Conducerea Electrica în scurtcircuit! Compania expusă major riscului de a-i fi anulate toate deciziile Consiliului de Administrație din ultimii trei ani
Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
În 28 aprilie, la solicitarea statului român, prin intermediul Ministerului Energiei, acționarii Electrica sunt chemați să aleagă noi administratori pentru un mandat de patru ani. Aparent, nimic nefiresc. Doar că această procedură intempestivă, ce părea motivată doar de dorința de a pune controlul asupra societații în acord cu noua configurația politică, trebuie să curme un lanț de interese obscure, abuzuri și ilegalități, toate în conivență cu reprezentanții statului în Electrica.
La o analiză mai atentă a faptelor am constatat că cel puțin în ultimii trei ani, Consiliul de Administrație(CA) al Electrica a funcționat cu încălcarea actului constitutiv și a legii. Consecința acestor încălcări este că toate deciziile luate începând de la numirea din 2018 sunt lovite de nulitate. Printre aceste decizii se numără cele de fuziune a celor trei societăților de distribuție, fuziunea societăților de servicii energetice, achiziția unui parc fotovoltaic, acorduri de împrumut dar și numirea directorului general. Cum a fost posibil să se ajungă în această situație? Să vedem cum și ce trebuia făcut.
Actul constitutiv Electrica SA, in vigoare, incepand cu 21 octombrie 2016, prevede:
"CAPITOLUL 5 CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE ȘI ADMINISTRAȚIA SOCIETĂȚII
Art. 18 Organizarea Consiliului
(1) Administrarea Societății este organizată în sistem unitar, respectiv un consiliu de administrație compus din 7 (șapte) administratori neexecutivi („Consiliul"). Cel puțin 4 (patru) administratori trebuie să fie independenți.
[...} De asemenea, toți candidații independenți vor respecta criteriile de eligibilitate și independență acceptabile pentru acționarii Societății, inclusiv, cel puțin următoarele criterii obligatorii de eligibilitate și independență, formulate conform celor mai bune practici internaționale în materie:
[...] d. candidatul să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar; [...]*
(3) Ședințele Consiliului vor fi ținute în mod valabil în prezența a cel puțin 5 (cinci) membri dintre care 3 (trei) membri vor fi obligatoriu membri independenți. "* aceasta prevedere a fost introdusa in 21 octombrie 2016, prin aprobarea de catre AGA a Actului Constitutiv
Unde e greșala? La Adunarea Generală a Acționarilor(AGA) din 28 aprilie 2018, Bogdan George Iliescu si Ramona Ungur sunt aleși membri independenti ai Consiliului de Administratie, in conformitate cu documentele publicate pe site-ul Electrica (inclusiv prin declaratiile de conformare cu criteriile de independenta si eligibilitate depuse de cei doi adminsitratori).
Analiza documentelor relevă următoarele informații semnificative, care trebuiesc reținute:
In conformitate cu biografia publicata pe site-ul Electrica, dl Bogdan George Iliescu declara ca incepand cu anul 2013 si pana in prezent este Membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al SNTGN TRANSGAZ SA, Mediaș, companie la care Statul Roman detine o participatie de 58.5097%, reprezentând un număr de 6.888.840 actiuni.
In conformitate cu biografia publicata pe site-ul Electrica, dna Ramona Ungur declara ca incepand cu noiembrie 2017 si pana in prezent este Membru Consiliul de Administratie, Presedinte Comitet de Audit al OIL TERMINAL SA, Constanta, companie unde Statul Roman detine o participatie de 59,62224 % si in perioada iulie 2018 -iulie 2019 a fost Membru Consiliul de Administratie SNGN ROMGAZ SA, companie unde Statul Roman detine o participatie de 70.0071 % , reprezentând un număr de 269.823.080 actiuni.
În conformitate cu OUG 109/2011, controlul este definit ca raportul dintre stat-acționar sau o întreprindere publică, pe de o parte, și societatea comercială la care:
a) deține direct sau indirect majoritatea drepturilor de vot;
b) poate să numească sau să revoce majoritatea membrilor organelor de administrare și de control;
c) poate exercita, în calitate de acționar, o influență determinantă, în virtutea unor clauze de natură a stabili strategia de management a întreprinderii publice, cuprinse în contracte încheiate cu întreprinderea publică sau în actul constitutiv al acesteia;
Atat Transgaz SA, Romgaz SA si Oil Terminal SA sunt, in conformitate cu criteriile enunțate în OUG 109/2011, companii controlate de stat.
Între Bogdan Iliescu și Transgaz și între Ramona Ungur și Oil Terminal, respectiv Romgaz au fost încheiate contracte de mandat semnate de părți.
Statul Roman detine o participatie de 48,78% din capitalul social al Electrica SA, fiind, in conformitate cu Actul Constitutiv al Electrica SA (si cu legislatia aplicabila) acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot).
In situatiile financiare consolidate Electrica SA aferente anului , supuse aprobarii AGA in 28 aprilie 2021, paginile 69-70, sunt prezentate tranzactiile societatii cu alte societati in care Statul detine control sau influenta semnificativa, fiind listate atat Transgaz cat si Romgaz. Deci, nu se poate invoca necunoașterea.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca atat Bogdan George Iliescu cat si Ramona Ungur NU au fost, in conformitate cu prevederile Actului Constitutiv al Electrica, membri independenti ai Consiliul de Administratie al Electrica chiar de la numirea lor in aprilie 2018, cu toate ca au depus in acest sens declaratii de independenta.
Avand in vedere ca din aprilie 2018, in permanenta, alti trei membri ai Consiliului de Administratie au fost declarati ca neindependenti, rezulta ca, in toata aceasta perioada, Consiliul de Administratie al Electrica a fost alcatuit din 5 membri neindependenti, incalcand prevederile actului constitutiv, ce prevede "Cel puțin 4 (patru) administratori trebuie să fie independenți.".
Mai mult decat atat, avand in vedere ca Actul Constitutiv prevede ca "Ședințele Consiliului vor fi ținute în mod valabil în prezența a cel puțin 5 (cinci) membri dintre care 3 (trei) membri vor fi obligatoriu membri independenți." si ca incepand cu aprilie 2018, au fost doar doi membri independenti in Consiliul de Administratie, rezulta ca niciuna dintre sedintele de CA nu a fost tinuta in mod valabil, nefiind întrunite condițiile de cvorum și validitate a deciziilor.
In conformitate cu Actul Constitutiv, art.19, lit.B, alin.5 : Printre altele, comitetul de nominalizare și remunerare [...} (ii) evaluează corespunderea candidaților la funcția de administratori cu profilul Societății, inclusiv cu criteriile de independență și eligibilitate, (iii) propune și recomandă adunării generale a acționarilor (în cazul membrilor Consiliului) și Consiliului (în cazul directorilor), candidați pentru funcțiile enumerate mai sus și [...].
Acelasi articol, la alin 9, prevede : Comitetele consultative se compun din cel puțin 3 (trei) membri ai Consiliului. Majoritatea membrilor comitetului de audit și de risc și comitetului de nominalizare și remunerare trebuie să fie reprezentată de administratori independenți. În plus, cel puțin un membru al comitetului de audit și de risc trebuie să dețină experiență relevantă în contabilitate și/sau audit financiar.
Structura Comitetului de Audit si Risc:
Ramona Ungur - Preşedinte
Dl. Bogdan George Iliescu - Membru
Dl. Cristian Bosoancă - Membru
Conform Regulamentului Comitetului de Audit si Risc, "Președintele Comitetului este un administrator neexecutiv independent."
Structura Comitetului de Nominalizare si Remunerare:
Dl. Bogdan George Iliescu- Preşedinte
Dl. Valentin Radu - Membru
Dl. Gicu Iorga - Membru
Conform Regulamentului Comitetului de Nominalizare si Remunerare : "Președintele Comitetului este un administrator neexecutiv independent."
Avand in vedere cele de mai sus, cele doua comitete nu au functionat in mod valid, incalcand prevederile Actului Constitutiv, majoritatea membrilor in cazul Comitetului de Audit si integralitatea lor in cazul Comitetului de Nominalizare si Remunerare fiind neindependenti. Structura Comitetului de Audit si Risc incalca si prevederile art 140^2 din Legea 31, care prevede "(2) Cel puţin un membru al fiecărui comitet creat în temeiul alin. (1) trebuie să fie administrator neexecutiv independent."
In consecinta, recomandarile facute de aceste comitete consiliului nu sunt valide, structura acestora nerespectand nici prevederile Actului constitutive, nici ale Legii 31/1990.
Am făcut și această precizare pentru că pe principiul " o mână spală pe alta și amândouă obrazul", candidatura la poziția de membru CA pentru AGA de alegeri din 28 aprilie 2021 a fost marcată ca incertă de către Comitetului de Nominalizare si Remunerare condusă de Bogdan Iliescu, scăzând șansele candidatului de a fi ales.
De asemenea, conform Regulamentului Consiliului de Administratie (2) Membrii Consiliului vor dezvălui anual Consiliului, prin intermediul Comitetului de Audit si Risc principalele lor poziții și activități profesionale, precum și informații relevante privind relația lor cu orice acționar semnificativ care deține direct sau indirect mai mult de 5% (cinci la sută) din drepturile de vot în Societate. Ori tocmai Ramona Ungur si Bogdan Iliescu erau presedinte si respectiv membru al acestui Comitet.
O analiza a validității tuturor deciziilor adoptate de Consiliul de Administrație, cel puțin din perioada mai 2018 si pana in prezent, se impune. Mă întreb retoric, Ministerul Energiei, ASF, ANRE, instituții ale statului cu rol de supraveghere și control, chiar nu au văzut abuzurile? Ce părere au Bursa de Valori București și London Stock Exchange, burse unde actiunile sunt listate și la ale căror coduri de bune practici a aderat Electrica?
Mă simt obligat moral să fac aceste dezvăluiri, pentru că sunt cel care am inițiat, gândit, pregătit și coordonat în 2013-2014 listarea grupului Electrica la București și Londra, fiind singura privatizare din România prin intermediul pieței de capital, am fost mic acționar și angajat pe post de execuție al grupului. Sigur ați auzit de sindromul "Stockholm", care pe scurt descrie starea în care victima începe să-l simpatizeze pe agresor. Mi-e teamă să nu-l dezvolte în 28 aprilie și o parte dintre acționari.
Gabriel Dumitrascu
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...