Armata secretă fondată de veteranii naziști
Postat la: 14.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Potrivit unor documente descoperite în arhivele germane, în primii ani după Al Doilea Război Mondial, foști membri ai Waffen SS și Wehrmacht au fondat o armată secretă în vederea protejării Germaniei împotriva sovieticilor, scrie Der Spiegel.
Dosarul de 321 de file a zăcut neobservat în arhivele BND (serviciile de informații externe germane) timp de aproape șase decenii. Ieșit la iveală abia acum, documentele ne arată un capitol necunoscut, misterios, din istoria postbelică a Germaniei. Ele demonstrează existența unei coaliții a aproximativ 2000 de foști ofițeri - veterani ai SS și armatei naziste - care au decis să organizeze o armată secretă în Germania anului 1949. Aceștia s-au pregătit fără un mandat din partea guvernului german, fără cunoștința parlamentului și, după cum arată documentele, eludând directivele forțelor de ocupație Aliate, scrie Historia.ro.
Țelul acestor ofițeri era de a apăra noua Germanie de Vest împotriva agresiunii sovietice în primii ani ai Războiului Rece și, pe plan intern, organizarea unui front împotriva comuniștilor în cazul unui război civil. Astfel, ofițerii au strâns informații despre politicienii de stânga precum social-democratul Fritz Erler, unul din personajele-cheie ale reformării Partidului Social-Democrat după război, și i-au spionat pe tinerii suspectați de simpatii comuniste, precum Joachim Peckert, cel care avea să devină, în anii '70, oficial de rang înalt la ambasada germană de la Moscova.
Documentele au fost descoperite întâmplător. Istoricul Agilolf Kesselring a găsit aceste documente (care au aparținut de Organizația Gehlen, predecesorul actualei agenții de informații de externe) în timp ce lucra pentru o comisie istorică independentă angajată de BND pentru cercetarea istoriei agenției. Kesselring a descoperit documentele înregistrate în arhivă sub numele de „Asigurări" căutând informații despre numărul de angajați ai BND. Însă în loc să dea peste acte de asigurări, Kesselring a descoperit ceva spectaculos: documentele care atestă existența armatei secrete a Germaniei postbelice.
Dosarul este însă incomplet, așa că informațiile trebuie tratate cu reținere. Chiar și așa, conținutul său atestă ușurința cu care standardele democratice și constituționale au putut fi ignorate și ocolite în primii ani ai Germaniei de Vest. Potrivit documentelor, Cancelarul Konrad Adenauer a aflat de existența acestei organizații paramilitare abia în 1951, iar atunci a hotărât să nu o desființeze.
În eventualitatea unui război, această armată secretă putea strânge până la 40.000 de soldați, iar implicarea în acest proiect a unor figuri importante din viitoarea armată germană, Bundeswehr, arată cât de serios se gândeau nemții la posibilitatea izbucnirii unui nou război. Între personalitățile implicate în armata secretă se număra și Albert Schnez, fost colonel în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ofițer încadrat în Bundeswehr încă de la fondarea sa în 1955. Potrivit documentelor, Schnez ar fi declarat că proiectul de a construi o armată clandestină a fost sprijinit și de Hans Speidel, cel care va deveni, în 1957, Comandantul Suprem al Armatei Aliate din Europa, și Adolf Heusinger, primul inspector general al Budeswehr.
Kesselring, istoricul care a descoperit dosarul și care a scris un studiu pe baza acestuia, are legături de familie cu domeniul istoriei militare și cu Schnez, care a lucrat în timpul războiului cu bunicul său. Poate de aceea, în studiul său, Kesselring nu prezintă o imagine 100% obiectivă a lui Schnez: nu menționează legăturile sale cu grupările de dreapta și descrie acțiunile de spionaj asupra stângiștilor drept „controale de securitate". Întrebat despre aceste lucruri, istoricul a declarat că se va ocupa de ele într-un studiu mai detaliat pe care îl va publica în viitor. Însă BND a făcut publice documentele descoperite, astfel că ne putem forma singuri o părere despre ce s-a întâmplat cu armata clandestină.
Proiectul a fost demarat în Șvabia, regiunea din jurul orașului Stuttgart, acolo unde Albert Schnez (foto) , pe atunci în vârstă de 40 de ani, era implicat în comerțul cu lemn, textile și obiecte casnice, iar în paralel organiza întâlniri cu veteranii diviziei de infanterie 25. Foștii soldați se ajutau între ei, îi întrețineau pe orfanii și văduvele camarazilor și discutau despre vremurile trecute și prezente. Întotdeauna, dezbaterile lor ajungeau la aceeași întrebare: ce să facă dacă rușii sau aliații lor invadează Germania? La momentul respectiv, Germania de Vest nu avea încă armată proprie, iar americanii își retrăseseră o bună parte din forțe încă din 1945.
La început, grupul lui Schnez a luat în considerare opțiunea capitulării intenționate, urmate de un război de partizani, înainte de relocarea forțelor undeva în afara Germaniei. În cazul unui atac brusc dinspre est, Schnez ar fi vrut să-și retragă forțele în afara țării, într-un loc sigur, de unde puteau porni lupta de eliberare a Germaniei. Pentru a se pregăti pentru această potențială amenințare, Schnez s-a gândit la fondarea unei armate. Chiar dacă această inițiativă încălca legislația Aliată - căci organizațiile militare erau strict interzise, iar cei ce încălcau legea riscau închisoarea pe viață -, ideea a devenit foarte populară.
Armata a început să capete contur în 1950. Schnez a strâns donații de la oameni de afaceri și alți ofițeri, a intrat în legătură cu asociațiile de veterani ale altor divizii, a discutat cu companii de transport pentru vehicule pe care acestea le-ar putea pune la dispoziție și a pus la punct un plan pentru cazuri de urgență.
Anton Grasser, fost general de infanterie angajat la momentul respectiv în compania condusă de Schnez, s-a ocupat de înarmare. În 1950, el și-a început cariera la ministerul de Interne, unde devine inspector general și supraveghează coordonarea unităților operative ale poliției în cazul unui război. Profitând de funcția sa, Grasser voia să folosească echipamentele acestor unități pentru echiparea armatei secrete. Nu se știe însă dacă ministrul de Interne de atunci, Robert Lehr, fusese informat de aceste planuri.
Schnez plănuia să alcătuiască unități de luptă formate din foști ofițeri, eventual numai ofițeri din fostele unități de elită ale Wehrmachtului, care puteau fi desfășurate rapid în caz de urgență. Potrivit listelor descoperite în dosar, toți bărbații implicați în proiect lucrau în diverse domenii: erau oameni de afaceri, vânzători, negustori, avocați, instructori tehnici; unul dintre ei era chiar primarul unei localități. Putem presupune că toți erau anticomuniști convinși și, în unele cazuri, motivați de dorința de aventură; spre exemplu, într-unul din documente se spune că lt.-gen. Hermann Hölter „nu era fericit doar muncind într-un birou".
Potrivit documentelor, Schnez avea o listă de circa 10.000 de nume, suficiente cât pentru a forma una din cele trei divizii plănuite, însă din motive de siguranță - pentru a evita scurgerea de informații - nu a discutat, în detaliu, decât cu 2000 de ofițeri. Schnez era convins că și restul i se vor alătura fără probleme și știa că proiectul său nu ducea lipsă de posibili candidați, căci în Germania existau numeroși bărbați cu experiență pe front.
Una din principalele probleme era locul în care aceasta armată putea fi relocată în caz de urgență. Schnez a negociat cu elvețienii, însă aceștia au fost extrem de precauți; alte documente arată că, ulterior, Schnez a plănuit o relocare către Spania.
Câteva documente americane arată că Schnez a negociat cu fostul lider SS Otto Skorzeny, considerat unul din eroii regimului nazist din timpul Războiului. Acesta avusese și el planuri asemănătoare cu cele ale lui Schnez, iar în februarie 1951 cei doi s-au înțeles „să coopereze imediat în regiunea Șvabia" în caz de nevoie.
Căutând finanțare pentru funcționarea peromanentă a armatei, Schnez a cerut ajutor de la serviciile secrete germane în vara lui 1951. Astfel, într-o întâlnire din 24 iulie 1951, Schnez a oferit serviciile armatei sale lui Gehlen, șeful serviciilor de informații, pentru „uz militar" sau „ca potențială forță" pentru un guvern german în exil sau pentru Aliați. Documentele arată că relația dintre Schnez și Gehlen dura de mult timp și că serviciile secrete germane au aflat de armata clandestină cândva în primăvara lui 1951.
Poate că entuziasmul lui Gehlen pentru oferta lui Schnez ar fi fost mai însemnat dacă ar fi venit cu un an mai înainte, anul izbucnirii Războiului din Coreea. La acel moment, oficialii germani și americni au luat în considerare strângerea membrilor foștilor divizii de elită, în caz de casastrofă militară, înarmarea lor și includerea lor în trupele de apărare Aliate. Însă până în 1951, situația se mai detensionase, iar Adenauer a renunțat la această idee; a militat în schimb pentru o mai bună integrare a țării sale în structurile politico-militare occidentale și pentru înființarea unei armate permanente. Atunci, grupul ilegal al lui Schnez ar fi putut pune în pericol politica lui Adenauer, dacă existența sa ar fi ieșit la iveală. Ea a rămas însă secretă, iar Adenauer nu a luat măsuri împotriva sa. Se ridică, astfel, o întrebare importantă: a evitat - și dacă da, de ce? - Adenauer să intre într-un conflict cu veteranii Wehrmacht și SS?
Pe de o parte, în anii '50, în viața publică germană, dar nu numai, existau numeroși foști ofițeri de armată și SS care se bucurau de influență considerabilă. Pe de altă parte, era clar, în 1951, că era prea devreme pentru fondarea unei armate naționale. Prin urmare, din perspectiva lui Adenauer, era important ca loialitatea lui Schnez și a camarazilor săi să fie păstrată în caz de nevoie. Poate de aceea Gehlen a fost însărcinat de Cancelarie să supravegheze și să monitorizeze acest grup. Se pare însă Adenaeur i-ar fi informat pe aliații americani, dar și pe opozanții săi politici, de acest plan. Documentele par să indice că, printre alții, și social-democratul Carlo Schmid era la curent cu planul cancelarului.
Începând cu 1951, oamenii lui Gehlen au păstrat constant legătura cu Schnez. Cei doi ar fi ajuns și la un acord pentru împărtășirea informațiilor obținute din acțiunile de spionaj. Însă Schnez nu a obținut niciodată finanțarea pe care o dorea. Gehlen i-a permis doar accesarea unor fonduri nesemnificative și asta doar până în 1953. Apoi, doi ani mai târziu, primii 101 voluntari depuneau jurământul ca soldați ai noii Bundeswehr. Astfel, odată cu reînarmarea oficială a Germaniei de Vest, gruparea lui Schnez devenea inutilă.
Încă nu se cunoaște exact momentul în care armata secretă a fost desființată. Schnez a murit în 2007 și nu a vorbit niciodată în public despre ce a făcut în acei ani, iar însemnările sale cu privire la „Compania de asigurări" au dospărut. Ce cunoaștem deja s-a dedus din documentele care au ajuns în arhiva BND inventariate sub numele de „asigurări" în speranța că nimeni nu va fi vreodată interesat de conținutul lor.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...