Cazul hackerilor care au atacat site-ul Lumea Justitiei: Falsa pista a Shaltay Boltay si un mesaj denigrator tipic pentru strategia de dezinformare a serviciilor secrete

Postat la: 11.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Cazul hackerilor care au atacat site-ul Lumea Justitiei: Falsa pista a Shaltay Boltay si un mesaj denigrator tipic pentru strategia de dezinformare a serviciilor secrete

Apar noutati in cazul hackerilor care au atacat site-ul Lumea Justitiei. Un grup de rechini ai internetului a postat pe un site de monitorizare a atacurilor, o platforma publica, un mesaj de revendicare. Ziaristii de la Luju cred ca mesajul denigrator face parte din strategia de dezinformare a serviciilor secrete.

"Sesizarile facute de Lumea Justitiei la Comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI, precum si anuntul ca vom sesiza DIICOT pentru atacurile repetate de tip DDoS impotriva site-ului Lumea Justitiei, i-au impins pe autorii atacului sa faca prima greseala. Dupa ce am publicat logurile de atac, si am informat autoritatile, speriati probabil ca ancheta inceputa va conduce la gruparea criminala cibernetica, autorii atacurilor au aruncat o informatie menita sa ne discrediteze activitatea si demersul judiciar. Pe site-ul pastebin.com - un site pentru initiati care monitorizeaza activitatea hackerilor din intreaga lume - s-a aruncat informatia ca am fi fost tinta unui atac al gruparii de hackeri Shaltay Boltay pentru ca senior editorul Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc, ar fi fost omul rusilor, dar a tradat pentru tabara NATO, drept care site-ul Lumea Justitiei a fost atacat in semn de razbunare.", scriu cei de la luju.ro.

Mesajul integral este urmatorul:

"Salut, suntem Shaltay Boltay, un grup respectat de hackeri din Rusia. Astazi i-am atacat pe dusmanii nostri din NATO. Unul dintre cele mai mari site-uri de propaganda anti-ruse din Romania.

Acest site ii apartine lui Razvan Savaliuc. A fost omul nostru, am platit pentru el. Dar el ne-a tradat, iar acum ne razbunam.

O sa publicam mai multe despre tine in curand. Asta se intampla dusmanilor Rusiei.

Asta este dovada ca noi detinem controlul acestui site". Cititi amanunte despre acest caz AICI.

Ziuanews a facut o mica investigatie:

1. Intr-adevar grupul Shaltay Boltay a existat si era o formatiune puternica in lumea hackingului international, pana in 2017, dupa care liderii au fost fie arestati, fie dati in urmarire internationala. Grupul a fost destructurat complet in 2018, in octombrie, cand a "cazut" si ultimul membru al echipei, intr-un caz rasunator al serviciilor secrete rusesti, dupa ce hackerii au spart conturile de e-mail ale premierului Rusiei, Dmitri Medvedeev.

2. Pe blogul si pe contul de twitter al Gruparii Shaltay Boltay veritabile nu mai apar texte de revendicare din 2016, cand a inceput declinul gruparii, iar liderii au fost prinsi de autoritati. Textul care e postat pe pastebin.com nu mai apare pe nicioalta platforma, cu toate ca hackerii isi posteaza toate victoriile.

3. Siteul pastebin.com e o platforma in care oricine isi poate face un cont si poate posta orice, la adapostul anonimatului, iar contul il poate numi oricum, inclusiv Shaltai Boltai.

4. Scriptul postat de asa-zisii Shaltay Boltay nu e in niciun caz dovada ca Lumea Justitiei e sub controlul temutei organizatii de hackeri, dimpotriva e un script banal pe care oricine il poate extrage din site.

5. Cine a postat mesajul nu numai ca a dorit sa transmita rapid un fake-news, dar si-a batut joc si de adevaratii Shaltay Boltay, facandu-i sa para niste mascarici, cu scripturi banale, taman pe aceia care au izbutit sa treaca de toate sistemele de securitate ale serviciilor secrete rusesti.

Concluzie: Nu gruparea veritabila a postat pe pastebin.com. Hackerii adevarati isi pun victoriile pe Hackerz.com sau alte siteuri similare. Textul de pe pastebin.com e menit sa discrediteze luju.ro ca fiind condus de oameni ai rusilor, platiti de rusi, care ar fi acum inregimentati in serviciile adiacente NATO. O tehnica de dezinformare care nu e straina de serviciile secrete de la noi. Reamintim ca in ziua atacului masiv, Luju a publicat un amplu material incriminator la adresa SRI.

Ziuanews a relatat despre acest caz inca de la inceput - de cand am intrat in posesia logurilor atacului de tip flood - si a sprijinit siteul Lumea Justitiei, considerand ca interferentele serviciilor secrete romanesti in actiul de informare libera a mass-media este o crasa incalcare a libertatii de exprimare si a principiilor democratiei. Articolul Ziuanews poate fi citit AICI.

loading...
PUTETI CITI SI...