Boris Johnson a luat în considerare o incursiune militară. Ce planuri avea cu vaccinul împotriva Covid

Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Boris Johnson a luat în considerare o incursiune militară. Ce planuri avea cu vaccinul împotriva Covid

În timpul pandemiei de Covid 19, fostul premier britanic conservator Boris Johnson voia să invadeze Olanda pentru a pune mâna pe rezervele de vaccin Covid-19, povestesește el în noua sa carte de memorii, Unleashed.

Johnson explică în detaliu cum, după luni de negocieri „inutile" cu șefii UE pentru eliberarea a cinci milioane de vaccinuri, a elaborat planuri de urgență pentru ca forțele speciale britanice să ia problema în propriile mâini, scrie The Sun. Johnson relatează că, în martie 2021, a discutat cu militari de rang înalt posibilitatea efectuării unui ″raid acvatic″ asupra unui depozit din Leiden, Olanda, pentru recuperarea vaccinurilor pe care Londra considera că i se cuvin de drept. Fostul premier a declarat că „a comandat analize pentru a vedea dacă ar fi fezabil din punct de vedere tehnic să lanseze raid acvatic".

Johnson explică că adjunctul șefului Statului Major al armatei britanice la acea vreme, generalul Doug Chalmers, îi spusese că ar fi posibil un raid folosind bărci mici pentru a traversa Canalul Mânecii și a naviga pe canalele olandeze, dar el a avertizat asupra repercusiunilor diplomatice. Potrivit lui Johnson, Chalmers - care de atunci s-a retras din Forțele Armate - i-a spus că nu va fi posibil să ducă la bun sfârșit misiunea fără a fi descoperiți și că „dacă am fi descoperiți, ar trebui să explicăm de ce invadăm un vechi aliat. Bineînțeles că avea dreptate, iar în secret eram de acord cu ce gândeau toți, dar nu voiau s-o spună cu voce tare: întreaga chestie era o nebunie″, scrie Johnson în memoriile sale. Marea Britanie și UE aveau la acel moment o dispută politică și comercială cu privire la anumite achiziții de vaccin anti-COVID Astra Zeneca.

În cartea de memorii „Unleashed", care este publicată în serial în Daily Mail înainte de lansarea integrală din 10 octombrie, fostul prim-ministru vorbește, de asemenea, despre lupta sa cu Covid, care i-a pus viața în pericol, și despre scandalul Partygate, care i-a pus capăt mandatului de premier. Fostul prim-ministru oferă, de asemenea, detalii sfâșietoare despre modul în care a s-a străduit să nu adoarmă în Unitatea de Terapie Intensivă a spitalului St Thomas, de teamă că nu se va trezi niciodată.

loading...
PUTETI CITI SI...