Cum au fost pacaliti israelienii de la Black Cube s-o spioneze pe Kovesi: "Am crezut ca am fost angajati in Romania in colaborare cu SRI"

Postat la: 21.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum au fost pacaliti israelienii de la Black Cube s-o spioneze pe Kovesi:

Publicatia israeliana Haaretz a publicat marturia lui Dan Zorella, fost ofiter israelian de informatii, fondator si director executiv al companiei Black Cube, in cazul spionarii fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi.

Zorella da detalii de la intalnirile cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, cel care a comandat operatiunea, dar si despre infomatiile pe care le-ar fi primit din partea fostului sef Mossad, Meir Dagan, despre situatia din Romania. Potrivit lui Zorella, Meir Dagan ar fi recomandat ca Black Cube sa lucreze "ca un brat al Serviciului de Informatii din Romania". Meir Dagan a decedat, asa ca nu-si poate spune povestea sa in cazul spionarii fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in prezent sefa Parchetului European.

Astfel isi incepe publicatia Haaretz o investigatie jurnalistica despre scandalul Black Cube. Jurnalistii publica o parte din marturia data de Dan Zorella in fata politistilor. Meir Dagan, care a condus Mossad - serviciul de informatii externe al Israelului din 2002 pana in 2011, a decedat in 2016.

Totul incepe in 2016, moment in care doi angajati ai companiei Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, au fost arestati intr-un hotel din Bucuresti. Ei au fost condamnati la pedepse cu supendarea executarii si apoi li s-a permis sa plece din Romania. Potrivit acuzatiilor oficiale, Weiner si Geclowicz au spart computerele membrilor familiei lui Kovesi si ale altor persoane de incredere ale fostei sefe DNA, care in acea perioada "conducea un razboi impotriva coruptiei."

Black Cube ar fi fost angajata pentru a gasi dovezi compromitatoare impotriva lui Kovesi, care ancheta atunci inalti oficiali de stat, inclusiv persoane apropiate presedintelui, scrie Haaretz. Atacul informatic a avut loc cu cateva saptamani inainte sa se ia o decizie cu privire la numirea lui Kovesi pentru un alt mandat la sefia DNA.

La doua saptamani de la arestarea celor doi angajati Black Cube, Dan Zorella a dat marturie in fata politistilor israelieni, in cadrul unei comisii rogatorii dispuse de procurorul DIICOT. "Potrivit transcrierii interogatoriului lui Zorella, acesta a spus ca a fost angajat de Serviciul Roman de Informatii, SRI, cu acordul liderului sau, Eduard Hellvig, si al presedintelui Iohannis Klaus," relateaza publicatia israeliana. Potrivit lui Zorella, Dagan a spus ca operatiunea se afla sub sponsorizarea SRI si ca este "o misiune importanta".

Zorella a mai povestit ca persoana care l-a angajat, Daniel Dragomir, este un fost ofiter de informatii roman. Potrivit lui Zorella, Dragomir a spus ca Black Cube ar putea functiona ca un brat de informatii pentru Romania. Dupa cum a spus Zorella in transcrierea marturiei, "Dragomir a spus ca este interesat de lansarea proiectului ... El a spus ca mai sunt doar trei saptamani pentru indeplinirea misiunii ", referindu-se la termenul pentru prelungirea mandatului lui Kovesi.

Potrivit lui Zorella, Dragomir "a primit permisiunea SRI de a actiona ca un brat al organizatiei, astfel incat sa putem efectua operatiuni si sa patrundem in e-mailuri". Cand i s-a cerut dovada ca functiona ca grup in cadrul SRI, Zorella nu a prezentat un document, mai noteaza Haaretz. Cand a fost intrebat ce forma de aprobare are compania sa, Zorella a spus: "Mi-am amintit cum Meir Dagan, presedintele de onoare al Black Cube, avea legaturi bune cu Serviciul Roman de Informatii."

"Am crezut ca ar putea face niste verificari mai aprofundate pentru noi cu privire la continutul proiectului ... M-am dus acasa la Meir Dagan la cateva zile dupa discutia cu Daniel [Dragomir]. I-am explicat sensibilitatea proiectului si l-am intrebat daca poate verifica cu contactele sale din Romania daca este vorba de un proiect guvernamental." "Dagan nu-l cunostea pe Dragomir. A spus ca va verifica si se va intoarce la noi ... Singurii de acolo care m-au vazut intrand in Dagan au fost garzile sale."

Potrivit lui Zorella, "Dagan a revenit la mine o zi sau doua mai tarziu prin telefon. El a spus ca a verificat in Romania si ca intr-adevar acesta a fost un proiect foarte important si sensibil pentru Romania. Ar trebui sa desfasuram operatiunile cu prudenta, asa cum spusese Daniel, doar in interiorul Romaniei si astfel vom fi protejati de organizatie [SRI] si vom fi considerati un brat al SRI - este o misiune importanta, mult noroc."

In acest momentul audierii, anchetatorii nu au putut sa verifice relatarea lui Zorella despre discutiile sale cu Dagan. Dagan murise cu trei luni inainte, explica Haaretz. Conform sursei citate, de la aceasta aventura, Black Cube a spus ca a invatat o lectie, iar compania a incetat sa mai ofere servicii guvernelor sau sa se implice in orice fel in politica.

loading...
PUTETI CITI SI...