, unde situația îmbolnăvirilor de COVID-19 e mult mai bună decât în țara noastră, acest rezultat fiind pus pe seama procentului mare de vaccinare a populației, de peste 90%. Dincolo de faptul că nu se ia în analiză accesul populației la medici și la tratamente, în caz de îmbolnăvire - care în România este aproape inexistent, pentru că suferim de o criză uriașă de medicamente, iar guvernul abia acum se pregătește să permită introducerea unor medicamente în farmacii -, practic se compară populația de 19 milioane de locuitori a României cu cea de 5,8 milioane de locuitori a Danemarcei, respectiv cu cea de 10,3 milioane a Portugaliei.
Dacă analizăm în cifre reale, constatăm că luni, România depășise pragul de 7 milioane de persoane vaccinate, adică mai mult cu două milioane față de populația Danemarcei, iar această țară are doar 75,7% persoane vaccinate complet, adică 4,41 de milioane. Oricum nu se știe exact câți români mai sunt în România, pentru că raportarea se face la rezultatele recensământului de acum un deceniu, timp în care migrația forței de muncă a crescut alarmant, rata mortalității a crescut și ea, iar rata natalității a scăzut. Suntem comparați, de asemenea, și cu Bulgaria, care în anul 2011 avea 7,3 milioane, iar anul trecut avea 6,9 milioane de locuitori, dintre care complet vaccinați până acum sunt 20%, adică 1,38 de milioane, în timp ce noi avem un procent de 32,81% calculat la 19 milioane de locuitori, adică 6,37 de milioane de persoane complet vaccinate.
O situație și mai discutabilă apare atunci când România - și nu doar țara noastră - este comparată cu Rusia. De trei săptămâni se vorbește intens despre „situația dezastruoasă din Rusia", unde statisticile arată că „s-au vaccinat foarte puțini ruși". Ce înseamnă acest lucru, din punct de vedere statistic: Rusia are 146 de milioane de locuitori, dintre care vaccinați complet sunt 32,66%, adică 47,6 milioane. Dacă facem comparația procentual, putem trage concluzia, totalmente falsă și chiar absurdă, că România are mai multe persoane vaccinate decât Rusia: 32,81% față de 32,66%.
De fapt, în cifre reale, vedem diferențele colosale: puțin peste 6 milioane față de aproape 50 de milioane, adică în Rusia sunt de peste opt ori mai multe persoane vaccinate. Dacă se face aceeași comparație cu Danemarca, observăm că numărul vaccinaților din Rusia este de 10 ori mai mare decât în Danemarca. Dacă analizăm procesul de vaccinare din punctul de vedere al accesului la centre, al infrastructurii și logisticii necesare, mai observăm că o țară precum Rusia trebuie să depună eforturi mult mai mari pentru a ajunge la procente similare cu țări mult mai mici și cu o populația mult mai redusă, astfel încât nu se poate trage concluzia că cei care nu sunt vaccinați refuză vaccinul, la fel ca în România.
Pot fi alte cauze. De asemenea, tot de trei săptămâni se compară numărul de morți de COVID-19 din România cu cel din Rusia, comentariile din mass-media și social media fiind că „situația este mult mai gravă în Rusia decât la noi". Concluzia a fost trasă în urma comparației cifrelor, de această dată, nu a procentelor: 500 de decese, față de 1.000, în prima perioadă, apoi 591 de decese înregistrate marți în România, față de 1.155, în Rusia. Procentual însă, 591 de decese în România înseamnă 0,0031%, raportat la 19 milioane de locuitori (din statistici), față de 0,00079% raportat la 146 de milioane de locuitori din Rusia.
În același context, nu se iau în calcul nici statisticile anuale care ne arată numărul de morți în aceleași perioade ale anilor precedenți, din cauza virozelor și gripelor de sezon, dar nici numărul de persoane vindecate zilnic, în fiecare țară. În Rusia vedem că marți au decedat 1.155 de bolnavi de COVID-19, dar s-au vindecat 23.187, adică peste 23.000 de persoane se vindecă de COVID-19 zilnic, iar ieri au fost peste 32.000 de persoane vindecate. În timp ce în România avem, din surse oficiale, doar numărul de vindecați din totalul îmbolnăvirilor înregistrate de la începutul pandemiei: 1.429.157 din 1.666.097, adică 85,78%, 48.664 fiind numărul total al deceselor (2,92%) și 188.276 numărul cazurilor active, conform datelor oficiale de ieri.
Dacă mergem mai departe cu analiza cifrelor reale, de la începutul pandemiei, constatăm că Rusia are 8.633.643 de cazuri de infectare în total, 242.060 de decese, 7.445.438 vindecați și 946.145 de cazuri active tot ieri, care se raportează la 146 de milioane de locuitori, față de 19 milioane, cât este populația României, oficial. De asemenea, Rusia a raportat ieri 40.402 noi cazuri de COVID-19, iar România, 11.073. Dar aceste cifre nu pot fi interpretate ca și cum în Rusia sunt de patru ori mai multe îmbolnăviri zilnic, față de România, pentru că trebuie să se facă un calculul procentual, raportat la totalul populației.
Gravitatea situației se calculează și în funcție de alți indicatori și de realitatea din teren, cum ar fi infrastructura medicală, accesul la medici și la tratamente, rezultate anterioare privind mortalitate versus vindecări etc., într-o analiză comparativă corectă. Procentual, România are mai mulți vaccinați decât Rusia: 32,81%, față de 32,66%. Comparația e aberantă, dacă ne uităm la cifre: 6,37 de milioane față de 47,6 milioane, adică de opt ori mai mulți vaccinați în Rusia, față de România. Danemarca, având 75,7% persoane vaccinate complet, are doar 4,41 milioane de persoane imunizate, de peste zece ori mai puține decât în Rusia, conchide sursa citata.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...