Baroniada ia proporții în județul Satu Mare. Țara Oașului sub zodia Taurului

Postat la: 18.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Baroniada ia proporții în județul Satu Mare. Țara Oașului sub zodia Taurului

Cu doi ani în urmă, în fața camerelor de filmare strânse grămadă prin ograda Înaltei Curți de Casației și Justiție, un personaj colorat și micuț de înălțime, care vorbea stricat românește, țopăia de zor încercând din răsputeri să se facă remarcat de jurnaliștii de la fața locului.

În cele din urmă, după ce a pozat în victimă inocentă a sistemului pe care-l servise în diverse scopuri, omul de afaceri Szatmari Josef, căci despre acesta este vorba, avea să expună cea mai complexă grupare infracțională din județul Satu Mare, constituită din administratori, asociați și directori români sau străini ai unor firme evazioniste producătoare de prejudicii de zeci de milioane de euro la bugetul de stat. Gruparea era sprijinită și protejată de funcționari ai statului român, polițiști, procurori, judecători, funcționari ANAF, adică exact de cei care trebuie să aplice legea și să apere cetățeanul de abuzuri. Sesizarea sătmăreanului arăta cum, în numai câțiva ani, sub oblăduirea unor politicieni cu mare influență în județ, gruparea criminală a reușit să controleze toate instituțiile importante ale județului Satu Mare și o parte din cele orădene, începând cu direcțiile Finanțelor Publice, continuând cu judecătorii, tribunale și sfârșind cu serviciile teritoriale ale DNA, DGA sau chiar Direcția Județeană a Serviciului Român de Informații Satu Mare.

"Lista lui Ioji", cum a fost denumit documentul incriminator, publicat ulterior în presa centrală, cuprindea nenumărate persoane din conducerea județului, făcând abstrație de "il capo dei capi", baronul local cunoscut sub porecla de Taurul, fost politician PSD, deputat și prefect de Satu Mare. Acesta a intrat într-un con de umbră imediat ce ginerele său a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, autoritățile pierzându-i urma exact ca la începutul anilor '90, când cumpărase și adăpostise în curtea casei niscai mașini furate de celebrul interlop Tiberiu Blaga. Astfel, în urma unor articole apărute în ziarul Avertisment.net, gruparea care era pe cale de a pune stăpânire pe întregul județ Satu Mare a fost destructurată. Szatmari (Ioji) a fugit din țară. Centrul politic și de comandă al infractorilor sătmăreni cu gulere albe a rămas în picioare, aproape intact și, în ultimul an, a dat semne de revenire.

Netrebnice metehne

După scandalul din 2016, în capitala Țării Oașului, șefii politici ai grupării susmenționate au făcut un pas înapoi și, la umbra primăriței zâmbărețe din fruntea pesedeului sătmărean, băieții continuă să tragă sforile corupției și ilegalităților locale. Din spusele localnicilor abuzați, deși o mică parte din polițiștii și funcționarii corupți au fost îndepărtați, cei care i-au înlocuit au căpătat aceleași netrebnice metehne. Departe de haosul instituțional de la centru, încet dar sigur, Oașul este preluat și stăpânit de un clan al cărui coordonator este cel poreclit Taurul de bătrânii din Certeze, comuna sa de baștină, "un fost cioban cu 4 clase primare", care în decursul timpului a dobândit contra cost, atât documente de studii false cât și diplome universitare. Cum a ajuns acesta multimilionar, înalt funcționar public și deputat, dar și conducător al celui mai puternic partid din Satu Mare, este o poveste lungă pe care o vom detalia într-un material de presă separat. Cert este că, la ordinele Taurului răspund astăzi, atât șeful Poliției Negrești Oaș, cât și Aurelia Fedorca, primărița orașului. Oamenii spun că o veche și foarte apropiată relație dintre Taur și primăriță s-a transformat, în timp, întruna de subordonare, edilul șef al orașului devenind un simplu executant al ordinelor baronului.

Exclusivitățile și realizările damei PSD

Asta nu înseamnă că atunci când vine vorba despre sponsori, Aurelia Fedorca, șefa PSD, este neputincioasă. Anul acesta a fost stopată finanțarea construcției Casei de Cultură din Negrești Oaș, ridicată de un cunoscut om de afaceri, Mihai Crișan. Motivul este cât se poate de simplu. Primărița ar fi blocat fondurile necesare definitivării construcției pentru că Crișan l-a supărat pe prietenul de finanțe și sponsorizări al edilului șef, Cicio, stăpânul pieței din mijlocul orașului. Sursele noastre afirmă că Cicio are exclusivitate de la primărie în strângerea taxelor pe tarabe și parcări în zonă, fiind posesorul unei averi importante, dar și al unui dosar de evaziune fiscală de circa 80 miliarde de lei vechi, ținut la sertar de Poliția Negrești Oaș.

Nu cu mult timp în urmă, în 2016, primărița se mândrea cu lucrările de modernizare realizate pe câteva străzi din centrul capitalei Oașului, deși primise notificări din partea unui afacerist local că "modernizările" sunt realizate cu piatră furată dintr-o exploatare locală. Sub aripa protectoare a Primăriei și a Poliției Negrești Oaș, chiar și astăzi, mai multe firme de exploatare și transport de andezit jefuiesc negreștenii care nu și-au dat acordul pentru executarea unor astfel de lucrări pe proprietățile lor.

Tot la capitolul "realizări ale Epocii de Taur" poate fi notată și investiția ratată de la Luna Șes, o stațiune neterminată din 2000, în jurul căreia ar fi trebuit să înflorească turismul oșenesc. În prezent, după cheltuirea multor milioane milioane de euro de la bugetul de stat, la Luna Șes se defrișează căteva arii de pădure pentru presupusele bazine ce vor deservi tunurile de zăpadă necesare pârtiei de ski. O pârtie inexistentă care beneficiază chiar în clipa de față de un director plătit cu 4-5 mii de lei / lună.

La mâna lui Găunu

Proprietarii terenurilor pe care se află exploatările ilegale de andezit și o parte dintre foști și actuali polițiști îl acuză de corupție pe comisarul șef Pop Gheorghe și afirmă că actualul șef al poliției este, din toate punctele de vedere, "cel mai slab comandant al instituției din toate timpurile". Numai așa ne putem explica de ce, în ultimii ani, în Negrești Oaș, poliția nu a confiscat nicio așchie de lemn, iar delicvența silvică a luat o amploare deosebită. În viziunea comandantului comisarului șef Pop Gheorghe, infracțiunile de acest fel lipsesc cu desăvârșire de pe raza orașului Negrești. O parte dintre subalternii acestuia susțin în mai multe sesizări că primărița (aflată în subordinea Taurului), ca dealtfel și conducerea Primăriei Negrești Oaș îl folosesc pe Pop ca pe o marionetă. Polițiștii abuzați consideră că șeful lor de-o viață este incompetent și corupt, fiind susținut la frâiele instituției pentru interesele cămătarilor, bișnițarilor și evazioniștilor din zonă. De altfel, la orice oră din zi și din noapte, valutiștii protejați de comandant și oamenii săi își văd liniștiți de afaceri chiar în mijlocul orașului, în zona cunoscută sub denumirea "La Huja".

Periodic, bișnițarii și cămătarii strâng 15-20 de euro de căciulă pe care îi dau polițiștilor cu titlul de sume confiscate, acțiune realizată mai mult de ochii lumii, pentru a nu se spune că poliția nu ia măsuri. Ca să fim mai la obiect, localnicii scandalizați ne-au declarat că relațiile dintre șeful poliției, Pop, și cămătari sunt foarte strânse și datează de când decanul de vărstă al bișnițarilor din zonă, Ioan Sas, zis Găunu, un individ putred de bogat, care "nu a muncit în viața lui, neavând carte de muncă", proprietar de nenumărate case și mașini de lux, spăla banii comandantului. Astfel, oșenii care îi cunosc bine pe cei doi, afirmă că, după ce Pop venea de la muncă din străinătate ( în perioada de concediu comisarul șef muncea în Belgia), sumele câștigate erau încredințate lui Găunu, care le înapoia în scurt timp cu dobândă substanțială.

De asemenea, spun subalternii comandantului, ar fi interesant pentru direcția de protecție internă a Ministerului de Interne, dacă fiica polițistului șef, Pop, care, în perioada 2015-2017 urma cursurile unei facultăți din Cluj Napoca, locuia chiar în casa cămătarului Găunu fără să-i achite acestuia costurile. Drept răsplată, la rândul ei, fiica lui Găunu (nora celebrului Ciorbă, informatorul DNA din dosarul "Caltaboșul" ), de fel din Certeze, a fost angajată la Primaria Negrești, la intervenția comandantului Pop, deși nu are competențele necesare. Un lucru este sigur. Domnișoara cu pricina nu a participat la "Bursa de muncă", eveniment de real succes organizat, în mod repetat, la Negrești Oaș de primărie, după cum putem afla din presa sătmăreană. În fotografiile recente prezentate mai jos, îi puteți observa pe Găunu și pe fiul său (personajele cu umbrelă), în acțiune, în mijlocul orașului Negrești.

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...