Concurs de conferenţiar trucat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti

Postat la: 13.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Concurs de conferenţiar trucat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti

La inceputul acestei lunii, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti a scos la concurs mai multe posturi de conferentiar, printre care si unul la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale. La prima vedere, totul pare legeal, insa, in realitate postul de conferentiar- poziția 5 de la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale este unul cu dedicatie.

Practic, postul a fost scos la concurs pentru Ruxandra Raianu, care a si fost declarata castigatoarea concursului pe 7 iulie 2015, fiica Gabrielei Ursu, secretara-asistent a decanului Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Liviu Franga. Acest concurs cu castigator dinaninte stabilit calca in picioare intreaga legislatie universitara in vigoare, inclusiv Legea nr 1/2011- Legea Educatiei Nationale, cat si HG 457/2011- privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.

Comisie ad-hoc, dar pe lângă lege

Pentru ocuparea acestui post de conferentiar-pozitia 5 la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale s-au inscris doi candidati- Ruxandra Raianu si Marina Raluca Nicolae. Printr-o decizie a decanului Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Liviu Franga, a fost stabilita si comisia de concurs, care potrivit legii trebuie sa aiba trei membri din afara institutiei. Presedintele comisiei a o fost numit prof. univ. Luminita Munteanu-director department Universitatea Bucuresti, iar ceilalati membrii ai comisiei au fost prof.univ. Anca Focsaneanu- Universitatea Bucuresti, prof. univ. dr.Ilinca Crainiceanu - Institutul Teologic Adventist, prof.univ.dr. Iulia Waniek- Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" si dr.Ioana Feodorov - Institutul de Studii Sud- Est Europene, dar care nu a specificat ca este si colaborator actual la secția de limba arabă a Universității din București. Practic, componenta comisiei este ilegala, intrucat are in componenta trei cadre didactice, din care doua cu norma de bază in institutie si una asociata, nerespectându-se astfel articolul 17 (6) din Metodologia de concurs.

Departajare preferenţială

Concursul propriu zis care a avut loc pe 1 iulie 2015, dar de fapt a fost o simulare intrucat membrii comisiei nu au tinut cont de CV-ul celor doua candidate, de pregatirea lor si studiile pe care le-au absolvit. Practic, pentru cei cinci membrii ai comisiei a contat doar CV-ul si raspunsurile Ruxandrei Raianu, fiica Gabrielei Ursu, secretara-asistent a decanului Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Liviu Franga. „Rezultatul concursului din data de 1 iulie 2015 pentru postul de conferențiar poziția 5, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale nu a fost corect și obiectiv și nu au fost respectate criteriile și standardele minimale de ocupare a postului pentru ambii candidați, conform Legii 1/2011 si a Regulamentului de organizare a posturilor didactice, Art. 4 și 6", a precizat in contestatia depusa la secretariatul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de catre Marina Raluca Nicolae.

Adica tocmai la mama contracandidatei desemnate castigatoare. Totodata trebuie precizat ca nu au fost respectate criteriile standard de ocuparea acestui post, iar postarea informatiilor despre candidate a fost discriminatorie. Mai mult, subiectele ar fi trebuit formulate echidistant pentru fiecare dintre candidați. Dar cele două subiecte extrase au fost preluate din CV-ul candidatei Ruxandra Raianu (care a avut la dispoziție întreaga activitate didactică și de cercetare - de ani de zile - ca să perfecționeze și să actualizeze acest subiect), in timp ce raluca Marina Nicolae a beneficiat strict de cele 48 de ore, prevăzute în Regulament. În concluzie, subiectele au fost formulate preferențial, fără să se aplice un criteriu uniform, prin care să se dea șanse egale ambilor participanți la concurs. In plus, candidata Ruxandra Raianu nu a intrunit standardele minimale (50 de puncte), stipulate la criteriul A1 de concurs, adica ar fi trebuit sa se ia in consideratie cărțile publicate si nu și cele în curs de publicare. Adeverințele (3031/2015; 3032/2015; 3013/2015) ale candidatei Ruxandra Raianu nu fac decât să ateste că s-a achiziționat un număr de IBSN pentru trei cărți inexistente în momentul susținerii examenului, ceea ce este ilegal.

Vlad Nistor: „Este o ilegaliatea fără nicio discuţie"

Cu toate aceste ilegalitati evidente, comisia de concurs a decis ca Ruxandra Raianu sa obtina postul de conferentiar-pozitia 5, desi nu a indeplinit conditiile de concurs si, mai mult, este fiica secretarei decanului acestei facultati, adica este mana dreapta a lui Liviu Franga. „Este o ilegalitate strigatioare la cer, pentru ca se incalca flagrant Legea 1/ 2011 si HG 457/2011 si astfel conducerea acestei facultati a favorizat un anume concurent aflat in incompabilitate si care nu indeplinea conditiile de concurs", a precizat un fost ministru al Educatiei Nationale pentru ZIUAnews.

Mai mult, presedintele Senatului Universitatii Bucuresti, deputatul PNL Vlad Nistor, a precizat pentru ZIUAnews ca este ilegal ceea ce s-a intamplat la concursul pentru postul de conferentiar de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine. "Din ce imi spuneti este o ilegaliatea fara nicio discutie, dar persoana care a pierdut concursul poate sa faca contestatie. Ce pot eu sa mai fac este ca, pe 22 iulie 2015, membrii Senatului Universitatii Bucuresti vom analiza toate concursurile si atunci pot vedea exact cum au stat lucrurile cu acest post" , a mai precizat deputatul Vlad Nistor pentru ZIUAnews.

Răspunsul alambicat al rectorului Universităţii Bucureşti

Decanul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, prof. Liviu Franga a refuzat sa raspunda solicitarii ZIUAnews privind legalitatea acestui concurs. In schimb, rectorul Universitatii Bucuresti- Mircea Dumitru, a precizat pentru ZIUAnews ca„atât legislația în vigoare cât și regulamentele interne ale Universității din București nu interzic înscrierea la concurs pentru un post didactic a unei persoane aflate într-o relație de rudenie precum cea invocată de către dumneavoastră".

Dar in schimb, certifica ca doamna Gabriela Ursu detine functia de secretar-asistent a decanului Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, iar "în cadrul ședinței Senatului Universității din București din luna iulie a.c. persoanele care semnalează anumite inadvertențe în procesul de desfășurare a concursurilor didactice pot depune contestații în 5 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor conform art. 1 , alin. 7 din HG 457 / 2011, dar nu mai târziu de 14.07.2015".

Ion Teleanu

DREPT LA REPLICA

Prof. Dr. Liviu Franga, decanul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din București a transmis, dupa aparitia articolului, urmatorul comunicat catre ZIUAnews:
„Concursul pentru ocuparea postului de conferențiar, poziția 5, la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale al Facultății de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din București a respectat legile și procedurile în vigoare, precum și regulamentele interne ale Universității din București și ale Facultății de Limbi și Literaturi Străine.
Conform prevederilor din HG 457 / 2011, art. 1, alin. 7 și reglementărilor universitare sus-menționate, până la data de 14 / 07 / 2015, persoanele care semnalează anumite inadvertențe în procesul de desfășurare a concursurilor didactice pot depune contestații în termen de 5 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor.
După cum cunoașteți, atât legislația în vigoare, cât și regulamentele interne ale Universității din București nu interzic înscrierea la concursul pentru un post didactic a unei persoane aflate într-o relație de rudenie, cum este aceea menționată de Dumneavoastră".

loading...
PUTETI CITI SI...