Afacerea "Vaccinul": Multi membri ai Congresului SUA dețin acțiuni la Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson

Postat la: 19.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Afacerea

Zeci de parlamentari republicani și democrați din Capitol Hill au investit în companii care au o miză directă legată de pandemia. Cel puțin 13 senatori și 35 de reprezentanți ai SUA dețin acțiuni la Johnson & Johnson, gigantul medical care a produs vaccinul anti-COVID-19 pe care l-au primit peste 15 milioane de americani. Cel puțin 11 senatori și 34 de reprezentanți au acțiuni ale unui alt producător: Pfizer. Doi reprezentanți sau soții lor dețin acțiuni la Moderna.

Dintre cei 433 de membri ai Congresului care și-au declarat public situația financiară, peste jumătate sunt milionari. De fapt, peste 50 de membri ai Congresului au o valoare netă de 10.000.000 de dolari sau mai mult. Pentru a afla cum continuă aceștia să își sporească averea an de an, Jacob Wade, expert în finanțe personale, a alcătuit o listă cu topul celor mai populare 10 investiții în acțiuni făcute de membrii Congresului, pe care a publicat-o pe site-ul InvestingAnswers, într-un articol-investigație revizuit de analistul financiar și editorul Mark Herman și verificat de un expert financiar.

„Deși această listă s-ar putea să nu fie șocantă pentru unii, faptul că Congresului i se permite să cumpere și să vândă titluri de valoare, luând, în același timp, decizii politice cu privire la aceste companii, constituie un conflict de interese interesant. Dacă un membru al Congresului face parte dintr-o comisie care reglementează modul în care o anumită companie poate funcționa într-un anumit sector, este normal ca acelui membru să i se permită să tranzacționeze acțiunile acelei companii?", se întreabă, pe bună dreptate, Wade. Iată ce scrie acesta mai departe:

„Deși discuția privind legalitatea și logica acestei chestiuni se poartă de zeci de ani, lucrul pe care majoritatea americanilor probabil nu îl știu este că membrii Congresului nu numai că pot tranzacționa acțiunile companiilor pe care le supervizează, dar, până în 2012, puteau face acest lucru pe baza informațiilor confidențiale pe care le primeau în virtutea funcției lor de rang înalt.

Oricât ar părea de ciudat, da. Membrii Congresului primesc o varietate largă de informații privind evoluția pieței, obținute fie prin intermediul serviciului de informații externe, fie prin informări ale companiilor, fie sub forma unor alte tipuri de informații confidențiale destinate exclusiv guvernului. Aceste informații pot aduce la cunoștința Congresului schimbări viitoare care pot avea un impact semnificativ asupra participațiilor deținute de membrii săi la momentul respectiv sau care pot crește valoarea viitoare a unei companii în care încă nu au investit.

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) definește tranzacțiile cu informații privilegiate ca fiind „cumpărarea sau vânzarea unui titlu de valoare prin încălcarea unei obligații fiduciare sau a unei alte relații de încredere, pe baza unor informații materiale, non-publice, referitoare la acel titlu de valoare". Această definiție nu li se aplica neapărat membrilor Congresului, deoarece aceștia nu au o responsabilitate fiduciară față de companie, ci sunt tratați ca niște acționari obișnuiți. Astfel, în timp ce directorii de companii nu pot face tranzacții pe baza unor informații non-publice, congresmenilor li se permitea acest lucru.

Ca urmare a indignării publice provocate de reportajul difuzat de „60 Minutes", în 2012, a fost adoptată Legea STOCK. Aceasta prevede că este ilegal ca membrii Congresului (și alți angajați federali, inclusiv președintele) să tranzacționeze titluri de valoare pe baza unor informații materiale, non-publice. Aici intră și cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare ale unor companii individuale.

Legea STOCK obligă membrii Congresului să își declare în detaliu participațiile deținute, inclusiv activele și termenele ipotecare. Câștigurile importante trebuie să fie raportate în termen de 45 de zile de la tranzacție, arătând când un activ este vândut cu profit. De asemenea, legea împiedică membrii Congresului să participe la oferte publice inițiale (IPO).

În trecut, membrilor Congresului li se permitea să participe fără restricții la investiții în acțiuni individuale și nu erau obligați să își dezvăluie participațiile. Legea STOCK a pus capăt acestei situații, iar informațiile despre investițiile Congresului sunt accesibile tuturor. Din nefericire, din cauza unui amendament la legea STOCK, informațiile nu sunt disponibile pe un site guvernamental, dar există alte surse care au compilat datele pentru a arăta în ce a investit Congresul din 2008 încoace.

loading...
PUTETI CITI SI...