Analiza CNN: Putin face aceleași greșeli ca și Hitler când a invadat URSS!
Postat la: 03.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Vladimir Putin comite în invazia din Ucraina aceleași greșeli care au dus la eșecul atacului Germaniei din 1941 asupra URSS - în timp ce folosește "trucuri și tactici asemănătoare cu cele ale lui Hitler" pentru a-și justifica brutalitatea, scrie analistul John Blake de la CNN.
Aceasta este ironia din spatele deciziei lui Putin de a invada Ucraina, care a devenit clară pe măsură ce războiul intră în a doua lună: liderul rus, care se prezintă ca un cercetător al istoriei, se clatină pentru că nu a acordat suficientă atenție lecțiilor "Marelui Război Patriotic" pe care îl venerează. Există, bineînțeles, diferențe semnificative între actualul război din Ucraina și confruntarea dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică.
Mașina de război nazistă era formidabilă, agilă și bine antrenată. Wehrmachtul a ucis și rănit 150.000 de soldați ai Armatei Roșii în prima săptămână a invaziei lor din iunie 1941. Au cucerit vaste porțiuni de teritoriu și, într-o singură "mega-încercuire", au prins în capcană patru armate sovietice, capturând 700.000 de prizonieri de război. Și nu există nicio echivalență morală între Iosif Stalin, dictatorul sovietic, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comenteaza analistul CNN.
Stalin a fost un sociopat care a înfometat milioane de ucraineni până la moarte și și-a ucis rivalii politici. Zelenski este un lider ales în mod democratic, care a mobilizat ucrainenii și a inspirat întreaga lume cu demonstrațiile sale evidente de curaj și cu apărarea elocventă a democrației. Dar dacă privim mai atent la luptele lui Putin în Ucraina, apar paralele ironice. Istoricii militari spun că Putin urmează manualul lui Hitler în cel puțin trei domenii.
Tancul a stârnit de mult timp teamă în trupele inamice. Când britanicii au introdus primele tancuri în timpul Primului Război Mondial, soldații au fugit îngroziți. Ucraina, însă, a devenit un "cimitir pentru tancurile rusești". Soldații ucraineni folosesc orice, de la drone la lansatoare Javelin pentru a distruge convoaiele de tancuri. Dar tancurile rusești au fost blocate dintr-un alt motiv surprinzător: lipsa de combustibil. Lipsa de combustibil face parte dintr-o problemă mai mare. Armata rusă, odată lăudată, s-a împotmolit în Ucraina nu doar din cauza rezistenței acerbe, ci și din cauza unui lucru mai prozaic: logistica.
Putin s-a luptat pentru a-și hrăni, alimenta și echipa armata. Au existat rapoarte despre trupele ruse care au jefuit bănci și supermarketuri, despre tancuri care au rămas fără combustibil și despre soldați care au folosit forme de comunicare militară care nu corespund standardelor - cum ar fi smartphone-urile - care au contribuit la moartea, conform forțelor ucrainene, a cel puțin șapte generali ruși.
"Dovezile sugerează că Putin a crezut că ar putea obține o victorie rapidă prin desfășurarea de forțe speciale și unități aeropurtate", spune Ian Ona Johnson, profesor de istorie militară la Universitatea Notre Dame. "Așa că, atunci când a fost nevoit să treacă la un război mult mai tradițional, implicând în esență cea mai mare parte a armatei ruse de-a lungul graniței ucrainene, nu a fost pregătit logistic." Planificarea logistică deficitară a jucat, de asemenea, un rol critic în înfrângerea Germaniei naziste pe frontul de est, unde Hitler se aștepta la o victorie rapidă.
Armata germană nu a reușit să stabilească suficiente linii de aprovizionare pentru distanțele mari și terenul dur al Uniunii Sovietice. Tancurile germane au rămas fără combustibil. Consecințele acestei planificări logistice deficitare aveau să se dovedească fatale atunci când a lovit iarna rusă. Hitler nu și-a echipat mulți dintre soldați cu îmbrăcăminte de iarnă, deoarece credea că armata sovietică era inferioară. Soldații germani au fost forțați să lupte la temperaturi de îngheț în timp ce erau încă îmbrăcați în uniformele de vară, unii folosind ziare și paie pentru a se proteja de frig.
"Acest lucru s-a dovedit a fi devastator atunci când s-a instalat o iarnă rusă deosebit de brutală", spune Johnson. "Ceva de genul 250.000 de soldați germani au suferit în cele din urmă răni cauzate de degerături sau au murit din cauza frigului în acea iarnă din cauza problemelor logistice". Armata germană a ajuns la cel mai scăzut nivel în bătălia de la Stalingrad, considerată punctul de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, soldații germani slab echipați au fost nevoiți să mănânce cai, câini și șobolani pentru a supraviețui iernii.
Scara luptelor din Ucraina de astăzi nu se apropie de cea a Frontului de Est, dar lecția celor două războaie poate fi rezumată într-o maximă militară atribuită generalului Omar Bradley, un general american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: "Amatorii vorbesc despre strategie. Profesioniștii vorbesc despre logistică".
Într-un război deja plin de imagini sfâșietoare, o fotografie poate fi cea mai rea. Este o fotografie obsedantă a unei femei ucrainene însărcinată, în haine rupte, care este transportată pe o targă. Femeia este conștientă, cu mâna așezată protector peste pântecele gol, care este pătat cu sânge. Atât ea, cât și copilul ei vor muri mai târziu din cauza rănilor suferite. Autoritățile ucrainene spun că femeia se afla într-o maternitate din orașul asediat Mariupol când a fost bombardată de artileria rusă.
Imaginea a subliniat ceea ce unii comentatori spun acum că este abordarea standard a lui Putin în ceea ce privește războiul: ucide fără discernământ civili pentru a înfrânge voința poporului ucrainean. Armata rusă a fost acuzată că a bombardat spitale, centre comerciale, clădiri de apartamente și un teatru cu cuvântul "copii" scris în limba rusă pe exteriorul clădirii. De asemenea, Rusia a fost acuzată că a încercat să înfometeze un oraș ucrainean prin blocarea ajutorului umanitar.
Cu toate acestea, brutalitatea armatei ruse are efectul opus, a scris Maria Varenikova din Lviv, Ucraina, într-un articol recent pentru New York Times. "Dacă există o emoție dominantă care stăpânește Ucraina în acest moment, aceasta este ura", a spus Varenikova. "Este o ură profundă și clocotitoare față de președintele Vladimir V. Putin, armata și guvernul său".
Putin are potențiali aliați în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt două națiuni slave care împărtășesc legături religioase și culturale. Mulți ucraineni au rude în Rusia și vorbesc această limbă. Și, din punct de vedere istoric, a existat o mai mare loialitate față de Rusia în partea de est a țării. Dar brutalitatea fără discernământ a lui Putin împotriva civililor îi unește pe ucraineni într-un mod în care nu au mai fost uniți până acum. Un comentator a numit ura o "comoară ascunsă" în război, deoarece poate susține rezistența timp de generații.
Brutalitatea nediscriminatorie a lui Hitler împotriva civililor sovietici a jucat, de asemenea, un factor crucial în înfrângerea sa. Hitler avea mulți potențiali aliați în Uniunea Sovietică. Mulți sovietici îl disprețuiau și se temeau de Stalin, care ucidea în mod obișnuit oponenții politici, executa liderii militari și persecuta cetățenii sovietici. A ucis aproximativ patru milioane de ucraineni prin înfometare în timpul unei perioade infame, cunoscută sub numele de Holodomor.
Acesta este motivul pentru care unii sovietici l-au primit inițial pe Hitler ca pe un eliberator și au oferit unor trupe germane cadouri de Crăciun. Dar tratamentul brutal aplicat de Hitler civililor a înăsprit rapid rezistența sovietică. Trupele germane au jefuit și înfometat orașele rusești până la supunere. Au adunat evreii sovietici și alte minorități, împușcându-i sau otrăvindu-i în dube mobile de gazare. Propaganda nazistă i-a învățat pe germani că sovieticii erau în mod generic slavi "mongolizați" inferiori, care meritau moartea sau sclavia.
Stalin era atât de urât încât aproximativ un milion de sovietici au servit în armata germană. Brutalitatea lui Hitler a distrus orice șansă pe care o avea de a câștiga simpatizanți sovietici și de a slăbi rezistența sovietică. Vara trecută, Putin a publicat un lung eseu intitulat "Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor", care încerca să explice că există o diviziune artificială între cele două țări și că "adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia".
Limbajul folosit de Putin i-a făcut pe unii istorici să tresară. Aceștia au spus că a reluat o parte din retorica folosită de Hitler în "Mein Kampf", autobiografia și manifestul politic al dictatorului. Cartea lui Hitler deborda de istorie distorsionată despre măreția pierdută a Germaniei, conspirații globale care subminează puterea Germaniei și justificări pentru cucerirea unui alt grup de oameni.
"La fel ca Führerul, președintele Rusiei deplânge tragedia care s-a abătut asupra patriei sale, un imperiu de odinioară, și vrea și el să dea timpul înapoi", a scris Avi Garfinkel, reporter la Haaretz, un ziar israelian, într-un articol intitulat "Cum evocă agenda lui Putin pentru Ucraina Mein Kampf a lui Hitler".
Aceasta poate fi una dintre cele mai tulburătoare legături dintre Putin și Hitler. Unii critici ai lui Putin spun că acesta folosește limbajul și tehnicile de propagandă naziste pentru a justifica invazia Ucrainei. Aceștia au comparat litera "Z" inscripționată pe tancurile rusești cu un simbol folosit de naziști în lagărele de concentrare. Alții au comparat un recent miting masiv condus de Putin pe un stadion din Moscova cu scene dintr-un discurs al lui Hitler dintr-un film de propagandă nazist numit "Triumful voinței".
Unele dintre cele mai puternice reacții la retorica lui Putin provin din afirmația sa că armata rusă se străduiește să "denazifice" Ucraina și că încearcă să protejeze oamenii care au fost "abuzați de genocidul regimului de la Kiev".
Timothy Snyder, o autoritate în istoria Europei Centrale și a Holocaustului, spune că afirmația lui Putin despre "denazificare" este "grotescă", deoarece încearcă să justifice invadarea unei țări democratice - condusă de un președinte evreu care și-a pierdut rudele în Holocaust - susținând că se află acolo pentru a lupta împotriva naziștilor.
Snyder numește justificarea lui Putin o variantă a Marii Minciuni a lui Hitler - o tehnică de propagandă nazistă care insistă asupra faptului că, dacă un lider politic repetă suficient de mult un neadevăr colosal, oamenii vor sfârși prin a-l crede. "Adolf Hitler a primit un sfat: spune o minciună atât de mare încât oamenii nu vor crede că ai încerca vreodată să-i înșeli la o scară atât de mare", a scris Snyder într-un eseu intitulat "Trucurile și tacticile lui Putin în Ucraina, asemănătoare cu cele ale lui Hitler".
Spunând minciuni potrivit cărora Ucraina este condusă de naziști hotărâți să comită un genocid, Putin își bate joc de oamenii care au supraviețuit Holocaustului, spune Snyder, autorul cărții "On Tyranny". Cu toate acestea, îmbrățișarea de către Putin a Marii Minciuni s-ar putea, de asemenea, întoarce împotriva sa. Într-o țară în care strămoșii multor cetățeni au pierit în Holocaust, invocarea unei astfel de tragedii istorice pentru a justifica războiul ar putea doar să-i facă pe unii ucraineni mai hotărâți să își apere patria.
Poate că acesta este motivul pentru care unii ucraineni nu-l mai numesc pe Putin președintele rus. Ei îl numesc "Noul Hitler". Știm care a fost rezultatul invaziei lui Hitler. Uniunea Sovietică a distrus în cele din urmă mașina de război nazistă. Sovieticii, mai mult decât orice altă țară, au fost responsabili pentru înfrângerea Germaniei naziste. Hitler s-a sinucis în timp ce trupele rusești se apropiau de buncărul său din Berlin în 1945.
Se estimează că 26 de milioane de sovietici au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei a fost fratele de doi ani al lui Putin, Viktor, care a murit după ce armata germană a asediat un oraș rusesc, blocând livrarea de alimente și apă. Nu știm cum se va încheia războiul din Ucraina. Putin ar putea învinge. El ar putea diviza națiunea și să pună mâna pe resursele bogate în energie din estul Ucrainei și să-și consolideze stăpânirea asupra coastelor țării, spun unii.
Și știm că, în război, nicio parte nu are monopolul brutalității. Un grup de extremă dreapta cu un istoric de înclinații neonaziste a jucat un rol crucial în rezistența ucraineană. Soldații ucraineni au fost acuzați că au împușcat prizonieri ruși. Dar dacă Ucraina își păstrează cumva independența și teritoriul, s-ar putea întâmpla ceva care ar putea duce la una dintre cele mai mari ironii.
O victorie ucraineană va fi descrisă ca un alt Mare Război Patriotic. Ucrainenii vor comemora victoria țării lor cu parade și monumente. Iar Putin nu va mai fi aclamat ca un lider isteț și îndrăzneț care a restaurat măreția Rusiei prin manipularea pieselor de șah pe o scenă globală. El va fi văzut ca un nebun a cărui orgoliu și brutalitate l-au împins să facă aceleași greșeli ca și dictatorul pe care pretindea că îl disprețuiește.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...