Cornel Dinu, amintiri de la Revoluție si despre cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu: "Era să mor de vreo trei ori!"

Postat la: 22.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cornel Dinu, amintiri de la Revoluție si despre cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu:

Cornel Dinu (72 de ani) a povestit cum a trăit evenimentele de la Revoluția din decembrie 1989 din Capitală. "Procurorul" - cum e numit - a dezvăluit cum și-a pus viața în pericol, de mai multe ori și cum l-a ajutat pe Ilie Năstase să plece la Paris, dar și cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu.

"Era să mor de vreo trei ori în decembrie '89, mi-a trecut glonțul pe la ureche la propriu. Pe 21 seara am fost la Universitate când s-a făcut baricada. Eram în preajma ambasadei americane, bine păzite, dar cu toate luminile aprinse... se lucra veghind... din când în când intrau și ieșeau acolo figuri ciudate... nu acționau ei direct... A doua zi m-am dus cu Ilie Năstase să-și prelungească pașaportul ca să poată ieși din țară spre Paris. Bucureștiul era înțesat de mari mase de oameni ce se îndreptau spre sediul CC. Ilie a plecat pe la două și jumătate cu Air France, cred că o ultimă cursă care a decolat de pe Otopeni pentru că se închiseseră granițele", a povestit Dinu.

Cornel Dinu a povestit cum s-a ocupat inclusiv de redactarea știrilor care s-au difuzat la TVR acum 31 de ani. "M-am întors într-un București liber de Ceaușescu, dar în plin haos. Am lăsat mașina acasă, stăteam pe Dorobanți și m-am dus la Televiziune. Unde era haos de oameni care nu știau ce să facă... Profesorul Dan Marțian m-a luat cu el într-un birou de la etajul doi, unde se redactau știrile, contradictorii de la un moment la altul. Acolo l-am întâlnit pe Ion Iliescu. Am dat contur știrilor până pe la șapte seara", a mai spus Dinu. Cornel Dinu a dezvăluit și ce l-a rugat Ion Iliescu, după ce ambii s-au întâlnit pe holurile TVR-ului.

"Ion Iliescu a plecat la CC, unde s-a desfășurat diversiunea cu teroriștii care au tras în celebrul balcon în care erau revoluționari fără să atingă vreunul și când s-a întors am mers într-o cameră la etajul 11 din turnul Televiziunii, împreună cu Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. După vreo oră în care nu s-a dezlipit de telefoane, Ion Iliescu m-a luat deoparte și m-a rugat să o aduc de acasă pe soția sa că apăruseră indivizi suspecți care dădeau târcoale casei, ba chiar bătuseră la ușă și femeia putea fi în pericol. Amiralul Cico Dumitrescu m-a dus la un colonel, Oană, care mi-a pus la dispoziție un TAB, am luat cu mine și doi băieți 'reușiți', profesioniști de la celebra Direcție a V-a a Securității. Ei înarmați corespunzător, eu cu un jalnic pistol Carpați, obținut cu buletinul... Acasă, într-o vilă de pe Bulevardul Aviatorilor, gard în gard cu vila familiei Maurer, doamna Iliescu era cu o prietenă, le-am băgat în TAB și ne-am întors fără incidente la Televiziune, în camera de la etajul 11", a mai spus Dinu.

loading...
PUTETI CITI SI...