Cum a fost finanțată ilegal prima ediție a festivalului Untold. Deși prejudiciată, Primăria Cluj-Napoca nu s-a constituit parte civilă

Postat la: 14.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a fost finanțată ilegal prima ediție a festivalului Untold. Deși prejudiciată, Primăria Cluj-Napoca nu s-a constituit parte civilă

Dosarul finanțării ilegale a primei ediții Untold a ajuns la Curtea de Apel Cluj, acolo unde va fi pronunțată sentința finală. Primul termen din apel este programat în 23 septembrie 2021. Sentința pronunțată de Tribunal în primă instanță arată modul în care a fost obținută ilegal o finanțare de 400.000 de euro pentru prima ediție a festivalului Untold.

În aprilie 2021, Tribunalul Cluj a pronunțat o primă sentință în dosarul în care Vlad Pop, fostul președinte al Federației SHARE, organizatoare a primei ediții Untold a fost trimis în judecată pentru accesare ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pop a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar sentința, care nu este definitivă arată modul în care a fost obținută ilegal finanțarea pentru prima ediție a Festivalului Untold.
Bani pentru „proiecte culturale de importanță majoră"

Potrivit datelor de la dosar, Federația SHARE Cluj-Napoca a fost înființată în cursul anului 2013 „în scopul susținerii comunităților de tineri din Cluj-Napoca prin implementarea programului „Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015" și organizarea de diverse programe sau proiecte. Președinte al Federației SHARE a fost Vlad Pop.

În 22 iunie 2013, Consiliul Local Cluj Napoca a aprobat o hotărâre prin care s-a aprobat un protocol de parteneriat între Municipiul Cluj-Napoca și Federația SHARE pentru implementarea programului „Tineret@Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeană a Tineretului". Conform protocolului, administrația locală se angaja să aloce fonduri publice nerambursabile pentru „proiecte culturale de importanță majoră".

Pe baza protocolului, în cursul 2014, Vlad Pop și Bogdan Buta au început demersurile pentru organizarea, prin intermediul Fundației SHARE, unui festival „cu participarea unor artiști internaționali de renume, vizând obținerea unor fonduri publice nerambursabile".

În 02 decembrie 2014, în numele Federației Vlad Pop a depus la Primăria Cluj-Napoca o cerere de finanțare de 2.000.000 lei, pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015". Cererii i-a fost atașat și un extras de cont din care reieșea că în contul Federației SHARE este disponibilă suma de 359.089 lei, pentru a face dovada existenței surselor proprii de finanțare (obligatorii).

Potrivit procurorilor, banii primiți de la primărie nu puteau fi folosiți pentru o activitate a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanțare. De asemenea, finanțarea nerambursabilă trebuia însoțită de o contribuție de minimum 10% din valoarea totală a finanțării din partea beneficiarului.

„În realitate, în contul Federației SHARE Cluj-Napoca, deschis la Banca Transilvania, la finalul zilei de 01.12.2014 era disponibilă doar suma de 1.667,25 lei, extrasul de cont depus la dosarul de finanțare fiind plăsmuit de către inculpatul Pop Vlad pentru a se face dovada existenței contribuției minime a solicitantului.

În același timp, dincolo de prezentarea extrasului de cont falsificat, la momentul depunerii cererii de finanțare și proiectului aferent, inculpatul Pop Vlad a prezentat date inexacte și incomplete, respectiv a omis să evidențieze faptului că, anterior datei de 02.12.2014 federația demarase activitatea de rezervare a artiștilor internaționali, fiind achitată suma de 200.000 euro, pentru a garanta participarea acestora", au arătat procurorii. Practic, 200.000 de euro din banii primiți de la primărie au fost folosiți pentru plata unui împrumut luat pentru plata artiștilor ce urmau să participe la Untold, ceea ce s-a dovedit a fi ilegal.

La proces, Vlad Pop a recunoscut că a falsificat extrasul de cont, dar „a negat realizarea demersurilor privind rezervarea artiștilor anterior depunerii cererii de finanțare la Primăria mun. Cluj-Napoca, susținând că suma împrumutată nu reprezenta altceva decât o garanție a faptului că dispuneau de resurse materiale". De asemenea, Pop s-a mai apărat spunând că „faptele sale nu au determinat eludarea condițiilor de eligibilitate ale proiectului depus de către Federația Share iar documentele utilizate nu au fost determinante în obținerea finanțării".

„În susținerea acestui punct de vedere inculpatul a arătat pe scurt, aceea că în privința acuzației privind neevidențierea faptului că activitatea de rezervare a artiștilor fusese deja începută și chiar fusese achitată suma de 200.000 euro anterior datei solicitării finanțării pentru a garanta participarea acestora, este incident cazul de achitare, dat fiind că infracțiunea nu se poate comite prin omisiune, iar fapta a fost dezincriminată prin intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015 și activitatea de rezervare a artiștilor nu era începută, astfel că nu exista obligația de a evidenția aspectele imputate în cererea de finanțare", se mai arată în sentință.

În urma procesului, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Pop la trei ani de închisoare cu suspendare arătând că „inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură".

Tribunalul Cluj a mai arătat că „bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă". Judecătorul a mai arătat că, deși Primăria Cluj-Napoca nu s-a constituit parte civilă, asta nu este în măsură a să diminueze periculozitatea faptelor. Sentința Tribunalului Cluj a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

loading...