Cea mai importanta întrebare pentru economiile mondiale: Se va transforma în curând inflația în deflație?
Postat la: 10.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Vă puteți aștepta la o inflație continuă - sau la o tendință de dezinflație și, eventual, chiar deflație? Aceasta este probabil cea mai importantă întrebare din economia actuală. Aceasta este mai mult decât o chestiune de narațiuni concurente. Întrebarea atinge inima economiei moderne (așa-numitul consens neokeynesian) și a modelelor utilizate în previziunile economice.
De fapt, ea atinge inima economiei în general și ajută la explicarea motivelor pentru care atât de multe previziuni sunt atât de mult greșite. Povestea inflației este simplă. Inflația a luat avânt de la jumătatea anului 2021 până când a atins un maxim al ultimilor 40 de ani în iunie 2022. Acel vârf a fost o inflație de 9,1%, o rată care nu a mai fost văzută de la începutul anilor 1980. În același timp, șomajul era la minime de aproximativ 3,4%, o rată care nu a mai fost văzută de la sfârșitul anilor 1960, spune economistul James Rickards, care face si o ampla analiză in cele ce urmează.
Această combinație de inflație ridicată și șomaj scăzut părea să confirme validitatea curbei Phillips, care postulează o corelație inversă între inflație și șomaj. Atunci când șomajul este scăzut, inflația este ridicată și viceversa. Povestea deflației, care include dezinflația, este, de asemenea, simplă. La sfârșitul anului 2021, Rezerva Federală a devenit din ce în ce mai îngrijorată de inflație și a decis să acționeze. Fed a început să înăsprească politica monetară la începutul anului 2022, reducând masa monetară de bază prin faptul că nu a mai rostogolit creditele ipotecare și titlurile de trezorerie americane ajunse la scadență.
Au înăsprit și mai mult cu o politică de 10 creșteri consecutive ale ratelor dobânzii începând cu luna martie a anului trecut și continuând până în luna mai a acestui an. (Fed a sărit peste o majorare a ratei dobânzii în iunie 2023, dar păstrează deocamdată pe masă opțiunea de a majora în continuare). Acest lucru a dus rata de politică monetară a Fed la 5,25%, una dintre cele mai rapide creșteri de această amploare din istoria Fed. Înăsprirea monetară a Fed a părut să funcționeze. Inflația a scăzut de la 9,1% în iunie anul trecut la 4,0% în luna mai a acestui an. Acest lucru este încă mult peste rata inflației țintă a Fed de 2%, dar reprezintă un progres semnificativ către acest obiectiv.
Se pare că tot ceea ce trebuie să facă Fed este să mai crească ratele încă o dată, poate luna aceasta, și să aștepte cu răbdare, iar inflația va scădea în curând la rata țintă a Fed. Dacă o recesiune ușoară și un șomaj mai ridicat reprezintă prețul acestui succes, atunci acesta este un preț pe care președintele Fed, Jay Powell, este pregătit să îl plătească. Dacă această narațiune inflație-deflație de doi ani pare prea curată și prea ordonată, așa este. Modelele economice standard și explicațiile simple se prăbușesc în mai multe locuri. De fapt, defecțiunea este atât de amplă încât pune sub semnul întrebării dacă Fed și economiștii din mainstream au vreo idee despre ceea ce fac. Cea mai bună dovadă este că nu au.
Pentru început, curba Phillips spune că scăderea inflației ar fi trebuit să fie însoțită de o creștere a șomajului. Acest lucru nu s-a întâmplat. Rata șomajului a crescut în luna mai la 3,7% de la 3,4% în luna precedentă, dar rata actuală este încă la niveluri care nu au mai fost văzute din anii 1960. Rata șomajului din martie a fost de 3,5%, iar cea din februarie de 3,6%. Adevărul este că rata șomajului nu a crescut deloc, chiar și după 16 luni de înăsprire monetară.
Anii 1930 au fost o perioadă de șomaj ridicat și inflație scăzută. Anii 1960 au fost o perioadă de șomaj și inflație scăzută. Sfârșitul anilor 1970 a fost o perioadă de șomaj ridicat și inflație ridicată. Istoria și datele arată că nu există o corelație între șomaj și inflație. Trebuie să căutăm în altă parte factori explicativi care să aibă o valoare predictivă reală. De asemenea, recesiunea nu a apărut în date, în pofida înăspririi politicii monetare a Fed. Au trecut 38 de luni de la sfârșitul ultimei recesiuni. Creșterea medie anuală în această perioadă a fost de 5,88%.
Creșterea pentru primul trimestru al anului 2023 a fost de 1,3%. Creșterea prognozată pentru al doilea trimestru din 2023 este de 2,1%, potrivit previziunilor GDPNow ale Federal Reserve Bank of Atlanta. Aceste cifre de creștere recente sunt slabe, dar nu sunt recesioniste. Există numeroase semne de avertizare a recesiunii, inclusiv curbe de randament inversate, și mă aștept la o recesiune în curând. Dar nu este încă aici. Dacă șomajul rămâne scăzut, economia continuă să crească, iar indicii bursieri se află într-o bulă, în ciuda înăspririi monetare istorice a Fed, acest lucru pune sub semnul întrebării modelele Fed, precum și consensul neokeynesian general.
Ce se întâmplă? Primul defect al previziunilor bazate pe modele este faptul că analiștii nu reușesc să facă distincția între inflația care provine din partea ofertei și cea care provine din partea cererii. Diferența este crucială din perspectiva previziunilor. Inflația din 2021-2023 a fost reală, dar a fost cauzată de blocajele din lanțul de aprovizionare și de penuria de bunuri critice și de inputuri industriale. Întreruperile lanțului de aprovizionare au fost exacerbate de sancțiuni economice și financiare fără precedent din cauza războiului din Ucraina.
Acest tip de inflație pe partea ofertei tinde să se auto-negocieze. Prețurile ridicate determină reducerea cererii, care, la rândul său, tinde să scadă prețurile. Vedem acest lucru în fiecare zi, începând de la pompa de benzină, unde prețurile record din vara anului 2022 au scăzut semnificativ (deși sunt încă mai mari decât în 2021). Vedem o dovadă în plus în decizia OPEC de a reduce producția de petrol ca o modalitate de a susține prețurile. Pe scurt, inflația a fost reală, dar deja se estompează din motive care nu au nimic de-a face cu Fed.
Al doilea defect al modelelor este faptul că nu se înțelege procesul prin care inflația poate trece de pe partea ofertei pe partea cererii dacă inflația persistă suficient de mult timp. Aceasta este o schimbare în psihologia consumatorilor și se manifestă prin reacții comportamentale. Nici psihologia, nici comportamentul nu sunt luate în considerare de modelele standard. În cazul în care psihologia inflaționistă se instalează în rândul publicului larg, aceasta se poate autoalimenta în ciuda recesiunii și a scăderii salariilor reale. Modelele nu arată acest lucru, dar istoria o face. Este exact ceea ce s-a întâmplat în anii 1970.
Inflația a început atunci din partea ofertei, odată cu embargoul arab asupra petrolului din 1973, după Războiul Yom Kippur. Statele Unite au suferit o recesiune severă în perioada 1973-1975, cu un șomaj maxim de 9,0%. SUA au mai avut o recesiune în 1980 și o a treia în 1981-1982, în care șomajul a atins 10,8%. Această ultimă recesiune a fost cea mai gravă de la Marea Depresiune încoace.
În ciuda a trei recesiuni în nouă ani, a unui șomaj de două cifre și a două prăbușiri ale pieței bursiere, la mijlocul și sfârșitul anilor '70 și începutul anilor '80 s-a înregistrat cea mai mare inflație de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Până în 1981, inflația a ajuns la 15%, iar ratele dobânzilor au fost majorate la 20% pentru a combate inflația.
Termenul pentru această combinație de creștere scăzută și inflație ridicată a fost "stagflație". Inflația care a început pe partea ofertei în 1973 s-a mutat pe partea cererii până în 1977 și a scăpat de sub control. Recesiunile nu au putut să o oprească. Chiar și în perioadele de stres economic, consumatorii reacționează la inflație în moduri care au sens. Aceștia accelerează achizițiile deoarece se așteaptă ca prețurile să crească în continuare. Ei folosesc efectul de levier pentru a cumpăra active solide și acțiuni, deoarece le consideră un refugiu sigur împotriva inflației.
Comercianții cu amănuntul cresc prețurile pentru a face față costurilor salariale mai mari și pentru a menține marjele. Întregul proces se alimentează pe sine. Iar acest autoajutor poate continua chiar și în condiții de recesiune, așa cum s-a întâmplat în 1975 și 1981. Stagflația a apărut deja în Marea Britanie. Inflația IPC în Marea Britanie este de 8,7%. În același timp, Regatul Unit se află la limita recesiunii, cu o creștere de 0,1% în T4 22 și T1 23, iar prognoza de creștere devine negativă după aceea. Stagflația nu este doar o excepție istorică. Este o realitate a zilelor noastre.
Ne aflăm în acest punct? Ne aflăm într-o lume în care natura umană dictează tactici de apărare inflaționistă care se hrănesc singure, în ciuda unei posibile recesiuni și a înăspririi monetare? Vedem unele dovezi în acest sens, inclusiv un nou contract pe cinci ani pentru profesorii sindicalizați din New York City, care oferă salarii restante și prime de semnare și crește salariile cu 20%.
Nu este nevoie să dezbatem dacă profesorii merită această mărire. Adevărul este că au primit-o. Și există multe exemple similare. Cât timp va trece până când creșterile salariale ale profesorilor și ale altora se vor transforma într-o cerere mai mare de consum și în prețuri mai mari la vânzare cu amănuntul, care vor umfla câștigurile salariale. Economia ar putea petrece ca în 1979.
Șansele unei recesiuni și ale unui declin al pieței bursiere sunt mari. Totuși, șansele unei inflații persistente și a unor rate ridicate ale dobânzii sunt, de asemenea, ridicate. Aceste două fenomene nu sunt inconsecvente, în ciuda a ceea ce spun modelele standard. Le-am mai văzut mergând împreună la sfârșitul anilor 1970 și în episoade anterioare.
Am putea asista la un caz de inflație și rate ale dobânzii mai ridicate pentru mai mult timp decât se așteptau Wall Street și Fed. (Apropo, dacă sunteți interesați de o analiză mult mai aprofundată a acestei enigme inflație-deflație, vă rog să consultați capitolele 4 și 5 din cea mai recentă carte a mea, Sold Out. Având în vedere incertitudinile luptei dintre inflație și deflație, cea mai bună abordare pentru investitori este o strategie diversificată de tip "barbell", care îi protejează împotriva ambelor.
Un portofoliu model ar putea avea aur, resurse naturale și acțiuni energetice ca protecție împotriva inflației, cu bonuri de trezorerie ca protecție împotriva deflației și o alocare sănătoasă de numerar între cele două capete ale barosului pentru a oferi lichiditate și opționalitate pe măsură ce condițiile devin mai clare.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...