Colaps anunțat al sistemului de termoficare în Capitală. Nicușor Dan incapabil să demareze investiții finanțate european

Postat la: 22.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Colaps anunțat al sistemului de termoficare în Capitală. Nicușor Dan incapabil să demareze investiții finanțate european

Locuitorii Bucureștiului s-au obișnuit deja cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente. Nu mai surprind avariile dese și ieșirile publice ale primarului în care explică problemele financiare pe care le întâmpină și care îngreunează investițiile pe care ar fi putut să le facă.

Ce surprinde însă este faptul că, deși are la dispoziție fonduri europene nerambursabile, edilul nu se grăbește să liciteze și să atribuie lucrări pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, însă se grăbește să asigure acces la această finanțare pentru firme de casă. Prin planul anual de achiziții al PMB pentru 2021 se prevedea ca în trimestrul I să fie inițiată licitația pentru proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București (25 obiective - 105,969 km)", finanțat prin POIM 2014 - 2020. Cu toate acestea, timp de mai multe luni, Nicușor Dan și fostul său consilier Tinel Speranțiu Ticu, actual director în Direcția Generală Achiziții, nu s-au înțeles cu alți funcționari din primărie cu privire la modul de achiziționare a lucrărilor.

Astfel achiziția a fost inițiată abia în 19.01.2022 (anunț CN1038631) și prevede 5 loturi de proiectare și execuție lucrări, în valoare totală de 1.171.192.503,07 lei fără TVA, față de varianta, la care până la urmă edilul a renunțat, de încheiere a unui acord cadru, cu câte 5 contracte subsecvente, pentru fiecare dintre cele 5 loturi (25 de contracte). Surpriza continuă întrucât pentru ofertele pe care primăria se așteaptă să le primească a fost stabilit termen de evaluare tehnică și financiară în 09.11.2022, ceea ce înseamnă că nici pentru iarna 2022-2023 nu se va contura vreo șansă de demarare a lucrărilor. De regulă, există marjă de timp suplimentar pentru comunicare rezultat procedură, eventuale contestații, semnare contract, predare front de lucru etc.

Impactul va fi mare și se va reflecta în ratarea șansei de utilizare a fondurilor nerambursabile pentru această investiție, întrucât termenul până la care pot fi accesate finanțări prin POIM 2014-2020 este finalul anului 2023. Nu la fel s-a întâmplat în ceea ce privește atribuirea unui contract de servicii circumscris acestui proiect. Regăsim licitația pentru "Servicii de informare și publicitate pentru Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București", lansată în 18.06.2021 și atribuită către TREASURE ISLAND prin contractul nr. 1735/03.11.2021, deși termenul de evaluare calificare tehnică și financiară era 08.01.2022, în valoare de 603.550 lei.

Cine este însă firma TREASURE ISLAND?

Agenția de publicitate TREASURE ISLAND este controlată prin interpuși de omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în prezent în executarea unei pedepse cu închisoarea. Aceasta a gestionat și contractul de promovare/publicitate a transportului public în București cu ocazia împlinirii a 110 ani de existență a STB SA, atribuit de STB SA în aprilie 2019, în valoare de 954.900 lei fără TVA, achiziție pentru care DNA a demarat verificări la finalul anului 2020. De altfel, în perioada 2018-2020, și alte firme ale lui Nelu Iordache, precum CLAY WORKS BUCHAREST și ADVIANA DEVELOPMENT, au preluat mai multe contracte în relație cu companii ale holdingului municipal promovat intens de fostul edil. Spre exemplificare, un singur acord cadru preluat de CLAY WORKS BUCHAREST a avut valoarea de circa 8 milioane lei.

Cum reușește însă TREASURE ISLAND să-și mențină accesul la achizițiile PMB? Conexiunile sunt ample și duc la fostul premier Ludovic Orban, susținătorul lui Nicușor Dan. Astfel, prin dispoziție a primarului, începând cu 15.02.2021, Mădălina Hristu a fost încadrată în PMB ca expert, clasa I, în cadrul Direcției Generale Investiții-Direcția Urmărire Investiții - Serviciul Urmărire Lucrări. După acumularea stagiului necesar în funcții publice aceasta a preluat conducerea direcției respective, iar în prezent deține controlul asupra tuturor achizițiilor instituției. Interesant este că Mădălina Hristu a venit prin transfer la cerere și nu de oriunde, ci de la primăria unei comune din județul Timiș, Comuna Șandra, unde abia ocupase o funcție publică prin concurs (în ianuarie 2021 încasa primul și singurul salariu).

Anul 2020 o găsea pe Mădălina Hristu ca angajată a Secretariatului General al Guvernului, respectiv în postura de consilier onorific al fostului prim-ministru, Ludovic Orban. Relația de colaborare dintre cei doi ar fi debutat încă din perioada în care Ludovic Orban a ocupat funcția de ministru al Transporturilor. În îndeplinirea rolului său cu iz guvernamental, Mădălina Hristu facilita contacte și intermedia discuții cu responsabili ministeriali sau din administrația locală, pentru a favoriza oameni de afaceri apropiați prim-ministrului. Dacă ne uităm în trecut la parcursul Mădălinei Hristu vedem că de peste 10 ani s-a succedat în numeroase funcții publice sau că a reprezentat statul român în diferite companii/autorități naționale.

Domeniile par alese aleatoriu, funcție de oportunități de moment, ceea ce nu surprinde deloc (printre care, începând cu 2011, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, CUPRU MIN, OIL TERMINAL, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub presiune, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Administrația Domeniului Public Sector 1). Surprinzătoare ar putea fi decizia Mădălinei Hristu de a renunța la o funcție bine plătită pe care o ocupa în Banca de Export Import a României (între martie 2020 și ianuarie 2021), pentru a candida la un post în cadrul Primăriei Comunei Șandra, dar numai în cazul în care am lua în calcul că aceasta își face singură propria proiecție de parcurs profesional...

loading...
PUTETI CITI SI...