Analiza de Denis Sokolov: "China va sufoca Rusia până în 2030. Economic, politic, militar"
Postat la: 13.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Până în 2030, puternicul nostru vecin de la Răsărit riscă să devină o super-putere proxy a Chinei. „Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China din punct de vedere economic, politic și militar. Practic, China este nelipsită din toate scenariile privind dezvoltarea Rusiei în următorul deceniu".
Fraza îi apaține lui Denis Sokolov și a fost inserată într-o analiză intitulată "Rusia, o superputere proxy a Chinei". Analiza face parte din raportul "Rusia- scenarii pentru 2030", publicat de Fundația Rusia Liberă, un influent think- tank american. Astfel, pe măsură ce Rusia este împinsă afară de pe piețele europene de energie, China devine un consumator tot mai important de hidrocarburi și alte resurse naturale provenite din Rusia. În anumite industrii, influența Chinei este foarte profundă, până la dependență. Este vorba de industria prelucrării lemnului, extracției petrolului, producției de materiale de construcții, prelucrării metalelor etc. În aceste domenii, companiile rusești sunt dependente, nu doar în ceea privește vânzarea de materii prime către China, ci și la capitolul achiziției de echipamente și al investițiilor chinezești.
Pe piața rusească de bunuri de larg consum, China face eforturi pentru a fi prezentă cu mărfuri la toate nivelurile. Rezultatul: majoritatea lanturilor de retail și a importatorilor din Rusia devin lobby-isti pentru interesele chinezesti. Patronii acestora sunt, de obicei, ofițeri de rang înalt din FSB, serviciul intern de informații al Rusiei, din Ministerul Afacerilor Interne (MVD), care le acordă comercianților chinezi asistență administrativă. „China nu este doar un client al Complexului Militar- Industrial (CMI) rusesc, ci și principalul său competitor pe piețele mondiale", scrie Sokolov în analiza sa. El subliniază că, în contextul sancțiunilor internaționale, Rusia este forțată să achiziționeze anumite componente militare din China.
Este vorba de componente ale sistemului de apărare anti-aeriană, piese ale avioanelor militare, echipamente de navigație, sisteme de orientare pentru artilerie, sisteme de rachete MLRS, drone și alte arme moderne. China, pe de altă parte, achiziționează numai acele tehnologii, cicluri de producție și specialiști, care îi permit să preia controlul asupra piețelor de armament dominate traditional de Rusia: Venezuela, în America de Sud, Algeria, în Africa, Orientul Mijlociu etc.)
În sistemul politic rus, o influență deosebită o au grupările politice neoficiale (denumite și ICG - Grupări Criminale Inter-departamentale). Acestea se luptă pentru controlul instituțiilor de stat. Cea mai aprigă luptă este pentru controlul FSB, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Afacerilor Interne (MVD) și a agențiilor de informații externe. Este un mediu de afaceri favorabil oamenilor de afaceri chinezi. Stilul chinezesc de exercitare a controlului economic și politic asupra partenerilor de afaceri și al politicilor diferă de cel rusesc, prin pragmatism și resursele incomparabil mai mari.
Astfel, controlul Chinei asupra regimului lui Vladimir Putin devine din ce în ce mai adânc și multi-stratificat. "Rusia ar putea, nu doar să piardă controlul asupra celei mai mari părți a teritoriilor și resurselor sale, dar și să devină o superputere proxy, deținătoare de arme nucleare, care, deși nu actionează exclusiv în interesul Chinei, este strâns legată de aceasta prin multiple canale informale, politice și economice, prin conexiuni transfrontaliere și transnaționale", precizează Sokolov în analiza sa. O situație cu atât mai periculoasă cu cât integrarea economică și tehnologică în secolul XXI este mult mai profundă decât în a doua jumătate a secolului XX, în vremea URSS.
Controlul în creștere al Chinei asupra sistemului politic și economiei rusești se manifestă prin:
1. Cooperarea tot mai intensă în domeniul militar, utilizarea cu predilecție de către Rusia a componentelor IT&C chinezești.
Indicatorii relevanți pentru aceste evoluții sunt:
• investițiile chinezești în industria de armament rusească;
• achiziționarea și plasarea în teren de arme chinezești, de către forțele armate și forțele de poliție din Rusia;
• preluarea de către China a armamentului tradițional rusesc, a clienților și a piețelor de echipament militar (ex. vânzările de tancuri către Azerbaidjan);
• numărul inginerilor ruși angajați în China;
• retragerea Rusiei de pe piața indiană a armelor;
• exercițiile tactice comune efectuate de Rusia și China;
• proiecte spațiale comune, cum ar fi lansarea de rachete de la
centrele spațiale din Rusia.
2. Ponderea în creștere a Chinei în comerțul exterior rus și schimbarea structurii de proprietate a companiilor prin care se derulează acesta.
Companiile chinezești achiziționează pachete mari de acțiuni la firmele exportatoare rusești, investesc în modernizarea lor, și, atunci când este posibil, instalează echipamente și angajează personal din China.
3. Creșterea concurenței între siloviki ruși (mafioți poveniți din servicii secrete) pentru acces la investițiile chinezești.
4. Adoptarea tehnologiilor chineze din domeniul supravegherii electronice.
Un exemplu sunt sistemele de recunoaștere facială pentru camerele de supraveghere instalate în marile orașe. Documente oficiale ale autorităților din Rusia relevă faptul că investițiile chineze directe în Rusia s-au ridicat la 645 de milioane de dolari, în 2015, și la 350 milioane, în 2016. Cu toate acestea, statisticile chineze susțin că investițiile directe au fost de câteva ori mai mari, în 2015 atingându-se pragul de 2,96 miliarde de dolari. În februarie 2017, Gao Hucheng, ministrul Comerțului din China de la acea vreme, a estimat că investițiile țării sale în Rusia totalizează 42 miliarde de dolari.
Potrivit unui raport despre investițiile chinezești în străinătate, în 2016 acestea au totalizat 145,67 miliarde de dolari. Din această sumă, 116,35 miliarde de dolari (80%) au fost investiți via offshore, prin Hong Kong, Olanda, Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice și Bermuda.
Volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și China este, de asemenea, o dovadă a integrării crescânde a celor două economii: în 2018 ele au depășit 100 de miliarde de dolari. Importurile de bunuri din China s-au ridicat la 47,97 miliarde dolari, în timp ce exporturile Rusiei către China au atins au atins 59, 08 miliarde dolari. În 2017, China a achiziționat petrol și gaze din Rusia în valoare de 25,3 miliarde dolari. În octombrie 2018, Rusia a devenit lider în furnizarea de petrol către China. Importurile au crescut la 9,7 milioane de barili/cap de locuitor/ zi. Creșterea importurilor rusești este asociată cu războiul comercial cu Statele Unite ale Americii, deoarece China a contra-atacat și a redus importurile de petrol și gaz natural lichefiat (GNL) din SUA la zero. Rusia intenționează să furnizeze gaze naturale în China prin sistemul de conducte de mare putere din Siberia, cu o capacitate de 38 de miliarde de metri cubi/ pe an.
Chinezii dezvoltă treptat parteneriate cu Rosneft, operând o rafinărie comună în Daqing, care participă la rafinarea și producția de petrol în Siberia de Est. China investește în instalații de producție a gazelor lichefiate. Sistemele de conducte din partea de est a Rusiei se concentrează, în principal, pe China. "Treizeci de ani de contracte de furnizare de petrol și gaze înseamnă că sistemele de producție și transport din estul Rusiei vor fi integrate în complexul chinezesc de combustibil și energie", mai arată analiza lui Sokolov.
Pe lângă proiectele majore de investiții, antreprenorii chinezi au fost activi pe piața forței de muncă în industria de petrol și gaze. Structura acestei industrii este diferită: există companiile mari (Rosneft, Gazprom și Gazpromneft) care dețin petrol, în timp ce entitățile comerciale contractante se ocupă de explorare, forare și exploatare. Competiția pentru aceste contracte este acerbă, pe o piață coruptă, unde oamenii de afaceri chinezi se simt destul de confortabil, bazându-se pe sprijinul Statului chinez.
Pentru elitele politice ruse riscul este ca profitul de pe urma Industriei de petrol și gaze să nu mai fie determinat de prețul hidrocarburilor la nivel mondial, ci, mai degrabă, de piața politică din China și, implicit, de interesele politice și economice chineze. Să ne imaginăm situația în care China limitează importurile de hidrocarburi din SUA, pentru a exercita o presiune economică asupra Americii. Acest lucru va duce la intensificarea transporturilor provenite din Rusia. Întrebarea este dacă veniturile Rosneft, Gazprom și Novotek vor crește proporțional. Dacă, ulterior, China încheie un compromise cu SUA și reduce importurile de hidrocarburi din Rusia? Dificultăți vor avea companiile petroliere rusești, nu cele chineze, și, în cele din urmă, bugetul de stat al Rusiei.
Încă din anii ‘60, în China se produce, sub licență rusească, avioane de vânătoare MiG 17 și MiG 21. Ulterior, cele două țări au dezvoltat, în Pakistan, avionul de luptă JF-177. Pentru acest proiect, chinezii au continuat să achiziționeze motoarele Turbofan RD-93 de proveniență rusească. Pe de altă parte, chinezii au continuat să cumpere avioane de luptă Suhoi, încercând chiar să preia producția acestora.
În anii 1990, exporturile către China au permis Rusiei să păstreze producția de armament la un nivel acceptabil. În anii 2000, exporturile au scăzut: rușii nu erau pregătiți să vândă tehnologii noi pentru un potențial concurent, în timp ce chinezii au crezut că sunt gata să producă motoare la ei în țară. Nu au reusit să facă, însă, acest lucru, la o calitate acceptabilă.
Rușii și-au reconsiderat cooperarea militară cu China, în sensul reintensificării ei. Apoi, în 2014, integrarea industriei de armament din cele două țări a fost accelerată din cauza crizei din Ucraina. Au fost semnate contracte de furnizare de rachete S-400 și avioane Suhoi, iar Rusia a continuat să livreze motoare cu reacție Klimov RD-93, contractual fiind în derulare și astăzi. Inginerii ruși s-au angajat în companiile chineze și le-au ajutat să recupereze decalajele tehnologice.
Interesant este că a crescut semnificativ numărul de cazuri penale care se referă la divulgarea secretelor de stat din domeniul construcției de aeronave, precum și din industria spațială. Acest lucru sugerează că faptul că concurența pentru piața chineză, dintre echipele de ingineri ruși, a devenit acerbă. Procesul de integrare a Rusiei și a Chinei în domeniul militar va continua. Nevoile Chinei acoperă mai multe domenii: motoarele cu reacție, războaiele electronice și sistemele avionice, printre altele. Programul spațial chinez este puternic dependent de cooperarea cu specialiștii ruși și, în primul rând, cu Agenția Federală Spațială Rusă, "Roscosmos". Treptat, chinezii scot Rusia din afacerea plasării sateliților pe geo-orbită. În timp, rolul "Roscosmos" se va restrânge la un simplu furnizor de tehnologii specifice.
Predicțiile sunt că cererea de echipamente chineze high- tech va crește, cu atât mai mult cu cât producătorii ruși sunt constrânși de sancțiunile internaționale. Recent, mass-media din Rusia și China au publicat o serie de articole în care criticau prototipul rusesc al unei drone, insistând, totodată, pe necesitatea achiziției de drone chinezești UCAV, atât pentru nevoile militare, cât și pentru protecția conductelor de petrol și gaze. Spre deosebire de China, Rusia nu deține tehnologie pentru producția de drone, fiind nevoită să o cumpere din Israel.
Per ansamblu, complexul industrial militar chinez acoperă aproape întreaga gamă de armament și echipamente militare rusești, oferă prețuri accesibile și, în contrast cu Rusia, este capabil să ofere servicii de întreținere în timp util.
Scenarii de viitor:
Ipoteza 1
Rusia devine un stat proxy al Chinei.
Posibile amenințări la adresa securității internaționale:
• Crește influența economică și politică chineză, care transformă Rusia într-un vehicol politic și militar ce acționează în interesul Chinei;
• Comerțul este restricționat într-o zonă geografică mare, drepturile omului și libertățile politice sunt încălcate, pe o arie geografică destul de mare;
• Crește corupția, sunt exercitate presiuni politice și economice asupra instituțiilor democratice și elitelor politice din UE și SUA, precum și din alte democrații emergente.
Ipoteza 2
Grupurile de influență din Rusia se împart între China și SUA-UE
Evoluții posibile:
• Lupta politică pentru influență în regiuni generează mișcări separatiste, naționale și regionale, separatism religios, polarizare accentuată și migrație economică și politică. Rusia devine terenul pe care se înfruntă SUA-UE, pe de o parte, și China, pe de altă parte. Pot apărea conflicte armate de sorginte etnică sau disensiuni religioase, susținute financiar din afara țării.
Posibile amenințări la adresa securității internaționale:
• Apariția unor noi amenințări teroriste;
• Fluxuri noi de migranți și refugiați;
• Pericolul terorismului nuclear și al utilizării armelor de distrugere în masă în conflictele locale;
• Riscuri financiare;
• Escaladarea violenței armate, fără a avea instrumente pentru a preveni un război major.
Ipoteza 3
Clasa politică a Rusiei, pentru a evita intrarea pe orbita Chinei, se reorientează spre UE și SUA.
Evoluții posibile:
• Rusia se întoarce pe calea reformelor și începe să importe activ instituții occidentale;
• Apare nevoia de investiții majore în modernizarea instituțională a Rusiei și spațiul post-sovietic. Cea mai mare parte a economiei rusești este privatizată de corporații internaționale;
• O astfel de modernizare va necesita privatizarea industriei de petrol și gaze, privatizarea și dezagregarea sistemelor de conducte.
Modalități de management al riscurilor:
1. Regionalizarea politicii ruse: evaluarea riscurilor și dezvoltarea programelor preventive pentru regiuni individuale.
2. Elaborarea a câte unui plan de dezvoltare economică și instituțională echilibrată pentru fiecare regiune a Rusiei și implicarea reprezentanților acestora, a elitelor regionale și industriale rusești.
3. Elaborarea unui plan de modernizare și recapitalizare a industriei rusești de petrol și gaze, și a infrastructurii.
Text preluat de pe www.silviusergiu.ro
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...