Cât a costat, de fapt, războiul din Ucraina: sumele astronomice investite de Occident și Rusia

Postat la: 04.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cât a costat, de fapt, războiul din Ucraina: sumele astronomice investite de Occident și Rusia

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații occidentali au livrat Ucrainei un ajutor militar de peste 70 de miliarde de dolari în ultimul an, de când a început invazia rusă.

Rusia intenționează să cheltuiască aproape 5.000 de miliarde de ruble, adică 63,7 miliarde de dolari, pentru nevoile militare în 2023, potrivit proiectului de lege a bugetului. Acest lucru înseamnă că cheltuielile țărilor NATO pentru consolidarea potențialului militar al Ucrainei au depășit bugetul anual al Rusiei pentru apărarea națională.

În primul an de război, Rusia a investit o sumă similară cu cea pe care plănuiește să o cheltuiască în acest an.

În total, cheltuielile cu războiul din Ucraina au depășit 200 de miliarde de dolari (și numărătoarea continuă).

"Nu există semne că președintele Putin se pregătește pentru pace. El se pregătește pentru mai mult război", a avertizat Stoltenberg, vorbind la o conferință de presă la Bruxelles.

"Nu știm când se va încheia acest război. Dar când se va termina, va trebui să punem în aplicare aranjamente astfel încât Ucraina să poată descuraja viitoarele agresiuni. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să ciopârțească securitatea europeană", a spus el.

Stoltenberg a adăugat că aliații au livrat 65 de miliarde de euro (aproximativ 70,7 miliarde de dolari) sub formă de ajutor militar și a declarat că a salutat sosirea recentă a unor tancuri de luptă moderne și a altor vehicule blindate în Ucraina.

"Acest lucru poate face o diferență reală pe linia frontului și poate permite forțelor ucrainene să elibereze mai mult teritoriu", a spus el.

Șeful NATO a afirmat că sprijinul alianței este "pe termen lung" și a precizat că "vom discuta despre modul în care ne putem intensifica sprijinul, inclusiv prin continuarea consolidării forțelor armate ucrainene și sprijinirea tranziției de la echipamentele și doctrina din epoca sovietică la cea a NATO".

loading...
PUTETI CITI SI...