Audierea completă a lui Fauci pe tema pandemiei COVID: Ce i se spunea publicului că e fake news nu era lămurit de oamenii de știință VIDEO

Postat la: 04.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Audierea completă a lui Fauci pe tema pandemiei COVID: Ce i se spunea publicului că e fake news nu era lămurit de oamenii de știință VIDEO

Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert american în boli infecțioase până la plecarea din guvern în 2022, a fost supus luni unor întrebări aprinse din partea parlamentarilor republicani cu privire la originile pandemiei COVID-19, relatează AP.

O subcomisie condusă de republicani a petrecut mai bine de un an investigând răspunsul națiunii la pandemie și dacă cercetările finanțate de SUA în China ar fi putut juca vreun rol în modul în care aceasta a început. Democrații au deschis audierea spunând că ancheta de până acum nu a găsit nicio dovadă că Fauci a făcut ceva greșit, ratând în același timp o oportunitate importantă de a se pregăti pentru următoarea epidemie înfricoșătoare.

Fauci - alternativ o voce de încredere în timpul pandemiei și ținta atacurilor, chiar și a amenințărilor cu moartea - a petrecut 14 ore pe parcursul a două zile în ianuarie, fiind interogat de comisia Camerei în spatele ușilor închise. Luni, aceștia l-au interogat din nou, în public și în fața camerei de filmat, pentru prima dată de când a pus capăt la mai mult de cinci decenii de serviciu guvernamental.

De data aceasta, el s-a confruntat cu un nou set de întrebări despre credibilitatea fostei sale agenții, National Institutes of Health. Luna trecută, grupul de experți din Camera Reprezentanților a dezvăluit e-mailuri de la un coleg de la NIH despre modalități de a eluda legile privind înregistrările publice, inclusiv prin faptul că nu discuta probleme controversate pe e-mailurile guvernamentale.

Originea coronavirusului - „Fake news" oficial, variantă științifică în culise

În mărturia de luni a doctorului Anthony Fauci, acesta a abordat ceea ce a spus că sunt "anumite aspecte care au fost grav denaturate în ceea ce mă privește", în special în ceea ce privește originea virusului care a dus la pandemia Covid-19.

Fauci a declarat că, la începutul anului 2020, a fost informat prin intermediul unor convorbiri telefonice cu doi oameni de știință - Jeremy Farrar, pe atunci director al Wellcome Trust din Marea Britanie, și Kristian Andersen, om de știință la Scripps Research Institute - că aceștia și alții erau îngrijorați de faptul că virusul care provoacă Covid-19 ar fi putut fi manipulat în laborator. A doua zi după aceste convorbiri, Fauci a declarat că a participat la o teleconferință cu mai mulți virusologi internaționali pentru a discuta despre manipularea în laborator sau despre o posibilă răspândire de la animale la oameni. El a caracterizat discuția ca fiind "animată", cu argumente de ambele părți. Fauci a spus că nu a încercat să orienteze discuția în nicio direcție.

Fauci a declarat că virusologii care au participat la apelul comun au decis să examineze mai atent secvența genomică și, după o examinare mai amănunțită, a spus Fauci, "mai mulți dintre cei care la început erau îngrijorați de manipularea în laborator au devenit convinși că virusul nu a fost manipulat în mod deliberat". Oamenii de știință au considerat că scenariul cel mai probabil, a spus Fauci, a fost un virus care s-a transferat de la un animal la un om, "deși au păstrat totuși o minte deschisă", a spus Fauci.

"Acuzația care circulă, conform căreia i-am influențat pe oamenii de știință să își schimbe părerea mituindu-i cu milioane de dolari din granturi, este absolut falsă și pur și simplu absurdă", a declarat Fauci, precizând că nu a avut nicio contribuție la conținutul unei lucrări publicate în martie 2020, în care se discutau posibilele origini ale virusului.

În anul care a trecut de la apariția virusului, unii dintre cei mai importanți oameni de știință din lume au investigat originile virusului, inclusiv un comitet de experți de la Organizația Mondială a Sănătății. Majoritatea oamenilor de știință cred că virusul s-a răspândit de la animale la oameni în China. Unele studii au spus, de asemenea, că nu poate fi exclusă teoria potrivit căreia virusul ar fi scăpat dintr-un laborator chinez, Institutul de Virusologie din Wuhan.

Majoritatea agențiilor de informații americane spun că virusul nu a fost creat genetic, dar încă nu este total clar cum a început pandemia. O analiză a serviciilor de informații americane publicată anul trecut a afirmat că ambele origini sunt posibile, iar comunitatea rămâne divizată în această privință. Departamentul american al Energiei a apreciat anul trecut că are o "încredere scăzută" în teoria scurgerilor din laboratoare. Nicio agenție federală americană nu crede că virusul care provoacă Covid-19 a fost creat ca armă biologică.

"Nu pot să dau socoteală și nici nu poate nimeni să dea socoteală pentru alte lucruri care s-ar putea întâmpla în China, motiv pentru care am spus întotdeauna și voi spune și acum că păstrez o minte deschisă în ceea ce privește originea", a declarat luni Fauci.

Controverse privind comunicări secrete

În ceea ce privește ascunderea documentelor publice, Fauci a declarat în declarația de deschidere că "din câte știu eu, nu am desfășurat niciodată activități oficiale prin intermediul e-mailului meu personal".

"Ceea ce ați văzut, cred eu, cu doctorul Morens a fost o aberație și un caz aberant", a declarat luni Fauci, referindu-se la un fost consilier superior la NIH. "Persoanele de la NIH și NIAID sunt un grup de indivizi foarte dedicați, iar acest caz pe care îl subliniați este o aberație și un caz aberant".

Subcomisia selectivă de supraveghere a Camerei Reprezentanților pentru pandemia de coronavirus a publicat anterior o serie de e-mailuri private despre care membrii republicani ai comisiei susțin că arată că unii oficiali ai NIH au șters e-mailuri și au încercat să ocolească cerințele de divulgare a informațiilor prin intermediul legilor privind înregistrările publice.

Într-un memorandum publicat la sfârșitul lunii mai, membrii comisiei au declarat că Dr. David Morens, un fost consilier principal al lui Fauci, s-a angajat într-un "comportament nefast". Comitetul indică un e-mail pe care Morens l-a trimis unui alt coleg și care sugerează că ar fi trimis e-mailuri pe contul privat al lui Fauci și că "nu există nicio îngrijorare cu privire la FOIA". FOIA este Freedom of Information Act, legea care dă dreptul publicului de a obține documente federale, inclusiv e-mailuri trimise în cadrul agențiilor guvernamentale. E-mailul lui Morens continuă spunând că el poate, de asemenea, să-i transmită informații lui Fauci pentru a evita ca acestea să facă parte din dosarul public.

"Este prea deștept pentru a-și lăsa colegii să-i trimită lucruri care ar putea cauza probleme", a declarat Morens într-un e-mail din 2021 către Peter Daszak, președintele EcoHealth Alliance, o organizație non-profit de cercetare a virusurilor legată de controversele legate de originea virusului care provoacă Covid-19. Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a suspendat finanțarea grupului în luna mai.

Fauci a devenit un nume cunoscut în timpul pandemiei - mai întâi sub președinția lui Donald Trump și apoi ca principal consilier al președintelui Joe Biden - încercând să explice cele mai recente sfaturi de sănătate publică unui public speriat, chiar dacă oamenii de știință se străduiau să învețe despre noul virus. Cercetările din cadrul agenției pe care a condus-o timp de 38 de ani, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase al NIH, au dus la vaccinuri care au permis o revenire la normalitate.

Grupul de experți din Camera Reprezentanților l-a interogat, de asemenea, cu privire la știința care stă la baza unor sfaturi controversate, inclusiv distanțarea socială.

loading...
PUTETI CITI SI...