„Avioanele fantomă" care-i transportă în secret pe oligarhii lui Putin în toată lumea

Postat la: 21.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

„Avioanele fantomă

La începutul războiului din Ucraina, oligarhii ruși puși pe lista de sancțiuni a Occidentului au suferit umilința de a li se confisca avioanele private.

„Operațiunea Kleptocapture", un grup operativ condus de Departamentul de Justiție al SUA, menit să strângă cercul apropiat al lui Putin, a promis că va „sechestra bunurile" rușilor sancționați, acuzați că s-au îmbogățit ilicit și că subvenționează Kremlinul.

Cu toate acestea, multe avioane au scăpat - fie pentru că erau parcate în țări care nu impuneau sancțiuni, fie pentru că au fost mutate la timp.

Apoi s-a întâmplat un lucru amuzant: Multe dintre avioanele private deținute de oligarhii sancționați păreau să dispară de pe radarele serviciilor de urmărire precum FlightRadar, scrie The Telegraph.

Analiza datelor de zbor a autorităților ruse realizată de Tim Symington, care conduce un buletin informativ de investigație despre oligarhii ruși, sugerează că multe dintre avioanele private asociate cu oligarhii sancționați au fost reînregistrate cu noi numere în coadă.

Datele oficiale de la Agenția Federală pentru Transport Aerian a Rusiei arată că anul trecut a existat o serie de noi înmatriculări de avioane private.

Având în vedere că sancțiunile au făcut acum aproape imposibilă obținerea de noi avioane fabricate în Occident de către Rusia, aceasta sugerează că mulți oligarhi și-au reînmatriculat avioanele private în țara lor de origine cu noi numere în coadă. Analize ulterioare sugerează că multe sunt legate de oligarhii sancționați.

Avioanele trebuie să fie înregistrate la o autoritate națională, iar reînregistrarea lor în diferite țări este complet legală. Procesul este oarecum asemănător cu o înmatriculare a mașinii, spune Jonathan Russell, partener la superyacht Jaffa & Co și avocat în domeniul aviației.

Reînregistrarea le oferă proprietarilor un nou grad de anonimat atunci când zboară în jurul lumii
Un corolar al reînregistrării este că proprietarii avionului se bucură de un nou grad de anonimat atunci când zboară în jurul lumii.

Majoritatea oligarhilor își dețin avioanele private prin structuri complicate care implică companii offshore, ceea ce face dificilă stabilirea proprietății.

Dar investigațiile succesive și informațiile din presă, inclusiv o anchetă Forbes care a identificat 26 de avioane legate de rușii sancționați, arată că există multe avioane despre care se știe că sunt asociate cu oligarhii.

Mișcarea acestor avioane putea fi urmărită folosind numerele din coadă pe servicii open source, cum ar fi Flight Radar. Schimbarea acestor detalii le-a ascuns mișcarea.

Symington a folosit numele producătorilor, numerele de serie și modele de avioane private pentru a identifica avioanele legate anterior de diverși oligarhi sancționați pe site-ul web al Agenției Federale pentru Transport Aerian a Rusiei, dezvăluind noile lor numere din coadă.

Analiza sugerează că mulți continuă să zboare liber în jurul lumii către țări care nu au impus sancțiuni.

Un avion despre care se crede că îi aparține lui Dmitri Mazepin, proprietarul producătorului de îngrășăminte Uralchem, a zburat între Soci, unde se zvonește că locuiește Putin, Dubai, Mauritius, Maldive și Kazahstan.

Un alt avion, legat de Vladimir Potanin, proprietarul Norilsk Nickel și unul dintre confidenții lui Putin, face călătorii regulate între Istanbul, Moscova și Soci.

Un Gulfstream 650 legat de Herman Gref, șeful celei mai mari bănci de stat din Rusia, a zburat între Namibia, Zimbabwe, Uzbekistan și Dubai.

Mazepin, Potanin și Gref sunt toți sancționați în Marea Britanie. UE i-a sancționat și pe Gref și Mazepin. SUA i-au sancționat pe Potanin și Gref.

Alte destinații în care au zburat avioane asociate cu oligarhii sancționați includ Delhi, Phuket, Teheran, Cairo și Azerbaidjan, precum și Beijing și Zhengzhou din China.

În linii mari, traseele de zbor cu avioane private arată că oligarhii par să meargă frecvent în vacanțe la plajă.

Cu toate acestea, zborurile către Iran, China și India vor fi probabil mai degrabă legate de afaceri decât de plăcere, spune Sandeep Baliga, profesor de economie managerială și științe decizionale la Kellogg School of Management de la Northwestern University.

China și India au devenit parteneri comerciali importanți pentru Rusia de la izbucnirea războiului din Ucraina și sunt acum cele mai mari piețe ale Rusiei pentru exporturile de petrol.

La începutul invaziei, a existat speranța că sancțiunile împotriva oligarhilor ar putea declanșa o revoltă în cercul interior al lui Putin și ar putea schimba cursul războiului.

loading...
PUTETI CITI SI...