Analiza directorului influentului grup rus Valdai despre scena mondială
Postat la: 26.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Amploarea atenției acordate de experții ruși recentului summit NATO depășește cu mult adevărata semnificație a evenimentului din punctul de vedere al intereselor Rusiei.
Da, în cadrul reuniunii la vârf găzduită de capitala uneia dintre fostele republici sovietice baltice, Alianța a confirmat absența oricărei dorințe de a-și asuma riscurile unei confruntări militare directe cu Moscova. Noi puteam, desigur să râdem cu hohote de cât de ridicol a arătat șeful formal al regimului de la Kiev pe fundalul seratei mondene organizate de protectorii lui occidentali. Dar toate acestea au fost destul de previzibile și nu au făcut decât să confirme așteptările generale, afirmă intr-o analiză Timofei BORDACIOV, director de programe al Clubului "Valdai", cel mai important centru de analize rusesc.
Adevăratul interes legat de acest eveniment internațional este cu totul altul: suntem martorii unei consolidări reale a Occidentului pe baza refuzului de a recunoaște probabilitatea oricăror schimbări în afacerile internaționale. Iar dacă este să vorbim despre pericolele pe care acest lucru le reprezintă pentru civilizație, precauția liderilor occidentali ar putea, din păcate, să piardă în fața propriei lor aroganțe. În următorii ani vom deveni martorii luptei dintre aceste caracteristici fundamentale ale comportamentului celor care sunt acum adversari declarați ai Rusiei. Numai politica extrem de răbdătoare a Moscovei și, într-un viitor apropiat, cea a Beijingului vor ajuta ca frica Occidentului pentru propria soartă să câștige întrecerea.
Da, în cadrul reuniunii la vârf găzduită de capitala uneia dintre fostele republici sovietice baltice, Alianța a confirmat absența oricărei dorințe de a-și asuma riscurile unei confruntări militare directe cu Moscova. Noi puteam, desigur să râdem cu hohote de cât de ridicol a arătat șeful formal al regimului de la Kiev pe fundalul seratei mondene organizate de protectorii lui occidentali. Dar toate acestea au fost destul de previzibile și nu au făcut decât să confirme așteptările generale.
Adevăratul interes legat de acest eveniment internațional este cu totul altul: suntem martorii unei consolidări reale a Occidentului pe baza refuzului de a recunoaște probabilitatea oricăror schimbări în afacerile internaționale. Iar dacă este să vorbim despre pericolele pe care acest lucru le reprezintă pentru civilizație, precauția liderilor occidentali ar putea, din păcate, să piardă în fața propriei lor aroganțe. În următorii ani vom deveni martorii luptei dintre aceste caracteristici fundamentale ale comportamentului celor care sunt acum adversari declarați ai Rusiei. Numai politica extrem de răbdătoare a Moscovei și, într-un viitor apropiat, cea a Beijingului vor ajuta ca frica Occidentului pentru propria soartă să câștige întrecerea.
În acest scop, să încercăm să facem un bilanț consolidat al spectacolului desfășurat la Vilnius. În primul rând, Occidentul, NATO fiind, acum, structura care-l reprezintă, traversează cu adevărat un moment de oarecare unitate. Dar care se bazează pe neînțelegerea a ceea ce trebuie făcut mai departe. Lupta acerbă împotriva Rusiei a devenit o nouă oportunitate de a petrece vremea, așa cum s-a întâmplat deja cu succes cu pandemia de coronavirus din 2020-2022. Și, având în vedere că oamenii simpli din Europa și SUA nutresc o profundă indiferență față de chestiunile de politică externă, se poate inventa orice. O astfel de situație este riscantă și poate duce la faptul că adversarii noștri pot pur și simplu să „ducă jocul" până la un nivel de escaladare periculoasă. Incapacitatea elitelor occidentale de a rezolva problemele de bază ale societăților lor se prelungește și devine ea însăși un factor amenințător în viața internațională.
În al doilea rând, absența, în SUA și Europa, a unei agende pozitive pentru restul omenirii este înlocuită cu lozincile luptei pentru păstrarea privilegiilor lor. Ca simbol al acestei confruntări au fost proclamate pregătirile militare din Europa. În special, la summitul NATO s-a decis creșterea dimensiunii așa-numitei forțe de desfășurare rapidă a Alianței până la 300.000 de oameni. În practică, acest lucru înseamnă, după toate probabilitățile, că țările NATO vor stabili noi unități care vor intra formal în componența acestor forțe. Cum va arăta acest lucru în realitate, nu știm încă, și nu merită absolut deloc să ne lăsăm cuprinși de o stare emoțională excesivă.
De subliniat, totodată, că volumul țintă al cheltuielilor militare ale țărilor din blocul comunitar a rămas neschimbat - acesta va fi în continuare de 2% din PIB. Deși, în principiu, ne-am fi putut aștepta la o creștere a acestui indicator. Măcar pentru a arăta seriozitatea propriilor intenții.
În anii care vor urma, vom putea observa pregătiri militare demonstrative în apropierea granițelor vestice ale Rusiei. Aici, însă, lașitatea și lăcomia continuă să domine. Ceea ce, în principiu, nu este un lucru rău, deoarece revenirea la practica vechiului Război Rece și desfășurarea în Europa a câtorva sute de mii de trupe, americane de această dată, ar fi cu adevărat periculoasă.
În al treilea rând, în ciuda nedorinței generale de a schimba ceva, există în interiorul NATO interese diferite. SUA rămân autoritatea incontestabilă. Americanii își țin aliații sub control și sunt capabili să rezolve probleme concrete, care provoacă printre aceștia tensiuni reciproce. Europenii continentali au trecut într-o stare foarte infantilă de incapacitate totală - și nedorință - de a-și determina propriul destin. Acest lucru este valabil chiar și pentru Germania, cu toate posibilitățile ei economice. De fapt, este exact ce și-au dorit americanii întotdeauna. Prin urmare, sunt cu totul mulțumiți acum de situația din țări precum Germania, Franța sau Italia. Ca să nu mai vorbim de aliații mai mici ai SUA din NATO.
Dar trebuie ținut cont de faptul că a conduce o turmă de oi este mult mai complicat decât o comunitate de state independente. Cel puțin, este mai multă bătaie de cap, deoarece, privat de propria voință, partenerul începe să trăiască din instinct. Prin supunerea exterioară, marii sateliți americani din Europa nu mai simt deja responsabitate pentru soarta cauzei comune. Soarta lor este hotărâtă, iar pe primul plan își fac loc intrigile meschine, ale căror consecințe se pot dovedi mult mai imprevizibile chiar pentru SUA.
Pe fundalul foștilor „granzi" europeni, țări precum Turcia, Polonia sau Marea Britanie par foarte revigorate. După victoria în alegeri, Erdogan, încearcă să se prezinte ca participant serios la politica internațională. El intră demonstrativ în conflict cu Rusia și arată că, pe fondul unei Europe Occidentale estompate, doar Turcia este capabilă să fie un partener adevărat al Washingtonului. Varșovia și-a asigurat poziția de principal avanpost al SUA pe direcția rusă. Marea Britanie îi convinge pe americani de capacitatea sa de a coordona campania antirusească și de a fi un exemplu pentru ceilalți.
Dar există mari îndoieli că aceste trei țări vor putea juca pe viitor rolul unui pilon serios al SUA în Europa. Fiecare dintre puterile menționate mai sus urmărește, de asemenea, interese pur tactice, căutând avantaje pentru sine în situația creată. Potențialul lor demografic și economic nu este suficient nici măcar pentru o independență nesemnificativă. Maximul de care sunt capabile este aventurismul în materie de politică externă. Și care, la un moment dat, ar putea deveni o bătaie de cap pentru americanii înșiși. Acum au reușit să negocieze cu succes consimțământul Turciei pentru aderarea Suediei la NATO în schimbul promisiunilor Uniunii Europene de a apropia Ankara și de a-i acorda unele privilegii. Dar aceste promisiuni nu vor fi îndeplinite din motive obiective. Ceea ce înseamnă că, după ce au rezolvat o problemă tactică, SUA creează altele noi - iar acest bulgăre de zăpadă va crește în viitor.
Făcând bilanțul impresiilor rezultate din deciziile politice ale summitului NATO, se poate spune că SUA rămân tot mai singure printre aliații lor. De fapt, cam asta este soarta oricărei superputeri. Nici Rusia și cu atât mai mult China nu se pot, la rândul lor, lăuda cu un număr mare de prieteni de încredere. Deocamdată, particularitatea poziției Americii o reprezntă resursele colosale acumulate în timpul Războiului Rece și imediat după acesta. Dar chiar și o astfel de putere nu este nelimitată și, destul de curând, numărul preocupărilor va începe să depășească avantajele.
Ar fi oarecum naiv să credem că, într-o astfel de poziție, țările NATO sunt capabile să ia decizii pe termen lung. De fapt, toate întorsăturile de casuistică verbală demonstrate la summitul NATO pe tema ucraineană arată: continuarea luptei cu Rusia în forma actuală nu este o mișcare strategică. Este pur și simplu o reacție la multitudinea de probleme interne și externe cu care se confruntă în prezent Occidentul. Dar faptul că procesul de consolidare a Occidentului are loc pe fondul respingerii oricărei schimbări este cu adevărat alarmant.
Se pare că Rusia însăși înțelege imposibilitatea de a ajunge la vreo „înțelegere" strategică cu NATO. Va fi imposibil să frângi dintr-o singură mișcare fermă incapacitatea SUA și a Europei de a-și imagina o lume în care nu vor mai fi la conducere. Pas cu pas, Occidentul va fi, bineînțeles, forțat să facă concesii în privința intereselor noastre. Dar ele vor trebui cucerite treptat, ținând cont de procesele interne din tabăra adversarilor și cu un risc constant de destabilizare necontrolată a comportamentului lor. Ceea ce înseamnă că, pentru Rusia, principalele misiuni sunt legate nu doar de Occident și de intențiile lui, cât de creșterea propriei stabilități în politică și economie.
-
New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
Puternicul ziar The New York Times dedică azi spații ample unei analize a situației de criză din România, afirmînd că CC ...
-
Boarding Pass verifică facturile despre zborurile private ale lui Marcel Ciolacu: Ce spune site-ul despre dovezile prezentate de liderul PSD
Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministru ...
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de infor ...
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...