Controversele din jurul implicării CIA în arestarea lui Nelson Mandela din 1962. Agenția americană, presată să spună dacă a fost implicată în operațiune

Postat la: 28.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Controversele din jurul implicării CIA în arestarea lui Nelson Mandela din 1962. Agenția americană, presată să spună dacă a fost implicată în operațiune

Richard Stengel, fostul redactor director al Time, care a lucrat cu Nelson Mandela la autobiografia sa și l-a intervievat pe liderul sud-african în 1993, timp de peste 70 de ore, despre viața sa și timpul petrecut în închisoare, susține că a descoperit noi indicii potrivit cărora CIA a fost implicată în capturarea lui Nelson Mandela din 1962.

Potrivit Axiox, Time scrie despre un interviu nepublicat anterior pe care l-a înregistrat cu Mandela în 1993. Interviul a apărut în timp ce Stengel se pregătea pentru o serie de podcast pe Mandela. Stengel susține că Mandela i-a spus atunci că a auzit că un consul american cu legături cu CIA a informat autoritățile sud-africane despre obiceiurile de călătorie ale lui Mandela.

În 2017, documentele CIA desecretizate - descrise de Stengel pentru prima dată - care l-au identificat pe Mandela drept „comunist probabil" și arătau că agenția îl urmărea pe liderul ANC în timp ce călătorea în afara Africii de Sud. Luate împreună, spune Stengel, detaliile se adaugă semnificativ la dovezile că CIA îl urmărea pe Mandela și a ajutat autoritățile sud-africane să-l aresteze în timp ce călătorea de la Durban la Johannesburg în 1962.

„Cred că una dintre valorile Americii, în special în această luptă împotriva autoritarismului, este că America este transparentă cu privire la trecutul său, că încercăm să reparăm breșa. Cred că ar fi bine ca comunitatea de informații să fie mai directă în privința asta, așa cum au făcut-o cu alte lucruri în trecut", a spus Stengel pentru Axios.

loading...
PUTETI CITI SI...