Combinezoane de grădinărit şi construcţii folosite la recoltarea probelor pentru coronavirus

Postat la: 02.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Combinezoane de grădinărit şi construcţii folosite la recoltarea probelor pentru coronavirus

Combinezoanele folosite de personalul medical la recoltarea probelor de la persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus nu sunt conforme. În plus, ambulanţele care au folosite la transportul probelor nu corespund pentru astfel de intervenţii.

Cristi Aldescu, preşedintele Federaţiei Ambu-San, acuză faptul că la recoltări de probe de la persoane suspecte de coronavirus au fost trimise ambulanţe necorespunzătorare: „A fost trimis la recoltat o ambulanţă B2, care înseamnă un echipaj format din ambulanţier şi asistent medical. A recoltat peste zece probe, iar lucrătorii de la DSP Gorj nu au vrut să se deplaseze, deşi au autospeciale «Duster» şi o dubă dotată cu instalaţie de climatizare. Au mai fost trimise la recoltări de probe şi ambulanţe C2, adică un echipaj format din medic, asistent şi ambulanţier. Se pune în pericol viaţa bolnavilor transportaţi cu ambulanţa, care au comorbidităţi". Potrivit acestuia, în urma scandalului care a fost creat, Raed Arafat a întrunit Comitetul Naţional pentur Situaţii de Urgenţă şi s-a luat hotărârea ca nicio ambulanţă tip B2 şi C2 să nu se mai deplaseze la recoltări, ci doar ambulanţele de tip A1 sau A2 pot să transporte probe, dar numai în situaţia în care DSP nu dispune de maşini.

De asemenea, în privinţa echipamentelor de protecţie, liderul de sindicat din Gorj susţine că acestea sunt pentru grădinărit şi construcţii, aşa cum indică şi codurile de pe acestea. În judeţul Gorj au fost trimise echipe de la Corpurile de control de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, după ce directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă pentru că a dat raportări inexacte şi că nu a luat măsurile care se impun pentru intrarea în carantină a persoanelor care au intrat în contact direct cu bolnavi cu coronavirus. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal pe numele fostei directoare de la DSP Gorj, pentru neglijenţă în serviciu. Ancheta va clarifica o serie de informaţii care circulă despre faptul că o serie de probe au fost trimise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş", pe alte nume, tocmai pentru că cei de la care s-au prelevat ar fi oameni politici cunoscuţi şi şefi de instituţii.

În Gorj au venit echipe de medici epidemiologi din alte judeţe pentru a reface ancheta. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, a precizat că s-au recoltat probe de la persoanele aflate pe o listă, care sunt contacţi direcţi: „S-a mers exact pe persoanele care au fost date pe liste ca şi contactaţi direcţi în anchetele epidemiologice. Probele au fost duse de colegii mei la Institutul «Matei Balş» cu maşina adecvată, nicidecum cu alte maşini".

loading...
PUTETI CITI SI...