Analiză: Cum și-a făcut China fără zgomot un Imperiu care e capabil să cucerească și să conducă lumea!
Postat la: 17.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Sinostan e o carte despre influența din ce în ce mai mare a Chinei în Asia Centrală. Lucrarea a fost publicată după o muncă de peste un deceniu depusă de autorii ei. Atunci când Raffaello Pantucci și Alexandros Petersen au început, în 2008, să cerceteze impactul în creștere și supradimensionat al Beijingului asupra regiunii, acesta era doar puțin vizibil. De atunci a devenit unul dintre cele mai remarcabile exemple ale influenței globale a Chinei.
În 2001, Beijingul a făcut prima sa incursiune majoră în regiune, fără prea mult zgomot, atunci când a lansat Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), un bloc regional care includea Rusia și toate fostele țări sovietice din Asia Centrală, cu excepția Turkmenistanului. Acest pivot spre Eurasia s-a extins în anii următori, pe măsură ce China a devenit cel mai mare partener comercial al Asiei Centrale, iar Beijingul a construit o rețea de conducte de petrol și gaze în întreaga regiune.
Lucrurile s-au accelerat în 2013, când președintele chinez Xi Jinping a ales capitala Kazahstanului, Astana (redenumită între timp Nur-Sultan), pentru a dezvălui Centura Economică a Drumului Mătăsii, componenta terestră a proiectului de infrastructură de miliarde de dolari care avea să devină Inițiativa Belt and Road (BRI) - un semn distinctiv al politicii externe a lui Xi.
Pentru analiștii britanici și americani, aceasta a fost o dovadă în plus că anii de cercetări la fața locului în Asia Centrală și în China erau pe cale să dea roade. În timp ce jonglau cu programele de doctorat și cu diverse roluri în cadrul unor grupuri de reflecție din întreaga lume, cei doi au lucrat la un proiect pe care urmau să-l transforme într-o carte menită să înțeleagă și să explice modul în care Beijingul a creat un „imperiu involuntar" în Asia Centrală.
Era clar pentru ei că regiunea devenea din ce în ce mai atașată de China din punct de vedere economic și politic, dar și că acest lucru se întâmpla într-un mod organic, fără o direcție centrală sau un plan clar din partea Beijingului cu privire la modul în care să exercite această influență nou descoperită. „Ideea de „imperiu involuntar" s-a născut din faptul că, atunci când ne uitam la fața locului, puteam vedea că China era cel mai important jucător, dar era la fel de clar că nu era nimeni la Beijing care să aibă o viziune strategică", a declarat Raffaello Pantucci pentru RFE/RL.
Dar tocmai când proiectul lor a căpătat un nou avânt și o linie de sosire a cărții părea la orizont, o tragedie a avut loc în 2014. Alexandros Petersen, care preluase un nou post la Universitatea Americană din Afganistan, a fost ucis într-un atentat cu bombă comis de talibani într-un restaurant din Kabul, în urma căruia au murit alte 20 de persoane.
În urma atacului, cartea a rămas în așteptare și, de-a lungul anilor, viața l-a prins din urmă pe Pantucci: căsătoria, copiii și noile locuri de muncă l-au dus pe alte căi de cercetare, până când a terminat cartea în mijlocul pandemiei - aducând un omagiu mult așteptat prietenului său ucis. „Pentru mine, este grozav să o public în sfârșit, deoarece este un testament pentru el, la fel de mult ca și un subiect căruia i-am dedicat o perioadă din viața mea. Mă simt ca și cum aș încheia în sfârșit un capitol din viața mea", a declarat Pantucci.
Din 2014, s-au întâmplat multe lucruri în Asia Centrală. De atunci, OCS s-a extins, afacerile chinezești au venit în număr mare în regiune, Beijingul și-a stabilit cu prudență o amprentă de securitate în Tadjikistan, iar expansiunea BRI a făcut ca China să fie mai mult integrată în structura cotidiană a regiunii. De asemenea, politicile chineze au continuat să modeleze regiunea. O represiune brutală lansată în 2017 în Xinjiang, provincia vestică chineză care se învecinează cu regiunea, a dus peste 1 milion de uiguri, kazahi și alte minorități musulmane în lagăre de detenție și închisori.
Retragerea haotică a Statelor Unite și preluarea de către talibani a Afganistanului în august 2021 a deschis, de asemenea, noi oportunități pentru influența chineză în întreaga regiune. De asemenea, relația Beijingului cu Moscova s-a transformat - un proces care a culminat în februarie, când Xi și președintele rus Vladimir Putin au dezvăluit un document strategic masiv despre care au spus că anunță o nouă eră pentru un parteneriat „fără limite".
Dar, în toate aceste schimbări, teza inițială a lui Pantucci și Petersen, conform căreia influența chineză în Asia Centrală a fost marcată de o indiferență ciudată, a continuat să se mențină. „Conexiunile economice masive, proximitatea sa geografică și preocupările interne care se suprapun, toate acestea înseamnă că China este un jucător important, dar este unul care este dezinteresat de problemele mai mari ale regiunii și, în schimb, decide să se concentreze în mod îngust asupra propriilor probleme", a declarat Pantucci.
Xinjiang, care din punct de vedere istoric face parte din Asia Centrală și a fost încorporat oficial în China abia în 1949, a fost mult timp parte integrantă a planurilor Beijingului în regiune și a fost în centrul preocupărilor chinezești cu privire la extremismul islamic, pe care guvernul l-a folosit pentru a-și justifica sistemul de lagăre și represiunea care a atras condamnări la nivel mondial.
Factorii de decizie politică chinezi consideră Asia Centrală ca fiind strategică pentru propria securitate. Strategia „Develop the West" a Beijingului, care a fost concepută pentru a îmbunătăți condițiile economice și dezvoltarea în Xinjiang, a inclus, de asemenea, aducerea stabilității în vecinii provinciei. Această strategie a fost o binevenită binecuvântare financiară pentru liderii din Asia Centrală, ale căror bugete naționale pălesc în comparație cu cele ale provinciilor chineze individuale, iar înțelegerea acestui dezechilibru se află în centrul „imperiului involuntar" pe care Sinostan îl explorează.
Pe de o parte, Pantucci și Petersen susțin că Asia Centrală a funcționat ca un fel de laborator pentru China, unde „se poate vedea o schiță a ceea ce va arăta viitoarea politică externă a Chinei și se poate obține o idee despre modul în care China va gestiona unele dintre problemele cu care se confruntă". Dar, în același timp, a spus Pantucci, China este puțin interesată de imaginea de ansamblu a Asiei Centrale și poate chiar mai puțin interesată să se implice în rezolvarea problemelor economice sau politice ale regiunii.
„China este una dintre cele mai mari economii din lume și este vecina noastră, ceea ce înseamnă în mod natural că va avea o influență uriașă asupra Asiei Centrale. Dar, de asemenea, nu este deloc o prioritate pentru conducerea chineză într-un mod important", a spus el. Această dinamică ridică multe întrebări cu privire la viitorul regiunii, în special în urma invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.
După cum a evidențiat intervenția militară a Rusiei din ianuarie în Kazahstan, Moscova este în continuare principalul garant extern de securitate pentru Asia Centrală, iar China a arătat puține ambiții de a o înlocui. Cu toate acestea, războiul din Ucraina ar putea accelera și mai mult influența Chinei și ar putea să o limiteze pe cea a Rusiei.
Guvernele din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstan și Uzbekistan, și-au exprimat îngrijorarea și consternarea față de invazia Moscovei și încălcarea suveranității ucrainene, în timp ce lovitura economică a sancțiunilor occidentale asupra Rusiei, împreună cu pierderile și pașii greșiți strategici pe care i-a întâmpinat armata sa, ar putea, de asemenea, să limiteze și mai mult atractivitatea sa ca partener.
Într-o anumită privință, acest lucru pregătește terenul pentru creșterea influenței economice și politice a Chinei, dar, în condițiile în care instabilitatea continuă să clocotească la suprafață în Asia Centrală, o preocupare este cât de mult Ucraina va distrage atenția Rusiei de la alte zone și dacă aceasta va putea să se insinueze la fel de viguros cum a făcut-o în mod tradițional. „Povestea influenței crescute a Chinei nu va face decât (să crească) acum", a declarat Pantucci. „Dar o întrebare principală este ce se va întâmpla atunci când vor izbucni probleme. Nu știu dacă China va fi dispusă să intervină pentru a rezolva lucrurile".
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...