Afacerile gropilor de gunoi profitabile pentru Robert Negoiță și Octavian Morariu de la Vitalia din Băicoi

Postat la: 25.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Afacerile gropilor de gunoi profitabile pentru Robert Negoiță și Octavian Morariu de la Vitalia din Băicoi

În Sectorul 3, gospodărit de domnul Robert Negoiţă, nu este prima oară când sunt probleme de mediu cu gunoaiele. Pe strada Vâlsăneşti, în apropierea unei cunoscute fabrici de mezeluri, este o groapă de gunoi impovizată, pe care zac sute de tone de deşeuri, fără ca nimeni să se sinchisească. Un adevărat focar de infecţii. Dar asta nu e nimic faţă de ce poate să urmeze.

La finele lunii noiembrie a anului trecut, Consiliul local Sector 3 s-a gândit să rezolve problema mai simplu. Prin încredinţare directă. Aşa a apărut Hotărârea 432/26.11.2020. Publicată însă pe 3.12.2020, când nimeni nu mai avea chef de verificări. Plus că actul normativ era extrem de simplu. Adică avea un singur articol, care prevedea următoarele: „Art 1. (şi singurul, n.r) Se acordă un mandat președintelui Consiliului de Administrație al societății SD 3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL în vederea încheierii de contracte cadru de prestări servicii de eliminare prin depozitare a deșeurilor cu două societăți: societatea IRIDEX GROUP SRL și societatea VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DESEURILOR SRL, cu respectarea prevederilor legale incidente aflate în vigoare".

Dacă despre firma IRIDEX nu se precizează clar în document, aşa că nu ştim care dintre ele este, IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL - cu sediul în satul Schitu, judeţul Constanţa sau IRIDEX GROUP PLASTIC SRL, un grup de firme care are unul dintre obiectele de activitate şi salubrizarea, cu sediul în Voluntari, judeţul Ilfov (conform Registrului Comerţului), Vitalia este una şi atât. O firmă din Băicoi, judeţul Prahova, care i-a făcut în mai multe rânduri pe locuitorii oraşului să iasă în stradă şi să protesteze împotriva poluării produse de ea.

În anul 2012, societatea comercială „Vitalia Salubritate Prahova SRL", a cumpărat un teren în Băicoi, cu scopul de a amenaja acolo o groapă de gunoi, „pentru depozitarea deşeurilor nepericuloase". Au şi obţinut toate avizele, inclusiv cele de la mediu, pentru depozitarea a 12 tipuri de deşeuri nepericuloase. Din 2011, de la înfiinţare şi până în 2012, societatea a mers în pierdere. Dar odată cu intrarea în funcţiune a gropii de gunoi, totul s-a remediat. De la - 78.342 lei deficit în 2012, a crescut la 791.739 lei în 2013. Asta era pe vremea când se depozitau cele 12 tipuri de deşeuri pentru care exista autorizaţie. Anii următori sunt mai mult decât explozivi atât pentru cifrele de afaceri, cât şi pentru profitul firmei. În 2014 profit 2.013.475 lei, iar în 2015, 2.366.901.
Şi astea cu numai 17 angajaţi.

Deși competența gestionării și depozitării deșeurilor aparține primarului general Nicușor Dan în conformitate cu Legea 101/2006, acesta nu a luat nici cea mai mică atitudine privind obligarea operatorilor să respecte legea. Nici Robert Negoiță și niciun alt primar de sector nu pot decide trimiterea gunoiului produs în Municipiul București în afara județului Ilfov și în afara zonei unde acesta a fost produs. Primăria Municipiului București dispune de capacități de depozitare, de sortare și de tratare a deșeurilor realizate ca urmare a unor licitații publice unde Primăria Municipiului București iși poate trimite toate cantitățile de deșeuri produse pe raza sa administrativă, așa cum prevede legea proximității.

loading...
PUTETI CITI SI...