Anul în care s-au golit instanțele de dosare de corupție. Numărul proceselor închise prin prescripție a sărit de 6.700, dar a scăpat cine trebuia
Postat la: 03.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Ioana Băsescu, Șerban Pop, două judecătoare șpăgare și trei afaceriști se numără printre numele sonore de inculpați care au scăpat prin prescripție de acuzațiile de corupție în anul 2023. Dar aceștia sunt doar vârful aisbergului, deoarece numărul cauzelor închise prin constatarea împlinirii termenului de tragere la răspundere penală a ajuns la 6.747 la sfârșitul lunii decembrie.
Deciziile pronunțate în 2022 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, precum și cele date de Curtea Constituțională cu privire la prescripție au dus la închiderea majorității proceselor de corupție aflate anul trecut pe rolul instanțelor de judecată. Unica soluție a judecătorilor - obligați să respecte deciziile ICCJ și CCR - a fost, inevitabil, aceeași: încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei.
Iată lista inculpaților VIP din dosarele de corupție care au scăpat basma curată în 2023:
- Șerban Pop - fostul vicepreședinte al ANAF condamnat pe fond la 13 ani de pușcărie pentru o mită de 2,5 milioane de euro luată de la Sorin Ovidiu Vîntu în scopul de a asigura, de la vârful Fiscului, o rambursare ilegală de TVA de aproape 230 de milioane de lei (cca. 46 milioane de euro) către Petromservice. „Prescripția răspunderii penale nu a intervenit nici ca urmare a apariției deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/2018 şi 358/2022. În prezenta cauză prescripția răspunderii penale nu s-a împlinit, existând acte întreruptive ale termenului de prescripție, intervenite în intervalul de timp anterior publicării în Monitorul Oficial a Deciziei din 26 aprilie 2018. Decizia Curţii Constituţionale a României nu reprezintă o lege în sensul art. 5 din Codul penal, astfel că nu se poate aplica retroactiv ca lege penală mai favorabilă, dispoziţiile imperative ale art. 147 alin. 4 din Constituţia României impunând ca deciziile Curţii Constituţionale să fie aplicabile doar pentru viitor", nota judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță în hotărârea în care l-a condamnat pe Șerban Pop, pe fond, la 13 ani de pușcărie.
- Elena Udrea - a comis un trafic de influență de 3,4 milioane de euro în favoarea afaceristului Bogdan Buzăianu, dar faptele s-au prescris, notează judecătoarea fondului din Dosarul Hidroelectrica. Tocmai de aceea, instanța pus sechestru pe averea celei mai influente femei din PDL. Decizia definitivă în dosarul Hidroelectrica va fi pronunțată de Înalta Curte pe data de 31.01.2024.
- Ioana Băsescu - a scăpat definitiv de acuzațiile de instigare la delapidare şi două infracţiuni de spălare a banilor, în Dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Totodată, în acest dosar Elena Udrea a scăpat și ea, pe data de 11 iulie 2023, de două infracţiuni de instigare la luare de mită şi cinci infracţiuni de spălare a banilor. Reamintim că Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată, în 2 martie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009.
- Darius Vâlcov - fostul ministru de Finanțe al PSD în cabinetul Vioricăi Dăncilă a scăpat de condamnarea de 6 ani și 6 luni pentru luare de mită pe vremea când era primar al municipiului Slatina. Judecătorii Curții de Apel Craiova au notat în motivare că, într-adevăr, Darius Vâlcov este vinovat, dar nu mai poate fi tras la răspundere penală. Darius Vâlcov a început să execute luni, 14 august 2023, pedeapsa de 6 ani de pușcărie pentru trafic de influență la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte în Dosarul Tablourilor, fapte comise pe vremea când era primar al municipiului Slatina. Acesta a fost repatriat din Italia și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.
- Mihnea Costoiu - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus pe 3 aprilie încetarea procesului penal împotriva rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor. Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii" către fostul tenismen Dinu Pescariu.
- Gigi Becali - latifundiarul din Pipera a scăpat în mod previzibil prin prescripție în dosarul în care era judecat pentru fraudă electorală, după ce în 2019 a votat la Referendumul pentru familia tradițională, deși n-avea acest drept prin decizia de condamnare. Patru ani le-a luat procurorilor de la Parchetul Buftea să termine ancheta, deși toate televiziunile îl filmaseră pe Gigi Becali în timp ce vota, iar un jurnalist chiar i-a atras atenția latifundiarului din Pipera că încalcă legea.
- Ioan Munteanu - fostul baron PSD de Neamț a beneficiat de efectele „marii prescripții" în urma deciziilor CCR și ICCJ de anul trecut. Pe data de 10 mai, magistrații de la Curtea de Apel București au dispus încetarea procesului penal cu privire la faptele de trafic de influență reținute de DNA în sarcina lui Ioan Munteanu, dar i-au instituit măsura confiscării speciale a sumei de 400.000 de euro. Ioan Munteanu a pretins la finele anului 2009 - începutul anului 2010 un procent de 5% din valoarea unui contract încheiat de S.C. Romsys SRL Bucureşti cu Hidroelectrica - Filiala din Piatra Neamţ, în schimbul exercitării influenţei asupra conducerii acestei companii de stat pentru deblocarea unor plăți către Romsys SRL, primind astfel suma totală de 400.000 euro.
- Sorin Strutunsky - prietenul lui Radu Mazăre, acum deținut în Italia - contestă pe rolul Curții de Apel Constanța condamnarea definitivă de 10 ani și 8 luni pentru trafic de influență, în vreme ce procurorii DNA au atacat pe rolul aceleiași instanțe hotărârea Tribunalului Tulcea, care l-a scăpat prin prescripție de dosarul contractelor pe bani de la Spitalul de Urgență Constanța. Sorin Strutinsky are două condamnări la activ: cea de 10 ani și 8 luni închisoare pronunțată în 2020 de Curtea de Apel Constanța pentru că l-a „zeciuit" pe un om de afaceri cu sume de sute de mii de lei ca „taxă de protecție" pentru buna desfășurare a contractelor pe care acesta le avea cu Administrația Canalelor Navigabile și cea de 5 ani de pușcărie din Dosarul Polaris, pronunțată de Înalta Curte în 2022, pentru complicitate la mita de 7 milioane de euro a lui Radu Mazăre.
- Mihai Necolaiciuc - Judecătorii Curții de Apel București i-au închis dosarul lui Mihai Necolaiciuc, supranumit „Țarul CFR", nu înainte de a-l „săpuni" pentru achiziția frauduloasă a peste 1.000 de wc-uri ecologice, prejudiciind Căile Ferate Române cu 800.000 de euro. În decizia prin care au constatat intervenția prescripţiei, magistrații i-au respins lui Necolaiciuc toate apărările și au arătat că el era singurul răspunzător pentru întreaga „afacere", pentru care în mod corect instanța de fond l-a condamnat la 9 ani și 6 luni de pușcărie.
- Nelu Iordache - Tribunalul Bucureşti a dispus pe 12 mai încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală prin achiziţii fictive de materiale de construcţie în contul firmei Romstrade. De asemenea, instanţa a decis încetarea procesului şi în cazul companiei Romstrade şi al lui Imad Ali. Pentru infracţiunea de evaziune fiscală, cu prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, limita de pedeapsă este de 11 ani, iar prescrierea intervine după 10 ani. Cum faptele de care este acuzat Nelu Iordache ar fi fost săvârşite în decembrie 2012, prescrierea a avut loc în decembrie 2022, în condiţiile în care procesul a durat cinci ani la Tribunalul Bucureşti.
- Bercea Mondial - Sandu Anghel și clanul lui de interlopi din Olt au scăpat prin prescripție de un „tun" de 1 milion de euro, după ce procurorilor DIICOT Craiova le-a luat 9 ani să-i trimită pe toți în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar atunci când în sfârșit au ajuns în fața Tribunalului judecătorul a dispus de două ori restituirea cauzei la parchet pe motiv că acuzațiile nu sunt suficient de clare. Văzând că magistratul nu e convins de ansamblul probator, pe parcursul judecății au început și interlopii lui Bercea Mondial să susțină că ei nu înțeleg de ce au fost trimiși în judecată. Este vorba despre un dosar în care Bercea Mondial era deferit justiției alături de Marin Chitea, om de afaceri și fost politician PDL Olt, naș al unui nepot al lui Sandu Anghel. Marian Chitea a fost director la Hidroserv Olt, director la Serviciul de Integrare Europeană al CJ Olt și subprefect.
- Elena Burlan-Pușcaș - judecătoarea de la Tribunalul București condamnată pe fond la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o șpagă de 10.000 de euro pentru condamnarea cu suspendare a unor interlopi a scăpat definitiv de dosar prin prescripție. Judecătoarea se poate întoarce acum în magistratură și se poate bucura de pensia specială. În treacăt fie spus, interlopii Florică Nicolae (zis „Superman"), Mihai Nicolae (zis „Gilbert"), Florin Nicolae (zis „Filozof") şi Ion Nicolae (zis „Amar") ai denunțat-o pe Elena Burlan-Pușcaș că ar fi luat mai mulți bani, respectiv 63.000 de euro, dar instanța de fond a apreciat că procurorii DNA au probat doar mita de 10.000 de euro.
- Corina Eugenia Jianu - Judecătoarea constănțeană scăpată prin prescripție de o pedeapsă de 7 ani de pușcărie pentru abuz în serviciu a fost repusă în funcție și va primi salariile din perioada în care a fost judecată, precum și o pensie specială la sfârșit de carieră, grație unei prevederi din Legea 303/2004 privind statutul magistraților. La fond, colegii ei au scris negru pe alb în motivarea deciziei de condamnare, că Jianu este „nedemnă de a ocupa funcția de judecător". Corina Eugenia Jianu a fost judecată din 2015 până în 2023 pentru aportul infracțional adus, ca magistrat, unei găști de samsari de terenuri din Năvodari, alături de fostul primar Nicolae Matei. Cei doi au fost condamnați pe fond la 7, respectiv 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, printr-o hotărâre a Curții de Apel București din data de 20.11.2020.
- Petru Constantin Luhan - Fostul europarlamentar PDL (în prezent consultant pentru accesarea fondurilor europene) a scăpat definitiv, pe 22 iunie, de procesul decontărilor fictive în dauna Parlamentului European, după ce judecătorii Curții de Apel București au constatat împlinirea termenului general de prescripție. Luhan este printre puținii norocoși dintre cei aproape 7.000 de infractori, deoarece el nu va da nici banii înapoi, deoarece Parlamentul European nu s-a constituit parte civilă în proces. Mai mult, cheltuielile judiciare vor fi plătite de statul român. În perioada 17 martie 2010 - 06 martie 2012, Luhan a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport, prejudiciul fiind de peste 50.000 de euro.
- Ionel Badea - fost director de cabinet al șefului Corpului de Control al ministrei Carmen Dan în anul 2017, a scăpat definitiv de răspunderea penală pentru intermedierea unei mite de 100.000 de euro între un director al OMV Petrom, Eduard Ciobanu, și un afacerist, Răzvan Viorel Poppa. Mai mult, în afară de constatarea prescripţiei, instanța a dispus restituirea cauțiunii către familia directorului OMV, între timp decedat, iar cheltuielile de judecată au rămas în sarcina statului. Pe fond, Tribunalul București i-a condamnat pe Badea, Ciobanu și Poppa la câte 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, respectiv complicitate la această infracțiune.
- Adrian Mladin - Fostul primar-infractor al comunei Jilava a scăpat ca prin urechile acului de o nouă condamnare pentru șpăgi în cuantum de peste 1 milion de euro, după ce judecătorii Curții de Apel București au constatat că, într-adevăr, „probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor", dar între timp a intervenit prescripția. Adrian Mladin mai avea „la activ" o condamnare definitivă de 5 ani și 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiționat în anul 2018 din Penitenciarul Rahova. În acest nou dosar, trimis în judecată în timp ce Mladin se afla „la răcoare", acesta a fost condamnat pe fond, la Tribunalul București, la o pedeapsă de 6 ani și 6 luni de pușcărie în 2021.
- Dosarul Hexi Pharma - Foștii directori ai Hexi Pharma - Flori Dinu și Mihai Leva - precum și firma producătoare de biocide au scăpat de răspunderea penală, pe 3 martie, pentru acuzațiile de înşelăciune, uz de fals și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor ca urmare a intervenirii prescripţiei. Decizia Curții de Apel București este definitivă. Un complet de judecată format din magistrații Iuliana Marilena Ciolcă și Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București au pronunțat decizia finală în dosarul în care Hexi Pharma - firma omului de afaceri Dan Condrea, care s-a sinucis - a fost deferită justiției în legătură cu livrarea dezinfectanților diluați către 340 de spitale din România.
- Dosarul Râul Alb - Dosarul penal deschis în urmă cu peste opt ani şi care vizează fapte de violenţă împotriva activistului de mediu Gabriel Păun, bătut în timp ce făcea fotografii într-o pădure, se închide, întrucât faptele s-au prescris. Judecătoria Haţeg a dispus, în luna septembrie, încetarea procesului penal faţă de Cornel Lascu, bărbatul care l-a atacat pe Păun, agresorul scăpând de pușcărie.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...