Bancherii au anunțat dezastrul economic. Depresia se adâncește!
Postat la: 02.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Piețele financiare s-au confruntat cu un val de surprize negative în ultimele săptămâni, inclusiv date dezamăgitoare care sugerează că probabilitatea unei redresări scade vertiginos, indică un risc politic mai mare în Europa și tensiuni tot mai mari între SUA și China pe de o parte și SUA și Iran pe de altă parte, scrie Christopher Dembik, director analiza macro in evaluarea sa lunara pentru iunie.
Piețele dezvoltate au fost mai rezistente și au servit deseori drept zone de siguranță, mai ales piața americană, în timp ce piețele emergente au avut de suferit de pe urma volumelor scăzute, aversiunii față de risc și a unui USD puternic. În ultima lună, Indicele MSCI pentru piețe emergente a pierdut 9%, cu o scădere de 14% pentru bursa SK (Coreea de Sud) și, de asemenea, de 14% pentru JSE din Africa de Sud. Investitorii își ajustează prognozele de creștere, ceea ce, probabil, va crește presiunea asupra băncilor centrale de a-și echilibra poziția monetară într-o direcție mai flexibilă.
Uitându-ne la ultimele date din China, încă estimăm o relansare a creșterii. Cifrele pentru credite noi din aprilie nu au fost prea mari, dar știm că datele lunare privind fluxurile de credit au fost mereu volatile, chiar și într-o perioadă cu puternice politice stimulative. În plus, nu este surprinzătoare ajustarea negativă după câte s-au întâmplat cu noile credite în T1 (acestea reprezentând aproape 9% din PIB).
Așa cum s-a întâmplat în timpul depresiunii economice din 2016, sectorul de stat a început recent să acționeze ca amortizor, investițiile de stat crescând pentru a compensa decelerarea din investițiile private. Cel mai probabil, această tendință va deveni mai clară pe măsură ce războiul comercial se intensifică. În general, conflictul continuu SUA-China va fi probabil favorabil pentru creșterea Chinei, pe măsură ce guvernul este forțat să deschidă larg robinetul de creditare și să intervină în economie pentru a stimula sectoarele care sunt cel mai expuse la tarifele SUA, precum sectorul serviciilor de comunicare.
Contrar așteptărilor exprimate la începutul anului, stimulentele Chinei nu au avut până acum efectele de undă pozitive detectabile nici asupra economiilor vecine, nici la nivel global. Practic, exporturile sunt în scădere în majoritatea economiilor asiatice, mai puțin în Vietnam datorită unui salt al exporturilor către SUA de 28% de la an la an în primele cinci luni din 2019.
În aprilie, exporturile din China au fost în scădere cu 2,7% de la an la an, exporturile din Japonia sunt la minus 2,4% de la an la an, iar exporturile thailandeze au fost condamnate la a doua lună consecutivă de declin la minus 2,6% de la an la an. Deteriorarea va continua, cel puțin pe termen scurt. În mai, exporturile sud-coreene din primele 20 de zile ale lunii au fost la minus 11,7% iar ministrul economiei din Taiwan a avertizat că exporturile de la an la an ar putea ajunge la un interval între minus 7,6% și minus 10% în mai.
În Statele Unite, perspectiva este și mai rea decât în T1. Sunt încă câteva date economice care indică faptul că economia este puternică, dar ici și colo apar semnale de avertizare care intensifică îngrijorările investitorilor. Datele recente din T2 din SUA sunt slabe: activitatea de producție a scăzut la un minim de peste 9 ani, comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată tot scad, sugerând decelerarea activității industriale, iar unul dintre indicatorii noștri preferați ce urmărește starea generală a economiei în sens larg, Chicago Fed National Activity Index (Indicele activității naționale Chicago Fed), a revenit unde s-a aflat în primăvara anului 2016, la minus 0,32.
În plus, tracker-ul GDP Now al Atlanta Fed arată creșterea PIB-ului pe T2 la 1,2%, departe de 3,2% raportate în T1. După cum se vede, impactul negativ al războiului economic și faptul că economia nu mai este alimentată de reducerile fiscale masive, creșterea în al doilea trimestru va dezamăgi, cel mai probabil și va ajung aproape la 1%, ceea ce întărește opinia noastră că următoarea mișcare a Fed va fi o reducere a dobânzii. Doar pe baza discontinuității discuțiilor SUA-China, există argumente puternice în sprijinul a cel puțin unei reduceri a ratei în a doua jumătate a anului, iar viitoarele reduceri vor depinde de nivelul deteriorării observat în datele economice din lunile următoare, mai ales din perspectiva condițiilor financiare și a evoluției consumului și inflației.
Privind în viitor, luna iunie va fi foarte aglomerată pentru investitori. Alegerile revin pe agenda europeană, cu alegeri anticipate la final de iunie în Grecia, în septembrie în Austria și începutul campaniei de susținere a candidaturilor din Marea Britanie pe 10 iunie, ca urmare a intrării în vigoare a demisiei premierului May de pe 7 iunie.
Din perspectiva noastră, procesul politic actual din Marea Britanie face ca ieșirea din UE, programată pentru finalul lunii octombrie, să fie foarte improbabilă. Noul lider conservator va fi ales la final de iunie și ar putea cere alegeri anticipate în septembrie/octombrie căci va dori legitimitate populară. Devine clar că va fi necesară negocierea unui nou termen limită pentru ieșirea din UE.
În alte părți ale Europei, ca urmare a performanței bune în alegerile europene, Liga Nordului din Italia ar putea profita de ocazie pentru a cere alegeri anticipate pentru a scăpa de partenerul său robust de coaliție, Mișcarea Cinque Stelle. Tensiunile legate de Pactul de Stabilitate dintre Bruxelles și Roma vor crește, cel mai probabil, pe măsură ce Comisia Europeană va începe, probabil, să ia măsuri disciplinare împotriva țării pe 5 iunie. Credem că marja obligațiunilor pe 10 ani Italia-Germania se va apropia și mai mult de 3% pe termen scurt.
O altă consecință a alegerilor UE este că liderii europeni vor anunța în săptămânile următoare numele succesorului lui Mario Draghi în calitate de președinte al Băncii Centrale Europene. Într-o lume perfectă, cel mai bun candidat, având în vedere cunoștințele legate de politica monetară, mediul academic și experiența guvernamentală și carismă ar fi Benoit Coeuré, dar acesta nu are susținerea țării sale natale, Franța.
O opțiune mai realistă și consensuală ar fi Olli Rehn din Finlanda care se aliniază destul de mult la poziția neutră a lui Mario Draghi. Cu toate acestea, experiența și cunoștințele nu vor fi primele și cele mai importante criterii și mai sunt și alte opțiuni prezentate, printre care și Jens Weidmann și Klaus Regling. Nu e sigur că numele succesorului lui Draghi va fi deja dezvăluit la următoarea ședință a BCE de pe 6 iunie.
Există puține îndoieli legate de rezultatul ședinței în ceea ce privește politica monetară: BCE nu are altă opțiune decât să adopte o poziție neutră în timp ce economia încetinește, temerile legate de reducerea nivelului de activitate se răspândesc în serviciile din Germania (așa cum indică Markit: „sondajele arată că temerile legate de încetinire ar putea să fi început să se răspândească la servicii, unde încrederea este acum la cel mai scăzut nivel din 2014 încoace"), iar prognozele legate de inflație bazate pe piață sunt inconfortabil de scăzute. Swap-ul pe inflația euro din 5 în 5 ani este în prezent ușor sub 1,30%, pentru prima dată din septembrie 2016, iar inflația de bază care va fi publicată pe 4 iunie este prevăzută să scadă la 0,8%, conform părerii majoritare.
Singura direcție pentru BCE este de a fi mai neutră și, oricine va fi următorul președinte al BCE, acesta va trebui să rămână fidel realității economice și nevoii de susținere a băncii centrale.
În final, pe frontul războiului comercial, încă ne așteptăm să avem, în cele din urmă, un acord dar, deocamdată, sunt prea multe chestiuni nerezolvate de ambele părți pentru a ajunge la un acord. Următoarea întâlnire G20 de la Osaka, unde președinții Trump și Xi ar trebui să discute tensiunile actuale, nu ar trebui să ducă la niciun pas semnificativ în direcția soluționării.
Contrar celor scrise ici și colo, probabilitatea ca China să vândă masiv obligațiuni de trezorerie este aproape zero deoarece această opțiune nucleară ar dăuna Chinei la fel de mult ca Statelor Unite, căci acest lucru ar scădea valoarea titlurilor de trezorerie chineze deja deținute. Cu toate acestea, riposta legată de exporturile mineralelor din pământuri rare (precum o interdicție de a exporta în SUA) sau o depreciere și mai mare a CNY sunt încă opțiuni valabile dacă lucrurile între Beijing și Washington se înrăutățesc.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de infor ...
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...