Afacerea Statuilor Gabrielei Firea: Azi, momumentul Martin Luther şi Jean Calvin, 3,2 milioane lei pentru o opera neterminata. Toate statuile costa cat bugetul a 19 spitale din Bucuresti

Postat la: 27.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Afacerea Statuilor Gabrielei Firea: Azi, momumentul Martin Luther şi Jean Calvin, 3,2 milioane lei pentru o opera neterminata. Toate statuile costa cat bugetul a 19 spitale din Bucuresti

În Bucureşti, o capitală europeană sufocată de trafic şi poluare, plină de gropi şi gunoaie, primarul Gabriela Firea investeşte sute de mii de euro în statui şi monumente. Ia bani de la infrastructura si-i arunca aiurea pe "opere neterminate". In 2017, Firea pregateste sa arunce milioane de euro pe mai multe statui care sa marcheze anul centenar. Din acestea au fost dezvelite doar cea a generalului Berthlot si cea a lui Ion Bratianu. Restul au inghitit doar banii. Intre ele si un monument comun Martin Luther şi Jean Calvin.

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, (AMPT), un serviciu public de interes local al Capitalei, finanțată din subvenții de la bugetul local al Municipiului București și din venituri proprii a încheiat un contract de lucrare de artă, proiectare şi amplasare monument comun Martin Luther şi Jean Calvin.
"Lucrarea de artă se va efectua în atelierul firmei Acron Creative SRL. Monumentul comun Martin Luther şi Jean Calvin se va amplasa în Bucureşti.", aparea in nota de intentie din 2017.

Nu s-a organizat licitaţie electronică, fiind negociere fără anunţ de participare, valoarea totală finală a contractului fiind, initial, in 2017, de 2,11 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro), fără TVA. Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare a fost că acest contract de servicii este, „adjudecat de câştigatorul sau unuia dintre câştigătorii unui concurs". Contractul a fost atribuit în data de 4 decembrie, Acron Creative fiind singura firmă care a depus ofertă. Contractul nu poate fi subcontractat şi este finanţat cu bani de la buget.

Acron Creative, o firmă cu sediul într-un apartament situat în Bucureşti, conform datelor financiare anuale la 31 decembrie 2016 - anul anterior realizarii contractului -, a avut o cifră de afaceri netă 1.173.208 lei, venituri de 1.173.418 lei, un profit net de 478.435 lei şi 0 salariaţi. Firma care se ocupă de lucrarea de artă, în valoare de circa 500.000 euro avea - atunci ca si acum - ca domeniu de activitate de interpretare artistică (spectacole). Arcon Creative a mai colaborat cu Primăria Capitalei, când a primit 265.000 de lei să organizeze expoziția Arhitectură și regalitate la Castelul Pelișor.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionar la firma Acron Creative este Florica Cherciu. Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie, iar anuntul de atribuire a fost publicat in SEAP, conform legii, chiar daca nu a fost licitat, pe 15 decembrie. In spatele contractului cu Acron Creative sta sculptorul Ionel Stoicescu, un campion al contractelor cu primaria condusa de Gabriela Firea, care a mai realizat cateva statui "celebre" pe bani publici, la care numai "un mulaj din lut" a costat 100.000 de euro. O parte din aceste afaceri s-au scurs tot prin Acron Creative.

Inițial, în bugetul pe anul 2018 al Municipiului București, a fost aprobată construirea mai multor statui, unele dedicate Anului Centenar, altele fără nicio legătură cu acest eveniment, cum ar fi monumentul comun dedicat lui Martin Luther și Jean Calvin. În ședința Consiliului General al Municipiului București, care a avut loc în 26 iunie, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2018. Potrivit acestui proiect, o parte din statuile și monumentele prevăzute în bugetul pe 2018 au primit bani în plus, mai exact 1.004.000 lei (aproximativ 215.000 de euro).

"Gabriela Firea alocă 19 milioane de lei Administrației Monumentelor pentru alte 7 noi statui și suplimentări la 4 deja în lucru. AMPT ajunge să aibă în acest an un buget de 200 milioane de lei, o sumă egală cu bugetul pe care l-au avut toate cele 19 spitalele din subordinea PMB în anul 2016", declara la acea vreme un consilier general al Municipiului București.

Astfel, pentru realizarea lucrării de artă, proiectare și amplasare monument comun Martin Luther și Jean Calvin era aprobată în bugetul inițial suma de 409.000 de lei, iar prin rectificarea bugetară din 26 iulie, suma s-a dublat, ajungându-se la 818.000 lei, in plus fata de cei 2,1 milioane de lei din 2017, suma totala fiind acum de aproape 3 milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro). La inceputul lui 2019, pentru acelasi monument, imediat dupa aprobarea bugetului din luna mai, se mai aloca 287.000 de lei, ajungandu-se la un total de 3,2 milioane de lei, din banii contribuabililor, inexistent deocamdata.

loading...
PUTETI CITI SI...