Analiză: Și-a dat brusc seama UE că și-a tăiat singură craca de sub picioare?!

Postat la: 24.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

ANaliză: Și-a dat brusc seama UE că și-a tăiat singură craca de sub picioare?!

„Istoria nu se repetă, dar de multe ori rimează", este un citat popular atribuit lui Mark Twain și este un concept important la care trebuie să ne gândim având în vedere starea actuală a lumii, pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere și al deteriorării condițiilor economice.

Cu aproximativ 100 de ani în urmă, circumstanțele care „rimau" pregăteau terenul pentru Marea Depresiune și al Doilea Război Mondial, iar dacă nu suntem atenți, există posibilitatea ca economia globală să se afunde într-o recesiune/depresiune profundă, în timp ce discuțiile despre potențialul celui de-al Treilea Război Mondial sunt, de asemenea, în creștere.

Având în vedere conflictele majore din prezent, inclusiv Ucraina împotriva Rusiei, amenințarea tot mai mare a Rusiei împotriva NATO, Israelul împotriva Palestinei, Israelul și SUA împotriva Iranului, precum și amenințarea Taiwanului de către China, printre altele, deși nu putem spune că al treilea război mondial este în curs de desfășurare, nu este exagerat să spunem că suntem o lume în război.

În mod firesc, circumstanțele în care se află lumea provoacă consternare pentru investitori, care doresc cu disperare să își mențină averea în ciuda vânturilor din ce în ce mai puternice cu care se confruntă în acest sens, ceea ce îi determină pe mulți să se întrebe dacă aurul și, într-o mai mică măsură, Bitcoin (BTC), ar putea oferi protecție.

Kitco Crypto a contactat experți în probleme geopolitice și financiare pentru a obține opinia lor cu privire la probabilitatea ca al treilea război mondial să aibă loc în viitorul previzibil și ce ar însemna pentru aur și Bitcoin.

„Există două forțe la lucru aici", a declarat Martin Armstrong, un previzionist economic și fondator al Armstrong Economics.

„În primul rând, avem neoconservatorii care au purtat războaie fără sfârșit încă din anii 1960".

„Chiar și Robert MacNamara a scris o carte și pe YouTube veți vedea interviul său înainte de a muri, explicând că au crezut că Rusia a fost în spatele Vietnamului, dar s-au înșelat; a fost doar un război civil", a remarcat el. „Puteți examina fiecare război și veți descoperi că a fost bazat pe minciuni. Videoclipul lui Tony Blair de pe YouTube este Apologia sa pentru războiul din Irak. Din nou, s-au înșelat".

„Neoconservatorii au fost necruțători în setea lor pentru războaie fără sfârșit", a spus Armstrong. „Îi aveți pe Blinken amenințând China cu Taiwanul când dețineau 10% din datoria SUA. Care acum sunt vânzători neți. Ei văd doar războiul - nu economia sau țara".

„În al doilea rând, practic fiecare țară din Europa cântă acum război cu Rusia datorită NATO, de asemenea o organizație Neocon", a subliniat el. „Sistemul monetar al Occidentului se bazează pe cheltuieli deficitare fără sfârșit. Default-ul vine indiferent de nivelul datoriei. Default-ul în aceste scheme Ponzi se desfășoară atunci când nu pot găsi un cumpărător pentru noua datorie care să le permită să o plătească pe cea veche".

„Cu asta ne confruntăm acum pentru prima dată, deoarece administrația Biden/Harris le-a permis neoconservatorilor să conducă politica externă", a declarat Armstrong. „Guvernele au acum NEVOIE să creeze cel de-al Treilea Război Mondial pentru că, la fel ca în cel de-al Doilea Război Mondial, toată Europa nu și-a plătit datoriile, Marea Britanie a intrat într-un moratoriu, dar nu și-a plătit împrumuturile de la SUA".

El a sugerat că acesta este motivul real din spatele valului de guverne care explorează crearea de monede digitale ale băncilor centrale (CBDC).

„Aceasta este adevărata problemă care stă la baza promovării CBDC-urilor pentru a elimina banii fizici și pentru ca totul să poată fi urmărit", a declarat Armstrong. „Am vorbit cu guverne de pe ambele maluri ale Atlanticului. Ei presupun că trecând la digital, vor crește colectarea taxelor cu 35% și vor pune capăt economiei subterane."

„Europa își anulează în mod obișnuit moneda de hârtie pentru a împiedica oamenii să acumuleze numerar", a menționat el. „America nu a făcut niciodată acest lucru, motiv pentru care dolarul a fost moneda de rezervă cineva în China poate deține dolari, dar nu euro. De asemenea, SUA este o economie bazată pe consum, acesta este motivul pentru care dolarul a fost moneda de rezervă, pentru că Europa trebuie să vadă la americani, la fel ca și asiaticii."

În ceea ce privește ceea ce înseamnă potențialul al treilea război mondial pentru investitori, Armstrong a spus că subliniază necesitatea de a investi în active tangibile.

„Pentru că nu vor plăti datoriile în Occident și acest lucru este universal, singurul loc sigur pentru capital pe termen lung a fost activele tangibile", a spus el. „Unii au numit-o bula Everything, pentru că nu înțeleg că aceasta este o dezinvestire de la activele publice la cele private."

„Acestea au fost metalele prețioase, proprietățile imobiliare și acțiunile cu active tangibile", a subliniat el. „Metalele prețioase sub formă de monede vor deveni cel mai probabil moneda economiei subterane. Chiar dacă vă uitați la hiperinflația germană, moneda de înlocuire din 1925 a fost susținută de bunuri imobiliare. Activele tangibile supraviețuiesc prăbușirii monedelor".

În ceea ce privește efectul pe care un conflict global major l-ar avea asupra piețelor financiare, Armstrong a spus că guvernele sunt pregătite pentru acest lucru și vor profita din plin de el pentru a-și „rezolva" lista tot mai lungă de probleme economice.

„Guvernele nu sunt proaste. Ele vor încerca să impună controlul capitalului pentru a preveni fuga acestuia", a spus el. „Acest lucru va domina cel mai probabil Europa. Uitați-vă doar la acțiunile pe care le iau în timpul războiului".

„Abraham Lincoln a închis piața aurului înainte ca aceasta să ajungă la 200 de dolari în bancnote verzi în 1864 și a susținut că oamenii făceau bani din sângele altora", a notat el. „În timpul Primului Război Mondial, toată Europa a închis piețele de acțiuni, temându-se că oamenii vor vinde și își vor duce banii în America. Piața bursieră americană s-a prăbușit cu 10 %, anticipând că se va închide și ea, ceea ce s-a și întâmplat în săptămâna 27 iulie, și nu s-a redeschis până la 7 decembrie. Acest lucru s-a întâmplat din nou din cauza controalelor de capital, de teamă că europenii vor vinde acțiuni americane și își vor lua banii acasă, ceea ce nu s-a întâmplat."

„Lecția pe care trebuie să o învățăm din punct de vedere istoric din războaie este că guvernele vor impune controale de capital, iar acesta poate fi momentul în care încearcă să schimbe anularea dolarilor pe hârtie și să forțeze pe toată lumea să intre în CBDC", a avertizat Armstrong.

Dacă acest lucru se va întâmpla, „aurul fizic și argintul vor fi singura formă de bani care va supraviețui în aceste condiții", a spus Armstrong.

În ceea ce privește „aurul digital" și ecosistemul în creștere al criptomonedelor, el a avertizat că acestea „sunt în întregime dependente de PowerGrid".

„După cum vedeți deja în Europa, țintirea oamenilor pentru comentarii se desfășoară exact așa cum s-a demonstrat că administrația Biden a conspirat cu social media pentru a cenzura și a crea cultura de anulare pentru a închide libertatea de exprimare", a notat el. „Tot ceea ce va tranzacționa prin internet va fi vulnerabil în fața guvernului, presupunând că PowerGrid funcționează chiar și în timpul războiului".

Din aceste motive, Armstrong a sugerat că ar fi „cel mai bine ca metalele prețioase să fie sub formă de monede recognoscibile pe care cei neinstruiți le vor accepta, cum ar fi o piesă de aur de 20 de dolari sau monede de argint datate înainte de 1965".

Întrebat dacă monedele alternative ar putea beneficia de pe urma unei lumi în care anumite țări evită monedele adversarilor, Armstrong a subliniat că „toate monedele sunt fiat".

„Adevărata schemă cu aceste CBDC este că FMI plănuiește să înlocuiască dolarul și și-a creat deja în liniște propria monedă digitală, iar din cauza sancțiunilor pe care SUA le-a impus Rusiei, eliminându-le din SWIFT, aceasta este ceea ce a dat impulsul pentru înființarea BRICS."

„A fost geopolitic, nu bazat pe fiat", a adăugat el. „SUA au amenințat China cu aceleași sancțiuni dacă ajută Rusia. Țările și-au dat seama că neoconservatorii americani au folosit dolarul ca pe o armă, iar acest lucru a divizat economia mondială."

În ceea ce privește revenirea la un standard de aur, Armstong a remarcat că principala problemă în acest sens este că oamenii au devenit atât de obișnuiți să evalueze lucrurile în termeni fiat fixi, încât nu cunosc o altă modalitate de abordare a determinării adevăratei valori a lucrurilor.

„Un standard de aur a eșuat întotdeauna atunci când a fost fixat la o anumită valoare", a spus el. „Bretton Woods s-a prăbușit pentru că ați fixat aurul la 35 de dolari pe uncie, dar nu ați limitat cantitatea de dolari creată. Un copil de trei ani și-ar putea da seama că un astfel de sistem se va prăbuși".

„Singurul standard de aur care a supraviețuit vreodată a fost atunci când valoarea sa a fluctuat liber", a subliniat Armstrong. „Imperiul Bizantin s-a bazat pur și simplu pe aur a cărui valoare a fluctuat, dar și acesta s-a prăbușit din cauza războaielor și a cheltuielilor care nu au fost controlate".

„După cum spunea Margaret Thatcher, socialismul funcționează până când rămâi fără banii altora", a notat el. „Același lucru se poate spune și despre cheltuielile neîncetate ale guvernului pentru a-și păstra puterea".

Întrebat dacă puterile ar putea folosi o escaladare a războiului pentru a eclipsa un potențial colaps economic, Armstrong a spus: „Războaiele au fost forța motrice din spatele tuturor crizelor monetare".

„Valoarea unei monede se bazează întotdeauna pe încredere", a explicat el. „Când împăratul roman Valerian I a fost capturat în luptă în 260 d.Hr. de către perși, în ciuda faptului că monedele erau din metale prețioase, acestea aveau totuși o primă față de metalul prețios deoarece, la fel ca dolarul de astăzi, Roma era economia de consum căreia toată lumea dorea să îi vândă. India structura în mod obișnuit imitații ale monedelor romane de aur, ilustrând faptul că exista o primă pentru aur atunci când era bătut de Roma."

„Împăratul roman Dioclețian a încercat să reintroducă argintul care dispăruse din circulație după capturarea lui Valerian I 26 de ani mai târziu, în 286 d.Hr.", a adăugat el. „El a ridicat din greutatea monedelor de aur de la o normă de aproximativ 70-72 la lira romană la una de 60 la lira romană. Monedele de argint au fost reintroduse la o rată de 96 la lira romană. Și el a introdus din așa-numitul follis - o monedă de cupru de aproximativ 10 gm".

„La fel cum Dioclețian a revizuit sistemul monetar și a impus controlul salariilor și al prețurilor pentru a combate inflația, vom asista la aceeași desfășurare", a avertizat Armstrong. „Cel mai probabil, vom asista la destrămarea SUA și a Europei în guverne separate."|

„Majoritatea oamenilor nu știu că, în timpul Marii Depresiuni, peste 200 de orașe și-au emis propriile monede, iar colecționarii le numesc Depression Scrip", a subliniat el.

„Monedele vor fi, de asemenea, fiat într-o anumită măsură, pentru că, chiar și atunci când au fost de aur, au avut o primă bazată pe statutul lor economic", a spus Armstrong. „Dăm vina pe monede mai degrabă decât pe guverne. Acest lucru este ca și cum un criminal ar susține că arma a ucis oamenii, nu că el a apăsat pe trăgaci. Acest lucru va duce la căderea formelor republicane de guvernare."

„Să sperăm că următoarea versiune va fi o democrație reală în care Noi, Poporul, vom decide dacă mergem la război - da sau nu", a conchis el. „Ultimul ciclu a fost sfârșitul monarhiei. Acesta va fi sfârșitul republicilor, care tind să fie cele mai corupte din istorie. În Roma a existat o criză majoră a datoriilor și de aceea, atunci când Cezar a trecut Rubiconul, nu a trebuit să lupte pentru a ajunge la Roma, senatul a fugit, iar poporul a aclamat. Acest lucru se va întâmpla din nou până în 2032, deoarece se înțelege din ce în ce mai bine că guvernele sunt corupte și au probleme în întreaga lume."

În ciuda creșterii numărului de conflicte regionale mai mici, Adam Koprucki, fondator al RealWorldInvestor.com, nu vede formarea unui conflict global mai mare.

„Este puțin probabil ca conflictele regionale să se transforme în ceva mai mare", a spus el. „Administrația actuală a făcut o treabă bună intervenind acolo unde a fost nevoie, dar și trasând limite stricte, astfel încât să nu riște să crească tensiunile globale."

Acestea fiind spuse, el a remarcat că tensiunile globale „au întotdeauna un impact, cheia este să monitorizăm pentru a vedea dacă tensiunile se vor agrava, atunci investitorii ar trebui să se îngrijoreze. Un conflict global major ar perturba probabil lanțurile de aprovizionare și ar provoca șocuri imediate și grave pe piața financiară."

În ceea ce privește un potențial exod de la dolarul american în favoarea aurului sau Bitcoin, Koprucki a declarat că „dacă nu există îngrijorări cu privire la stabilitatea dolarului american sau o inflație severă", el nu crede că „investitorii s-ar îndrepta imediat spre aur, dar mai probabil decât Bitcoin - care este încă extrem de volatil".

Când a fost întrebat dacă monedele alternative ar putea beneficia de pe urma unei lumi în care anumite țări evită monedele fiat ale adversarilor, Koprucki a răspuns: „Sigur, dar acele țări care ar adopta monedele alternative probabil că au deja o monedă fiat instabilă, astfel încât adaptarea lor ar putea să nu provoace alte adaptări."

„Cred că monedele fiat sunt în general aici pentru a rămâne", a concluzionat Koprucki. „O tranziție la o altă monedă ar fi nemaiauzită. Atât timp cât guvernul SUA susține dolarul, acesta va rămâne moneda preeminentă. Lumea este acum prea interconectată și dependentă de dolarul american."

„Pe măsură ce tensiunile globale cresc, posibilitatea escaladării conflictelor regionale într-un scenariu de al Treilea Război Mondial rămâne incertă, dar implicațiile financiare sunt clare", a declarat Dr. Tonya M. Evans, Esq., expert în politica și legislația cripto și profesor titular de drept la Dickinson Law. „Din punct de vedere istoric, războaiele slăbesc monedele fiat, determinând investitorii să caute active de refugiu precum aurul. Cu toate acestea, Bitcoin și cryptocurrencies sunt emergente ca noi alternative."

„Natura descentralizată a Bitcoin îl face o acoperire valoroasă împotriva inflației și a devalorizării monedei, în special în regiunile în care sistemele bancare tradiționale se pot prăbuși", a spus ea. „Spre deosebire de monedele fiat, oferta de Bitcoin este plafonată, ceea ce o protejează de presiunile inflaționiste exacerbate de conflicte."

Evans a sugerat: „Într-un scenariu de conflict global, Bitcoin (în special) ar putea servi atât ca un depozit de valoare de încredere, cât și ca un mijloc alternativ și rezistent la cenzură de transfer al averii peste granițe, în special pentru cei care doresc să evite sancțiunile sau consecințele economice."

„În timp ce aurul rămâne un paradis sigur de încredere, portabilitatea și accesibilitatea Bitcoin oferă un avantaj distinct în vremuri de criză", a concluzionat ea. „În opinia mea, Bitcoin și criptomonedele oferă o oportunitate unică pentru reziliența financiară, devenind potențial și mai crucială pe măsură ce lumea navighează prin instabilitatea geopolitică în creștere."

Pentru a ajuta la prezicerea a ceea ce s-ar întâmpla dacă un război global ar escalada, Jim Cagnina, analist de piață la NinjaTrader, a folosit câteva exemple recente pentru a-și susține perspectiva.

„Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, iar de atunci, S&P 500 a crescut cu aproximativ 27,5%. Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie 2023, iar de atunci S&P 500 a crescut cu aproximativ 29,7%", a menționat el. „Activele de risc bazate pe SUA și ancorate în jurul burselor reglementate sunt sensibile, pe termen lung, la factori fundamentali interni, precum ratele dobânzilor și inflația. În orice caz, tensiunile geopolitice din afara SUA tind să susțină activele bazate pe SUA."

„Capacitățile de on-shoring sau near-shoring ale SUA sunt mai formidabile decât în trecut", a adăugat el. „Un bun exemplu este construcția noii dezvoltări de 1 100 de acri a instalației avansate de fabricare a semiconductorilor TSMC în Phoenix, Arizona. Pe măsură ce lucrurile devin tensionate în străinătate, SUA pot și vor pivota."

Cagnina a spus că un alt rezultat potențial ar fi o zguduire pe piața petrolului.

„În ceea ce privește petrolul brut, OPEC+ pare să își piardă întâietatea în ceea ce privește stabilirea prețurilor globale ale petrolului", a remarcat el. „Având în vedere o potențială creștere a producției avută în vedere de OPEC+, atitudinea pare să fie „dacă nu-i poți învinge, alătură-te lor"."

În ceea ce privește Bitcoin, Cagnina a spus că, în opinia sa, este „prea ezoteric și volatil pentru a fi considerat un zbor spre investiții de calitate".

„Din experiența mea, majoritatea investitorilor se luptă să explice clar ce este Bitcoin și scopul său practic", a spus el. „Bitcoin futures interval mediu adevărat bazat pe o privire de 14 zile înapoi este de peste 3.000 $ sau mai mult de 5% în orice zi. Aș crede că fuga către active de calitate nu ar supune în mod obișnuit investitorii la fluctuații zilnice de 5%, ceea ce ar anula scopul. În plus, oferta de Bitcoin este foarte inelastică, mai mult decât aurul."

„Aurul, pe de altă parte, poate acționa ca un instrument de fugă către siguranță", a adăugat Cagnina. „Principalele țări industriale care își permit acest lucru și-au mărit rezervele de aur, în special SUA, Rusia, China, Japonia, Singapore și Brazilia. Aș susține că acesta este unul dintre principalele motive pentru aprecierea recentă a aurului. Această acumulare de rezerve va reduce oferta pentru restul dintre noi, ceea ce va duce la o apreciere suplimentară, pe măsură ce investitorii vor cumpăra în totalitate."

În ceea ce privește dolarul american, el a declarat că este de părere că „SUA își vor menține statutul de monedă de rezervă mondială".

„Dominația contribuțiilor SUA la ajutorul extern și cea a Uniunii Europene ajută la blocarea dependenței economiilor emergente de dolarul american și de EURO în ceea ce privește tranzacțiile pentru bunuri și servicii", a menționat el. „Compensarea centrală, PIB-ul puternic și legislația contractuală puternică vor fi bariere în calea dominării monedelor alternative."

loading...
PUTETI CITI SI...