Adevărul despre cea mai cunoscută bătălie a lui Vlad Ţepeş. De ce a eşuat celebrul „Atac de noapte"
Postat la: 19.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Atacul de noapte din 1462, condus de Vlad Ţepeş contra armatelor otomane, este considerat o importantă victorie valahă împotriva sultanului. În realitate, atacul nu şi-a atins obiectivul principal, iar războiul a fost pierdut în cele din urmă de domnul muntean.
Vlad al III-lea Drăculea sau "Ţepeş" aşa cum este mai bine cunoscut, este unul dintre cele mai faimoase personaje din istoria românilor. A domnit în trei rânduri pe tronul Ţării Româneşti şi este un soi de erou popular, promovat atât în legende cât şi în literatura română. Printre cele mai faimoase fapte de arme ale voievodului muntean este celebrul "atac de noapte" cunoscut în istoriografie drept "Bătălia de la Târgovişte". Atacul de noapte a devenit legendar prin îndrăzneala, dar şi ingeniozitatea de care a dat dovadă voievodul muntean. În general a fost prezentat publicului larg drept o mare victorie valahă asupra unei armate otomane uriaşe. În realitate, „atacul de noapte" nu şi-a atins obiectivul şi s-a terminat, de fapt, cu pierderea tronului de către Vlad Ţepeş.
Vlad al III-lea Basarab a fost fiul lui Vlad zis "Drăculea" şi nepotul lui Mircea cel Bătrân. Mama sa era o nobilă transilvană. Vlad a fost supranumit "Ţepeş" în anii domniei, ca urmare a apelării dese la o metodă de execuţie foarte violentă: tragerea în ţeapă. S-a născut în 1431 la Sighişoara, în anii de pribegie ai tatălui său. A fost educat în spiritul apusean, mai ales în anii copilăriei, iar mai apoi în Imperiul Otoman, acolo unde a stat drept zălog în timpul domniei tatălui său. A ajuns pentru prima dată domn al Ţării Româneşti, în anul 1448, la vârsta de 17 ani, atunci când ajutat de un contigent de cavalerie otomană l-a detronat pe Vladislav al II-lea. Nu a rezistat pe tron decât câteva luni. Vladislav al II-lea reuşind să-şi recâştige tronul cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara.
Vlad a pribegit prin Moldova şi prin Transilvania aşteptând un moment prielnic pentru a lua din nou tronul. Oportunitatea s-a ivit în momentul în care Vladislav al II-lea a început să devină supus turcilor. În acest context, Iancu de Hunedoara îşi schimbă atitudinea faţă de Vlad Ţepeş şi îl ajută să obţină tronul Ţării Româneşti în 1456. De altfel, Iancu de Hunedoara dorea să-şi asigure şi susţinerea Ţării Româneşti pentru campania contra Belgradului. În anul 1459, Vlad Ţepeş refuză să mai plătească tribut turcilor şi mai mult decât atât îşi orientează politica către Ungaria lui Matei Corvin şi către planurile acestuia de cruciadă anti-otomană.
La începutul anului 1460, Vlad încheie o alianţă cu Matei Corvin iar în perioada 1461-1462 a organizat o campanie de pustiire la sud de Dunăre în teritoriile otomane. Pe o regiune întinsă armata valahă atacă şi devastează aşezările otomane. Cetatea Nicopole a fost ocupată de trupele munteneşti. Vlad Ţepeş îi scrie lui Matei Corvin şi îi spune că în campania sa sud-dunăreană a ucis aproximativ 30.000 de turci. Nu au lipsit, evident, pădurile de ţepe. Cu ocazia acestei scrisori, Vlad Ţepeş îi cerea ajutor regelui Ungariei, ştiind de altfel că va trebuie să îndure represaliile otomane. Acel ajutor nu a ajuns la timp, în ciuda promisiunilor regale.
Cum era de aşteptat sultanul Mahomed al II-lea a reacţionat la atacurile valahilor. A lansat o puternică campanie la nordul Dunării, condusă chiar de sultan. Campania a început pe 26 aprilie, dar abia în mai trupele otomane au ajuns la Dunăre. Numărul soldaţilor mobilizaţi pentru campanie diferă de la o sursă la alta. Unii spun că otomanii au venit cu 60.000 de soldaţi, alţii duc numărul acestora la aproximativ 300.000. Evident ultima cifră este complet exagerată. Cel mai probabil au fost între 60.000 şi 80.000 de oşteni otomani. De cealaltă parte, Vlad Ţepeş avea la dispoziţie cel mult 25.000 de oameni. Printre care şi trupele de elită ale voievodului echipate după model vest-european.
Fără ajutorul armatelor promise de regele Ungariei, Vlad Ţepeş, în faţa unei armate mult superioare numeric a aplicat tactici de guerrilă. A trimis oamenii în munţi şi a pustiit totul în calea turcilor. În plus i-a aşteptat pe otomani la Dunăre, cu câteva contingente. În luna iunie aceştia au trecut fluviul. Au fost însă hărţuiţi de oştile lui Vlad Ţepeş încă din acele momente. În plus, timp de o săptămână armata otomană a mărşăluit printr-un teritoriu pustiu, fără mâncare şi apă. Moralul soldaţilor otomani era la pământ, hărţuiţi în permanenţă, fără apă şi mâncare, fără adăposturi sigure, dar şi pe o arşiţă teribilă. Cu toate acestea sultanul şi trupele sale şi-au continuat drumul către Târgovişte, decişi să ocupe capitala.
Cu ei, venea şi Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, devenit credincios al sultanului şi pretendent la tronul Ţării Româneşti. În acele momente, Vlad Ţepeş a înţeles că trebuie să acţioneze. Nu se putea lupta cu turcii în câmp deschis aşa că s-a gândit la un şiretlic. Şi-a îmbrăcat cavaleria în haine otomane şi a aşteptat căderea nopţii. Vlad Ţepeş, personal, avea să conducă atacul surpriză, îmbrăcat în spahiu. Propriu-zis, voievodul muntean a folosit echipamentele capturate de la otomani în campania de la sud de Dunăre, din anul precedent. Ideea atacului era să semene dezordine în tabăra otomană, să ucidă cât mai mulţi turci şi cel mai important, să-l ucidă pe sultan.
Planul a fost pus la punct în cele mai mici detalii. Atacul s-a dat în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462. Laonic Chalcocondil, un cronicar bizantin scria că voievodul muntean a atacat în fruntea unui grup de 10.000 de luptători călare, toţi îmbrăcaţi în haine otomane şi cu torţe aprinse, la trei ore după apusul soarelui, adică în jur de ora 12.00 noaptea, când majoritatea trupelor otomane dormeau. Impactul atacului a fost devastator. Valahii au început să taie în stânga şi în dreapta, au dat foc la corturi şi la echipamente militare, sunând din cornuri şi semânând teroare. Chalcocondil mărturiseşte că otomanii "se socoteau cu totul pierduţi". Vlad Ţepeş cu luptătorii săi au făcut ravagii în tabăra otomană reuşind să ucidă aproximativ 15.000 de turci. În plus otomanii au început să se omoare şi între ei, păcăliţi de deghizarea trupelor valahe.
Deşi a produs efectele scontate în materie de sabotare a armatei otomane şi de împuţinare a numărului adversarilor, „atacul de noapte" nu şi-a atins obiectivul final, acela de ucidere a sultanului şi implicit înlăturarea ameninţării otomane pentru o perioadă îndelungată. Deşi Vlad Ţepeş a stabilit clar tactica şi ceea ce era de făcut, se pare că o parte a boierimii şi comandanţilor nu au respectat întocmai ordinele. Unele cronici amintesc de un boier Galeş care trebuia să atace din altă parte a taberei pentru a provoca dezordine şi mai mare. Respectivul boier nu a atacat însă când trebuia şi cu forţa cerută. În plus, alţi comandaţi nu ar fi respectat ordinele, rămânând blocaţi după un şir de cămile otomane, folosite la transport, riscând să fie măcelăriţi.
În cele din urmă, oştile valahe au confundat cortul sultanului. În loc, aceştia au atacat corturile marilor viziri Ishak şi Mahmud. În plus, ienicerii au reuşit să-l apere pe sultan, atunci când muntenii sesizând greşeală s-au îndreptat către cortul potrivit. Unele cronici spun că sultanul a fugit pe de ascuns din tabără, cu armata în dezordine după el. În realitate, din cauza confuziei corturilor şi a ordinelor nerespectate, valahii au pierdut timp preţios, iar otomanii au reuşit să se organizeze. Ienicerii au reuşit chiar să omoare aproximativ 1.500 de soldaţi munteni şi să respingă atacul. Este adevărat că armata otomană s-a retras, din cauza pierderilor suferite dar şi a lipsei resurselor. Probabil asupra soldaţilor otomani a avut un efect negativ şi pădurea de ţepe, cu turci mutilaţi, din apropierea Târgoviştei.
Valahii au mai atacat trupele otomane aflate în retragere, dar au fost respinse de fiecare dată. Deşi „atacul de noapte" a intrat în legendă, practic, din punct de vedere militar nu l-a ajutat prea mult pe Vlad Ţepeş. Armata otomană, cu tot cu pierderile suferite era încă puternică. În plus, sultanul l-a lăsat în ţară pe Radu cel Frumos, cu contingente importante de armată pentru a-i lua tronul lui Vlad. Ţara era pustiită şi armata vlăguită. În timp ce Vlad era ocupat cu turcii, la graniţa de nord pândea un nou pericol. Era vorba de armatele moldoveneşti care râvneau la cetatea Chilia. În lunile de toamnă mai mulţi boieri au trecut de partea lui Radu cel Frumos, iar Vlad Ţepeş rămas doar cu o mână de oameni s-a refugiat în cetatea de la Poenari, iar mai apoi a fugit în Transilvania, pierzând tronul.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...