Coafeze detaşate la Ministerul Culturii cu salarii de până la 13.000 de lei. „O bătaie de joc pe bani publici!"

Postat la: 24.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Coafeze detaşate la Ministerul Culturii cu salarii de până la 13.000 de lei. „O bătaie de joc pe bani publici!

Coafeze, hairstylişti şi chiar miliţieni au fost angajaţi în ultimii ani în ministere, prin detaşare din mediul privat, ajungând să aibă salarii şi de 2,5 ori mai mari decât maximul primit de cei angajaţi prin concurs.

Auditul financiar asupra contului anual de execuţie a bugetului de stat pentru anul 2018 asupra activităţii Ministerului Culturii a scos la iveală faptul că 14 persoane, printre care chiar şi hairstylişti, au fost detaşate ilegal în Ministerul Culturii din mediul privat.

Informaţia a fost furnizată joi de sindicatul angajaţilor din minister - „Culturalia", potrivit căruia salariile primite de hair-stylişti au fost „de aproape trei ori mai mari, faţă de cât prevede grila de salarizare din Ministerul Culturii, raportată la Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice".

Persoanele detaşate din societăţi comerciale au ocupat funcţii de consilieri în cadrul Ministerului Culturii, pe salarii cuprinse între 6.600 şi 13.500 de lei/brut pe lună. Asta în condiţiile în care remuneraţia maximă prevăzută de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut/lună.

"Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat în 2019. Din păcate, ministerul le-a ascuns sub preş, aşa că noi le facem publice. Am înţeles de abia acum de ce Ministerul Culturii nu a avut bani să plătescă drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detaşate pe salarii uriaşe. Este o bătaie de joc, pe bani publici!", a declarat Ana Marin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor din Ministerul Culturii "Culturalia".

Raportul Curţii de Conturi arată şi alte nereguli, la capitolul achiziţii publice. Ministerul Culturii a încheiat un contract cu o firmă privată, având ca obiect prestarea serviciior de monitorizare şi control al echipamentelor din Corpul tehnic din imobilul situat pe Bulevardul Unirii nr 22. Serviciile au fost decontate de Ministerul Culturii, fără ca instituţia să primească rapoartele zilnice de monitorizare a acestor echipamente, aşa cum prevede contractul. La acest capitol au fost depuse lunar aceleaşi hârtii, fără indicatori de măsurare, cum prevede contractul. Curtea de Conturi a găsit doar nişte rapoarte repetitive pe care scria "bun de plată".

Sindicatul nostru a solicitat oficial ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să spună public cine sunt persoanele detaşate şi să demareze o anchetă internă. Ne-am lovit de un răspuns sec, prin care ni s-a comunicat că nu avem acces la aceste informaţii.

Prin urmare, facem apel public la prim ministrul României, Ludovic Orban. Îi cerem să intervină şi să ceară o anchetă a Corpului de Control al Secretariatului General al Guvernului la Ministerul Culturii. În caz contrar, ne vedem nevoiţi să apelăm la justiţie.

"Credem că nimeni nu poate fi mai presus de lege. E nevoie de o anchetă care să arate cine a încălcat legea. Pe de altă parte, ne îngrijorează lipsa de transparenţă a actualului ministru al Culturii, care arată că nu îi pasă de modul defectuos în care au fost cheltuiţi banii instituţiei pe care o conduce. Sperăm că ministrul Culturii nu apără interesele unui grup de persoane, în detrimentul interesului instituţiei pe care o conduce", a adăugat Ana Marin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor din Ministerul Culturii "Culturalia".
Coafeze angajate şi la Ministerul Agriculturii

La 12 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunţa că va reduce cu 15% posturile din minister şi din instituţiile subordonate, cu atât mai mult cu cât există instituţii subordonate ministerului unde evaluarea a scos la iveală coefeze şi miliţieni detaşaţi de la firme private.

"Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar în total, la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, avem 14.239 de angajaţi.

La AFIR au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată.

Am găsit şi coafeze şi tot felul de «specialişti» angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020", declara Oros.

La solicitarea „Adevărul", Ministerul Agriculturii a informat că 136 de persoane au fost detaşate din mediul privat, dintre care unul în minister, 51 la AFIR, 13 la ADS, 70 la ANIF şi un singur detaşat de la Direcţiile de Agricultură Judeţene, care are în total 1.307 angajaţi.

loading...
PUTETI CITI SI...