93.000 de euro de la stat pentru un candidat la şefia judeţului

Postat la: 10.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

93.000 de euro de la stat pentru un candidat la şefia judeţului

Prin legea de finanţare a partidelor în campania electorală, statul decontează cheltuielile candidaţilor, după verificarea dosarelor contabile. Consultând "Ghidul finanțării campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale", publicat de Autoritatea Electorală Permanentă", oricine poate vedea sumele pe care statul le decontează unui candidat la primărie sau la Consiliul Judeţean.

Pentru un candidat la postul de primar al comunei, partidele pot cheltui cinci salarii minime, adică 11.150 de lei. În orașe, suma crește la echivalentul a șapte salarii, adică la 15.610 lei, iar în municipii la echivalentul a zece astfel de salarii, adică la 22.300 de lei. În cazul candidaților la funcția de primar al unui municipiu reședință de județ, aceștia pot cheltui până la 111.500, adică 50 de salarii minime brute pe țară.

De departe funcția de președinte al consiliului județean este ceva mai „costisitoare", astfel că cei ce candidează pentru aceasta vor putea cheltui până la 200 de salarii minime, adică până la 446.000 de mii de lei, adică 93.000 de Euro.

Fiecare consilier depune nişte bani în contul de campanie. Nu mai mult de 11.500 de lei. Ordinele de plată în original se transmit AEO-ului. După campanie au loc verificări. Un candidat la funcţia de preşedinte al CJ poate deconta aproape 100.000 de Euro, chiar dacă nu a câştigat alegerile.
Ramona Bruynsees a ratat la mustaţă

În lumea politică este cunoscut scandalul din campania electorală prezidenţială. Ramona Ioana Bruynseels s-a certat cu Dan Voiculescu, nu din raţiuni ideologice sau de nepotrivire de caracter, ci pe bani. În cazul în care candidata susţinută de Antene ar fi luat 3%, statul rambursa cheltuieli de 3 milioane de euro. Numai că ea a obosit electoral, obţinând doar 2,85%, ratând la mustaţă partea ei de 1,5 milioane de euro, bani care trebuiau plătiţi pe facturi. Oricând se găsesc nişte firme de consultanţă sau de media să emită facturi, evident cu un raport de activitate, dar pentru asta laboratoarele economice ale celor care lucrează cu bani de la stat sunt bine pregătite din timp.

loading...
PUTETI CITI SI...