Cad afacerile de casă ale lui Virgil Popescu: UE refuză finanțarea pentru mai multe gazoducte propuse spre construcție de Transgaz
Postat la: 10.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
UE refuză cererea de finanțare, prin Fondul de Modernizare, a mai multor proiecte de gazoducte amplasate în sudul țării, regiunea Olteniei, pe care Transgaz ar fi vrut să le finanțeze din bani europeni, dar și a conductei Marea Neagră - Podișor, care are ca scop să aducă în Sistemul Național de Transport gazele ce vor fi extrase din Marea Neagră.
Aceste gazoducte din Oltenia, care au fost și desemnate „de importanță națională", fuseseră intens promovate de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, actual deputat de Mehedinți și președinte al PNL Mehedinți. În 23 octombrie, Transgaz scrie la Bruxelles cerând finanțare pentru mai multe gazoducte, a căror construcție necesită, în total, circa 500 de milioane de euro, potrivit anunțurilor din anii trecuți, când au fost lansate în atenția publică:
- Conducta de transport a gazelor naturale pentru alimentarea CET Mintia (care acoperă și alți consumatori industriali și casnici);
- Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj);
- Conducta de transport gaze naturale Jupa - Băile Herculane - Orșova - Prunișor;
- Conducta de transport gaze naturale DN600 Mihai Bravu - Siliștea și transformarea în conductă pigibilă;
- Conducta de transport gaze naturale Tetila - Horezu - Râmnicu Vâlcea;
- Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră - Podișor;
- Conducta de transport gaze naturale Ghercești - Jitaru.
„Proiectele propuse de România sunt de o importanță majoră pentru îndeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea și securitatea aprovizionării cu gaze naturale pentru țările din Europa Centrală, de Est și Balcani, Republica Moldova și Ucraina. Fondul de modernizare este un vehicul de finanțare important în acest sens, mai ales în contextul situației actuale complexe și dificile de la frontiera de est a UE, creată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.
În timpul perioadei de tranziție (trecerea de la cărbune la surse regenerabile și tehnologii mai curate), România se va baza pe gazele naturale (combustibil de tranziție) datorită emisiilor sale mai scăzute în comparație cu cărbunele și, de asemenea, datorită capacității sale tehnice de a asigura stabilitatea rețelei, în timp ce crește semnificativ numărul de surse regenerabile în sistemul nostru energetic.Cererile României pentru Fondul de modernizare reflectă exact direcția de decarbonizare, menținând în același timp acest element crucial - securitatea energetică - pentru regiunea Europei de Est și pentru întreaga Europă. Fondul de modernizare a fost dedicat Europei Centrale și de Sud-Est, pentru a oferi sprijin în procesul de modernizare, de îmbunătățire a eficienței energetice și de decarbonizare a sistemelor lor energetice, deoarece această regiune este cea mai afectată de războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.
În acest context și în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1001 al Comisiei, România, reprezentată de Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională desemnată pentru punerea în aplicare a Fondului de modernizare, a depus la data de 10 august 2023 cinci proiecte de investiții neprioritare pentru a fi evaluate și două proiecte pentru a fi reevaluate de către Banca Europeană de Investiții (BEI) și, ulterior, pentru a fi finanțate", se arată în scrisoarea trimisă de Transgaz, și semnată de directorul Ion Sterian, pe adresa Comisie Europene, în atenția președintei Ursula von der Leyen și a mai multor oficiali. Scrisoarea are în CC pe actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, conform documentelor obtinute de G4media.ro
La fundamentarea cererii de banii, Transgaz argumentează că aceste conducte sunt vitale pentru siguranța aprovizionării cu gaze în estul și sud-estul Europei, mai ales în contextul în care Ucraina a anunțat că nu va mai tranzita gaze rusești către Europa, de la anul.
„În contextul recentelor declarații de presă ale ministrului ucrainean al Energiei, Gherman Galuschenko, potrivit cărora Ucraina nu va negocia cu Moscova reînnoirea contractului de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, care urmează să expire anul viitor, proiectele propuse pentru finanțare din Fondul de modernizare, împreună cu investițiile realizate în România de TRANSGAZ (conducta BRUA, stațiile de comprimare Podișor, Bibești și Jupa), vor crește capacitatea de interconectare între România și Ungaria, țară care a inclus în planul său de dezvoltare și creșterea capacității între Ungaria și Slovacia.
Prin urmare, „proiectele depuse de Transgaz și de ceilalți operatori de transport și de sistem din țările semnatare ale Inițiativei „Inelul de Solidaritate" pentru finanțare prin Fondul de Modernizare vor compensa o parte din volumele de gaze furnizate din alte surse decât cea rusă și vor contribui în mod fundamental la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a României, a țărilor din Europa Centrală și de Est, a Ucrainei și a Republicii Moldova", precizează Transgaz.
În 8 noiembrie 2023, vine și răspunsul de la UE: un mare NU, pentru toate proiectele, mai puțin o mică finanțare pentru gazoductul care va alimenta viitoarea termocentrală Mintia.
„Comisia Europeană apreciază cooperarea fructuoasă cu Transgaz și realizările sale în domeniul infrastructurii în ceea ce privește creșterea capacității de transport în România în ultimii ani. în acest context, sunt bucuroasă că Comisia a sprijinit mai multe proiecte românești de interes comun, inclusiv prin granturi CEF, care au îmbunătățit securitatea aprovizionării României și a Europei de Sud-Est.
La 24 octombrie 2023, Comitetul de investiții al Fondului de Modernizare a recomandat finanțarea parțială a proiectului de gazoduct pentru alimentarea centralei electrice de la Mintia (sprijin din partea Fondului de modernizare de 6 826 947 EUR în loc de 29 027 965 EUR din sprijinul solicitat). Propunerile de investiții pentru gazoductul Marea Neagră-Podișor (care este o parte esențială a proiectului BRUA faza 11 și este inclus în cea de-a cincea listă a Uniunii de proiecte de interes comun) și pentru gazoductul Gherccști-Jitaru nu au fost admisibile, deoarece aceste proiecte au fost deja recomandate pentru finanțare parțială în cadrul reuniunii Comitetului de investiții al Fondului de modernizare din 30 martie 2023. Celelalte 4 propuneri de investiții referitoare la conductele Jupa- Băile Hcrculane-Orșova-Prunișor, Mihai Bravu - Siliștea, Tetila-I lorezu-Râmnicu Vâlcea și Ișalnița și Sucursala Electrocentrale Turceni nu au fost avizate de BEI în urma proceselor de due dilligence tehnice și financiare, fiind astfel retrase de către autoritățile române înainte de a fi discutate în cadrul Comitetului de investiții din 24 octombrie 2023", este răspunsul CE, Directoratul pentru Energie, sub semnătura lui Massimo Garribba, director-adjunct.
În urmă cu două zile, Ion Sterian se plângea, în cadrul unei dezbateri pe terma gazului natural, se plângea că UE a refuzat să finanțeze mai multe proeicte de gazoduct ale Transgaz și că motivele acestui refuz îi sunt de neînțeles. „N-am înțeles de ce Comisia Europeană nu a aprobat la finanțare din Fondul de Modernizare proiectele depuse de Transgaz. Unele din aceste proiecte privesc construirea infrastructurii necesare viitoarelor centralele pe gaze în ciclu combinat cu posibilitate de utilizare a hidrogenului de la Turceni și Ișalnița ale Complexului Energetic Oltenia. Licitațiile sunt în curs pentru aceste conducte, dar nu avem bani. Ne străduim să găsim să luăm împrumuturi de la diferite bănci și instituții financiare. Asta pentru că proiectele noastre nu au fost aprobate la finanțare. Mă întreb de ce și nu mă întreb numai eu, ci și alți factori de decizie din România. În cele din urmă, vom găsi banii necesari și vom construi conductele, însă ar fi fost bine să putem lua finanțare din Fondul de Modernizare. Asta pentru că România a pierdut mult când am scos din funcțiune termocentralele pe cărbune", a spus șeful Transgaz.
Cu speranța de finanțare de la Bruxelles aproape 0, Sterian a zis că gazoductele se vor face oricum, însă va căuta finanțare la băncile comerciale internaționale și naționale. Era mai avantajos însă ca Bruxelles-ul să fie implicat, pentru că finanțarea UE are și o componentă nerambursabilă.
Conductele din Oltenia au fost un proiect „drag" fostului ministru, Virgil Popescu, care este de loc din regiune. Ele au fost promovate începând cu 2020 , ulterior fiind desemnate, prin lege, și de importanță națională. Iată spre, exemplu, ce spunea Popescu despre Prunișor - Orșova - Băile Herculane - Jupa. „Vreau să punem bazele dezvoltării turistice și a rețelei de transport de drumuri și gaze naturale a Mehedințiului. Astăzi, aici, vreau să lansăm acest proiect! Nu întâmplător este Jupa pe traseul acestui proiect, Jupa este punctul nodal cu conducta BRUA! (...) Această conductă nu este numai pentru Orșova. Ea pleacă din Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de aici, de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport. Practic, realizăm un deziderat al nostru, al guvernului nostru liberal, de a dezvolta rețeaua de distribuție de gaze naturale în România și, implicit, în județul Mehedinți", arăta, în septembrie 2020, fostul ministru al Energiei.
-
Sex cu Satana: Dezvăluiri de coșmar ale unei tinere agresate sexual de Alfred Bulai. Ce-a povestit fata anchetatorilor intrece orice imaginatie
Recent, cazul sociologului Alfred Bulai a atras atenția publicului după ce o fostă studentă a dezvăluit comportamente ab ...
-
Noi descoperiri alarmante: Oamenii de știință avertizează împotriva donărilor de sânge de la persoane vaccinate
Descoperirile recente ale oamenilor de știință japonezi au declanșat o dezbatere controversată cu privire la donațiile d ...
-
Rusia a cumpărat Cipru: Cum a devenit insula o colonie a Kremlinului în Europa
În ultimele decenii, Cipru a devenit un bastion-cheie pentru influența Rusiei în Europa. În ciuda sancțiunilor și restri ...
-
Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lăsconi Valerica de la USR: Inițiatorul și rețeaua de familie folosită în afacerea de deturnare de fonduri de la Primăria Câmpulung
Având în vedere reacțiile președintei USR, Elena Valerica Lăsconi, la ultimile dezvăluiri ale presei referitoare la dos ...
-
Criminalul în serie care acţiona în Vaslui după model american fentează poliţia de 24 de ani. A ucis patru femei luate la autostop şi le-a abandonat cadavrele în păduri
De un sfert de secol, Poliţia Română încearcă să dea de urma unui criminal feroce care, în anii 2000 şi 2004, a ucis în ...
-
Palatul lui Putin de la Bucuresti a fost restaurat pe bani de la Kremlin de finantatorul AUR in chiar anul infiintarii partidului inaintea alegerilor din 2020
In anul infiintarii AUR, septembrie 2019, principalul finantator al aliantei - Marius Lulea - un antreprenor din Piatra ...
-
CIA și NATO Plot Escape: Zelensky canalizează în secret milioane către băncile elvețiene
Ucraina se destramă și nu din cauza vreunui inamic extern. Adevărul este mai urât, mai profund și se întâmplă chiar sub ...
-
Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lasconi Valerica de la USR?! Corupție și fraudă din bani europeni la curtea candidatului
"Sunt aici, în fața dumneavoastră, pentru a vă spune că se poate și altfel ! Se poate fără neocomuniști, fără minciună, ...
-
Raport oficial: Europenii au fost cobaii Astra Zeneca și Pfizer. Autorizarea vaccinurilor s-a facut pe "repede-inainte" fără studii clinice suficiente
Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene au fost cobaii companiilor Astra Zeneca şi Pfizer privind vaccinurile ...
-
Mecanismul prin care banii Big Pharma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila
În urmă cu câteva luni, o investigație HotNews.ro arăta cum mai multe evenimente organizate de Societatea Română de Micr ...
-
Ministerul Culturii girează ilegalitățile conducerii ICR care nu a avut documentația completă și nici avizele necesare modificării acestui tip de clădire istorică
Sediul Institutului Cultural Român (ICR), monument istoric aflat într-o zonă protejată, a fost subiectul unor lucrări co ...
-
Primul război global: Conflicte pe toate continentele, cu excepția Australiei - Marea putere care ar putea deveni un câștigător!
Întreaga lume este un butoi cu pulbere. Ca niciodată, cu excepția perioadelor din cele două Războaie Mondiale, avem conf ...
-
Medicamentele de la ATI Pantelimon, dosite sub canapele și în dulapurile medicilor
Caz șocant la Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon, aflat în centrul celui mai mare scandal medical. Medicamentele nec ...
-
O firmă controlată de Sorina lui Ciolacu a câștigat sute de mii de euro din vânzarea de spațiu publicitar pe o clădire în renovare a Universității București
O nouă afacere din siajul fondurilor publice în care apare numele Sorinei Stan Docuz, o apropiată a premierului Marcel C ...
-
Misterioasa blondă care îl însoțea pe șeful Telegram a dispărut și ea după reținerea lui Pavel Durov
După arestarea lui Pavel Durov (șeful Telegram) în Franța, Yulia Vavilova, tânăra de 24 de ani, a încetat să mai comunic ...
-
Cine e Silovikiul care ar putea prelua puterea după plecarea lui Vladimir Putin de la Kremlin
Fostul bodyguard al lui Vladimir Putin, Alexei Diumin, al cărui potențial moștenitor este considerat, ar fi însărcinat c ...
-
Câți români făceau parte din rețeaua informativă a Securității. Documentul CNSAS face lumină
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS a prezentat un document despre rețeaua informativă a S ...
-
Sefii Hidroelectrica platesc peste 2 milioane de euro din banii companiei ca sa-si acopere incompetenta și sa fie scutiti de orice raspundere in caz de daune majore și proasta manageriere
Hidroelectrica vrea să cumpere servicii de asigurare a răspunderii profesionale a administratorilor și directorilor comp ...
-
Traseul pe care se fuge de război. Cum a devenit România noul "El Dorado" al ucrainenilor
În lipsă cruntă de oameni pe Frontul de Est, unde armata sa se retrage în fața atacurilor rusești, Kievul a adoptat în l ...
-
Incă o dovada ca americanii care il manipuleaza pe Zelenski nu vor pace pe frontul din Ucraina
Ucraina și Rusia trebuiau să își trimită delegații în Qatar luna aceasta pentru a purta discuții secrete de pace, dar ac ...
-
Surse americane de securitate pentru WSJ: "Zelenski ar fi aprobat personal planul de aruncare în aer a Nord Stream"
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat planul de aruncare în aer a gazoductelor "Nord Stream" și "Nord Str ...
-
Cum se aplică Planul Kalergi pe șest in România. Iohannis e premiant!
Intre altele - cum ar fi planul de infiintare a Uniunii Europene - Contele Kalergi, un illuminat mason, care a visat la ...
-
Intotero propune, Ciolacu semnează ca primarul: un securist la minister!
Încă din luna ianuarie 2024, în presa centrală, au apărut informații despre plimbarea unor securiști vechi printr-o seam ...
-
Dezvăluiri picante despre viciile soților Ceaușescu. Șoferul familiei rupe tăcerea: "Elena avea o relație cu un ofițer de Securitate"
Au circulat multe legende despre stilul extravagant de viață al cuplului Ceaușescu, însă puține dintre acestea au fost c ...
-
Tentativa de asasinare a lui Trump, poveste de film. Dezvăluirile incredibile ale ofițerului SWAT care l-a văzut de la început pe atentator
Incompetența cu care a acționat Serviciul Secret în cazul atentatului asupra lui Trump poate fi subiectul unui film. Cu ...
-
Stenograme terifiante de crimele din Spitalul Pantelimon. "Doamna cu coasa" creștea doza redusă de noradrenalină înainte de vizitele familiei pacienților - "Ăsta e de lăsat!"
Procurorii au făcut noi dezvăluiri șocante cu privire la situația din secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Buc ...
-
Peste capul retelei Coldea-Dumbravă: Puiu Popoviciu l-a plătit pe Hunter Biden pentru a scăpa de problemele judiciare din România
Procurorii de la biroul procurorului special David Weiss îl acuză pe Hunter Biden că a acceptat plăți de la un om de afa ...
-
Povestea a doi spioni ruși recuperați de Moscova în marele schimb cu Occidentul: Și-au crescut copiii ca vorbitori de spaniolă. Acum vor afla ce e borșul
Spionii ruşi eliberaţi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul şi-au povestit viaţa sub o identitate falsă, spunând c ...
-
De ce a fost publicat dosarul de informator al lui Băsescu
În octombrie 2014, în contextul alegerilor prezidențiale, Băsescu a intrat într-un joc fatal. Îl va acuza public pe prem ...
-
Aberaţiile Justiţiei: sentinţă definitivă împotriva cuiva care nu a avut niciun proces
La maginea ţării, în Curtici, proprietarul unei case a primit o sentinţă definitivă să o demoleze, pentru că acea constr ...