Controversele și afacerile cu bani publici ale directorului de la "Apele Române" care a deschis lista PNL Mureș pentru Camera Deputaților

Postat la: 30.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Controversele și afacerile cu bani publici ale directorului de la

Ervin Molnar, liderul PNL Târgu Mureș și director general al Administrației Naționale Apele Române, a deschis lista PNL Mureș pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Molnar este implicat în afaceri cu bani publici, prin firma Telesat Service SRL, și este fostul șef de cabinet al fostului prefect de Mureș, Ciprian Dobre, acuzat în 2016 de DNA de luare de mită și spălare de bani.

Firma Telesat Service a câştigat 26 de contracte publice cu autorităţile din judeţ, în perioada în care Molnar era mâna dreaptă a prefectului de Mureş, Ciprian Dobre. Firma este condusă de tatăl, mama şi sora lui Ervin Molnar, iar el a fost, pe rând, manager și administrator. Unul dintre contractele câștigate de firma familiei Molnar a fost extinderea canalizării din municipiul Reghin, pentru suma de 3 milioane de lei. Lucrarea a fost comandată chiar de Asociaţia de dezvoltare locală, pe vremea când director era chiar Ervin Molnar.

Liberalul a semnat recepţia lucrării ca administrator al firmei familiei sale, deşi această poziţie nu apare în declaraţia sa de avere şi de interese. Lucrarea pe care a realizat-o firma controlată de Ervin Molnar pare a fi una făcută de mântuială. Cetăţenii din zona Apalina din Reghin au reclamat în repetate rânduri că, în anumite perioade, conţinutul conductei de canalizare inundă o bună parte a cartierului, iar mirosul este insuportabil.

În 2008, o altă știre l-a avut ca protagonist pe Ervin Molnar, după demisia aparent fără motiv a profesorului Mircea Prozan de la șefia Inspectoratului Școlar General Mureș. Prozan, numit cu susținerea PNL Mureș, a invocat motive personale pentru a-și justifica gestul, însă a recunoscut și faptul că, de mai multe luni, relațiile sale cu cei din PNL s-au răcit.

Deși Mircea Prozan nu a vrut să sufle o vorba despre motivele reale ale demisiei sale, se pare că acestea sunt strict de natură politică. Primarul de-atunci al municipiului Targu-Mures, Dorin Florea, a susținut că deține informații că „Prozan și-a asigurat libertatea" și că a demisionat deoarece „i s-a cerut să acopere o serie de prostii". Printre acestea s-ar afla, potrivit lui Florea, și presiunile făcute de liberali pentru ca Prozan să accepte plata în avans a unei lucrări de reabilitare a școlii din localitatea Band, către firma patronată de liberalul Ervin Molnar, SC Telesat Service SRL.

Ervin Molnar a fost, de asemenea, consilier și șeful de cabinet al fostului prefect de Mureș, Ciprian Dobre. În anul 2016, Dobre era acuzat de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, într-un dosar privind „concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție al unui teren situat în municipiul Tîrgu Mureș, aprobarea unui studiu de fezabilitate".

„La data de 23 aprilie 2008, suspectul Dobre Ciprian Minodor, în calitate de prefect al județului Mureș, care avea obligația de a verifica și, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de "încasări". Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranșă de 40.000 lei a fost direcționată, către o asociație care avea sediul la aceeași adresă unde funcționau firmele controlate de omul de afaceri. La data de 16 iunie 2009, suspectul Dobre Ciprian Minodor a inserat în declarația de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de „donație", în condițiile în care, acest aspect trebuia menționat într-un document similar întocmit anterior", transmitea DNA în 2016. Dosarul lui Dobre a fost, însă, clasat pe 18 august 2020.

Promovarea în funcții de conducere a unor oameni fără pregătirea necesară, dar sprijiniți politic, este o practică folosită cu aplomb și de guvernarea liberală condusă de Ludovic Orban. Partidul Național Liberal și-a numit oamenii în funcții de conducere la Apele Române, de multe ori în detrimentul unor profesioniști cu pregătire de specialitate. Ovidiu Ianculescu, unul dintre cei înlăturați, a avut curajul să apară în fața camerei și să povestească ce i s-a întâmplat.

Șeful Apelor Române, Ervin Molnar, cel care a forțat schimbarea directorului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, susține că acesta ar fi fost promovat de nașul său, fost director la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Ovidiu Ianculescu, fostul director SGA Mureș, e prezentat drept un tânăr inginer, profesionist de 36 de ani care a urcat trepele profesionale pe forțe proprii, fără afiliere politică, ajuns prin concurs în funcția de director în 2019.

"Nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș. Cum? Simplu: din pix, fără concurs! Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici", scrie Molnar într-o postare pe Facebook.

Șeful Apelor Române, Ervin Molnar, numit în funcție de PNL, mai susține că Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, ar fi implicat într-un dosar de luare de mită și trimis anul acesta în judecată. În locul inginerului Ovidiu Ianculescu, la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș a fost instalat Ionuț Cengher, fost șef la o firmă care vinde băuturi alcoolice și aparete de cafea, detașat de la Senat, după cum el însuși recunoaște.

Ovidiu Ianculescu n-a fost niciodată membru al unui partid politic și ajunsese în funcția de director al SGA Mureș în urma unui concurs. Apoi a fost presat să plece din funcție și înlocuit cu un membru PNL, fost agent de vânzări la o firmă care se ocupa cu gestionarea automatelor de cafea. Liberalul a fost instalat în scaunul de director prin detașare, adică fără concurs. Ervin Molnar, șeful Apelor Române și președintele PNL Târgu-Mureș nu a acceptat să fie intervievat în legătură cu subiectul numirilor politice.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a emis un comunicat scris în limbă de lemn, în care se afirmă că directorul Ervin Molnar nu are nicio legătură cu demisia inginerului Ovidiu Ianculescu, deoarece acesta nu i se subordona în mod direct. Ervin Molnar a făcut o postare de Facebook: „A venit în fața lumii și a vorbit despre cum a fost presat să-și dea demisia ca și când lucrurile s-au întâmpat ieri și nu în urmă cu 8 luni", scrie Ervin Molnar, deși știe foarte bine că Ovidiu Ianculescu a început o acțiune în instanță pentru anularea demisiei încă din luna martie, adică la câteva săptămâni după ce fusese presat să renunțe la postul de director. Ervin Molnar cunoștea acest lucru, deoarece a ordonat detașarea lui Ianculescu în județul Maramureș drept pedeapsă pentru că acesta nu s-a supus și s-a hotărât să anuleze demisia în instanță. Ervin Molnar, care a deschis lista PNL Mureș pentru Camera Deputaților, nu a explicat în niciun fel situația numirilor politice din subordinea sa și a presiunilor în stil mafiot pe care corpul de control al ANAR le-a făcut asupra lui Ovidiu Ianculescu.

loading...
PUTETI CITI SI...