Alegeri în Umefistan: Prof. univ. dr. Viorel Jinga, noutăți pentru ANI!

Postat la: 10.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegeri în Umefistan: Prof. univ. dr. Viorel Jinga, noutăți pentru ANI!

Dornic de a promova transparența și sinceritatea, prof.univ. dr. Viorel Jinga nu face acest lucru în privința propriei persoane și omite să menționeze în declarațiile sale de avere mai multe venituri încasate din variate colaborări cu firme private. În aceste condiții, chiar dacă va reuși să îi păcălească pe votanți cu integritatea sa clamată, cum va arăta dosarul său de rector pe care ar trebui să îl valideze ministrul sănătății? Poate ministrul, indiferent cine ar fi el, să gireze un astfel de candidat care va arunca o mare umbră de neîncredere asupra întregii Universități?

În plin efort de curățire și modernizare a sistemului de sănătate, Viorel Jinga arată ca ultima tentativă a vechii gărzi din sănătate de a-și menține influența nocivă și practicile oculte prin care controlează o mare parte a sistemului de sănătate românesc. Concret, acum este vorba despre chestiuni extrem de actuale și foarte palpabile - ale căror rădăcini arată către păpușarii care-l manevrează pe Viorel Jinga adevăratul AGENT PHARMA.

În ultimii ani, dr. Viorel Jinga a susținut și prezentat simpozioane plătite și a participat la evenimente sponsorizate de diferite firme din industria farmaceutică - exemple: Solartium, Bionorica, KRKA, ASTELLAS, Sun Wave Pharma, Antibiotice Iași, IPSEN Pharma etc. (Detalii AICI; AICI; AICI; AICI si AICI).

Consultând site-ul Agenției Naționale a Medicamentului reiese că, începând cu anul 2016, sumele din sponsorizări și onorarii încasate de dr. Viorel Jinga sunt în continuă creștere. Un aspect interesant este că declarațiile depuse pe site de sponsorii care i-au oferit bani doctorului Jinga diferă de propriile declarații ale medicului, existente pe același site.

Astfel sponsorii menționează că i-au dat următoarele sume: 2.141 lei în 2016; 6.982 lei și 2.243 euro în 2017; 21.507 lei și 171 euro în 2018. Dr. Viorel Jinga declară însă că a primit următoarele sponsorizări: 15.078 lei în 2017; 14.205 lei și 1.368 euro în 2018. În condițiile în care legea prevede expres obligativitatea declarării acestor sume la Ministerul Sănătății și la Agenția Națională a Medicamentulului, atât de către sponsori cât și de beneficiarii sponsorizărilor, aceste diferențe ar trebui clarificate.

Observăm însă că aceste aspecte nu apar în nicio declarație de avere sau de interese ale acestuia - ceea ce ridică multe semne de întrebare care ar trebui totuși verificate de Agenția Națională de Integritate.

Conform declarațiilor de avere ale dr. Viorel Jinga, aflate pe site-ul Universității Carol Davila, acesta a avut următoarele venituri: 373.719 lei în anul 2016, 654.546 lei în anul 2017 și 621.962 lei în anul 2018. O situație în creștere și cu premise de îmbunătățire dacă va ajunge și rector.

Remarcăm printre firmele care l-au invitat și plătit pe dr. Viorel Jinga un nume care a generat ecouri în presa românească. Este vorba de compania slovenă KRKA (e drept, cu sume suspect de modice pentru valoarea lui Jinga) despre care Libertatea a obținut și publicat date care arată clar cum această companie plătește doctori (oferindu-le vacanțe și bani pentru a fi speakeri în conferințe medicale) pentru a prescrie medicamente vândute de KRKA. Libertatea a arătat, în baza datelor înscrise în documente interne ale companiei, cum KRKA ținea o evidență internă a perioadei de amortizare - adică în cât timp își recuperau, din prescrierea de medicamente, banii dați medicilor sub formă de sponsorizări.

Poate că așa se explică amnezia dr. Viorel Jinga în privința sponsorizărilor primite, deși chiar anul trecut a fost invitat de KRKA la manifestări medicale. De înțeles în contextul actual, când KRKA e luată la întrebări de DNA.

KRKA ar trebui să urmărească cu mare interes alegerile de la Carol Davila, dr. Viorel Jinga putându-se transforma într-un un mega-proiect investițional cu mare potențial de profit pentru compania slovenă. Rectorul UMF ar putea face multe pentru cifra de afaceri a KRKA....dacă acest rector se va numi Viorel Jinga. Ce impact ar avea la momentul actual o asemenea lipsă de transparență și corectitudine la conducerea uneia dintre cele mai prestigioase universități de medicină din țară, într-un moment în care societatea românească răspunde vehement la neregulile întâlnite în domeniul sanitar și în care se lucrează la formarea unor generații de medici comparabilă cu elitele internaționale?

Prin opacitatea manifestată în ceea ce privește câștigurile conexe, dr. Viorel Jinga aproape că devine ... contraindicat pentru a conducere a UMF Carol Davila, „instituţie publică dedicată profund deservirii societăţii româneşti, prin punerea la dispoziție a soluţiilor strategice și punctuale pentru problemele medicale și de sănătate publică ale comunităţii și prin promovarea unei culturii medicale ştiinţifice bazate pe excelență, parteneriat, inovație și digitalizare".

loading...
PUTETI CITI SI...