Biden a intrat în atenția procurorilor. Documente clasificate din perioada în care a fost vicepreședinte au fost descoperite în biroul său privat.

Postat la: 10.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Biden a intrat în atenția procurorilor. Documente clasificate din perioada în care a fost vicepreședinte au fost descoperite în biroul său privat.

Mai multe documente clasificate din perioada în care președintele Joe Biden a fost vicepreședinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat, au recunoscut luni avocații lui Biden.

Procurorul general Merrick Garland i-a cerut procurorului general al SUA din Chicago să investigheze acest caz, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată, iar republicanii din Congres sunt și ei luați în seamă.

Avocații lui Biden spun că au găsit materialele guvernamentale în noiembrie, în timp ce închideau un birou din Washington, DC - Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement - pe care Biden l-a folosit în cadrul relației sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019.

Mai puțin de o duzină de documente clasificate au fost găsite în biroul lui Biden, a declarat o altă sursă pentru CNN. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden. Titularii de funcții federale sunt obligați prin lege să renunțe la documentele oficiale și la dosarele clasificate atunci când își încheie serviciul guvernamental.

"Casa Albă cooperează cu Arhivele Naționale și cu Departamentul de Justiție în ceea ce privește descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administrației Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcaje clasificate", a declarat Richard Sauber, consilierul special al președintelui Biden, într-un comunicat.

"Documentele au fost descoperite atunci când avocații personali ai președintelui împachetau dosare adăpostite într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spațiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C. Președintele a folosit periodic acest spațiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022, Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naționale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineața următoare".

"Descoperirea acestor documente a fost făcută de avocații președintelui", a adăugat Sauber. "Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare din partea Arhivelor. De la această descoperire, avocații personali ai președintelui au cooperat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție într-un proces pentru a se asigura că orice document al administrației Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia Arhivelor".

La un summit desfășurat luni seară în Mexico, Biden a ignorat întrebările reporterilor cu privire la documentele clasificate. Garland, care a participat, de asemenea, la summit, se afla la stânga președintelui.

Materialele clasificate includeau unele dosare strict secrete cu denumirea de "informații sensibile compartimentate", cunoscută și sub numele de SCI, care este utilizată pentru informații extrem de sensibile obținute din surse de informații.

După descoperire, avocații lui Biden au contactat imediat Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor (National Archives and Records Administration), care a început să cerceteze problema, a precizat sursa. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situația ca fiind o greșeală datorată lipsei de măsuri de protecție a documentelor, a precizat sursa.

În noiembrie, NARA a trimis o sesizare Departamentului de Justiție pentru a analiza problema, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaște situația.

Procurorul american din Chicago, John Lausch Jr, investighează cazul. Lausch a fost una dintre rarele persoane din epoca Trump cărora nu li s-a cerut să demisioneze după învestirea lui Biden. El a fost numit de Trump în 2017 și confirmat în unanimitate de Senat.

loading...
PUTETI CITI SI...