ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare confiscate de la Dan Voiculescu. Ce va fi în sediul Grivco şi cât mai are statul de recuperat din prejudiciu

Postat la: 01.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare confiscate de la Dan Voiculescu. Ce va fi în sediul Grivco şi cât mai are statul de recuperat din prejudiciu

ANAF a cerut să-i fie atribuit pentru uz propriu un imobil care a aparţinut familiei omului de afaceri Dan Voiculescu, compus din 3 hectare de teren şi clădiri, inclusiv cu destinaţia de birouri.

ANAF intenţionează să folosească noua locaţie ca sediu pentru Direcţia Generală a Vămilor. Terenul şi clădirile, evaluate la 76,25 milioane de lei, sunt situate pe strada Gârlei nr. 1 D, sector 1, Bucureşti şi au fost confiscate în vederea acoperirii prejudiciului de peste 60 milioane euro stabilit de procurori şi confirmat de instanţă în dosarul ICA. Imobilul este compus din teren intravilan de 29.220 metri pătraţi şi construcţii nerezidenţiale - clădiri cu destinaţie de birouri, laboratoare, depozite şi magazii, garaj, atelier mecanic/auto/reparaţii/sudură/tâmplărie/întreţinere, pichet incendiu, arhivă etc.

"Urmare a solicitării ANAF, ANABI a propus Ministerului Finanţelor transmiterea cu titlu gratuit în domeniul public al statului şi în administrarea ANAF/Direcţiei Generale a Vămilor, în scopul utilizării ca sediu principal/secundar, a imobilului situat în Bucureşti, strada Gârlei, nr 1D, sector 1", potrivit documentului citat. ANAF a încercat de mai multe ori să vândă imobilul, fără a reuşi însă. Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit la 64,07 milioane lei fără TVA.

Fiscul a reuşit să recupereze, în patru ani, numai 15% din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact şi unul din inculpaţii cu cele mai mari averi. Recent, omul de afaceri a lansat un contraatac la ANAF, pe care îl acuză că i-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului.

Mai precis, la patru ani de la sentinţa prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, ANAF a recuperat doar 8,7 milioane de euro din prejudiciul constatat.

„Până la data prezentei (ianuarie 2019, n.r.), în dosarul penal a fost recuperată suma de 40.993.727 lei (puţin peste 8,7 milioane de euro, n.r.). Sumele încasate s-au recuperat integral prin procedura de executare silită, respectiv în urma înfiinţării popririlor bancare, a popririlor asupra sumelor datorate debitorilor de către terţi şi prin valorificarea unor bunuri aflate în proprietatea debitorilor. Procedura de executare silită se efectuează integral, până la recuperarea în totalitate a sumelor stabilite de instanţele de judecată", a arătat ANAF într-un răspuns la o solicitare de presă, potrivit G4Media.

Avansul pare că se face în pas de melc. Anul trecut, în august, Fiscul afirma că a recuperat circa 40.187.003 lei din prejudiciu. Drept urmare, în ultima jumătate de an, ANAF a reuşit să recupereze doar puţin peste 800.000 de lei (circa 170.000 de euro) de la inculpaţi.

Fiscul mai are încă de vândut fostul sediu al Antenelor şi cel al grupului de firme Grivco, imobile aparţinând inculpaţilor şi pentru care instanţa a dispus, în 2014, confiscarea. Vânzarea celor două imobile este blocată deocamdată de un litigiu deschis de Dan Voiculescu privind dreptul de preemţiune la cumpărare, potrivit site-ului Agenţiei naţionale de administrare a bunurilor indisponibilizate (ANABI).

La finalul anului trecut, Dan Voiculescu a executat silit Fiscul, pentru că i-a oprit prea mulţi bani din pensie, pentru recuperarea prejudiciului. Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate şi, astfel, Voiculescu a recuperat de la ANAF aproape 30.000 de lei. Decizia instanţei are la bază o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, unde Dan Voiculescu a depus o plângere şi a câştigat ca în procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA să-i fie reţinută doar o treime din pensie, potrivit normelor în vigoare. Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat în vara anului 2017, în urma executării unei treimi din pedeapsa de 10 ani primită, în 2014, în acest dosar.

loading...
PUTETI CITI SI...