Bazele secrete ale SUA din pădurile Ucrainei: temuții soldații din Unitatea 2245 intră în joc

Postat la: 27.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Bazele secrete ale SUA din pădurile Ucrainei: temuții soldații din Unitatea 2245 intră în joc

O rețea de baze de spionaj susținute de CIA, inclusiv 12 baze lângă granița cu Rusia, a fost construită în ultimii opt ani în Ucraina. Baze care - relatează "New York Times" - fac parte din strânsa colaborare dintre agenția americană și Kiev.

Un parteneriat crucial în lupta împotriva Rusiei, care datează de mai bine de zece ani, și care include și pregătirea de către CIA a unui comando de elită ucrainean - Unitatea 2245 - pentru a captura drone rusești și echipamente de comunicații, pentru a permite agenției de informații secrete americane să studieze și să codifice sistemele criptate ale Moscovei.

În ultimii opt ani - subliniază ziarul american - CIA a construit 12 locații secrete în pădurile ucrainene de la granița cu Rusia. În 2016, CIA a început să antreneze o unitate de comando ucraineană de elită, Unitatea 2245, pentru a captura drone și echipamente de comunicații rusești, pentru a permite agenției de informații secrete americane să studieze și să codifice sistemele criptate ale Moscovei. De asemenea, CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni care operează în Rusia, în Europa, în Cuba și în alte zone în care există o prezență puternică a Rusiei. Aceste rețele de servicii secrete sunt mai importante ca niciodată în acest moment, când Ucraina este în dificultate pe câmpul de luptă, continuă "New York Times", dar la orizont apare riscul unei lipse de finanțare pentru a continua să funcționeze la nivelurile actuale, în cazul în care republicanii din Congres ar opri sau ar pune capăt ajutoarelor pentru Kiev.

Pentru a-i liniști pe liderii ucraineni, directorul CIA, Williams Burns, a zburat în secret la Kiev în ultimele zile, în a zecea sa vizită de la începutul invaziei, notează ziarul. Șeful Serviciilor de informații militare ucrainene Kirilo Budanov a anunțat pe Telegram noi "surprize pentru ocupanții ruși din Crimeea" și a recomandat populației civile să nu folosească așa-numitul pod Kerci, care leagă Rusia de peninsula anexată de Moscova în 2024. "Războiul Rusiei împotriva Ucraina a început nu în urmă cu doi ani, ci în urmă cu zece ani, cu ocuparea Crimeii ucrainene. Totuși, nici statul ucrainean, nici ucrainenii nu au acceptat să recunoască dreptul agresorului asupra pământului din Crimeea", a spus Budanov, subliniind că "rezistența populației locale ucrainene împotriva ocupanților nu s-a diminuat nici măcar o clipă, în ciuda represiunilor".

loading...
PUTETI CITI SI...