Varianta Deltacron - o armă biologică din eroare? "Nu arată ca o recombinare reală ci mai degrabă contaminare de laborator!"

Postat la: 11.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Varianta Deltacron - o armă biologică din eroare?

La câteva zile după anunțul făcut de un profesor de științe biologice din Cipru cu privire la noua variantă a coronavirusului, numită omicron, experții în sănătate, la nivel mondial au făcut declarații prin care pun la îndoială această descoperire. Ei spun că cel mai probabil este rezultatul "unei erori" de procesare în laborator, scrie CNBC.

Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina "Deltacron", din cauza semnăturilor sale genetice asemănătoare omicron din genomurile delta. Kostrikis şi echipa sa au spus că au găsit 25 de cazuri ale mutaţiei, ştirea adăugând că la momentul respectiv era prea devreme pentru a spune dacă au existat mai multe cazuri ale posibilei tulpini noi sau ce impact ar putea avea aceasta. Descoperirile au fost trimise la GISAID, o bază de date internaţională care urmăreşte modificările virusului, pe 7 ianuarie.

Încă de la apariția acelor informații, unii experți au pus la îndoială aceste informații. Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a scris duminică pe Twitter că „deltacron", despre care s-a discutat mult pe platforma socială în weekend, „nu este real" și „se datorează probabil artefactului de secvențiere". O variaţie introdusă printr-un proces nonbiologic. Expertul OMS dr. Krutika Kuppalli a scris pe Twitter că, în acest caz, este probabil să fi existat o „contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta". Într-un alt tweet, ea a transmis un mesaj ironic: „Să nu combinăm numele bolilor infecțioase și să lăsăm asta pe seama cuplurilor de celebrități".

Și alți oameni de știință au apreciat că descoperirile ar putea fi rezultatul "unei erori" de laborator. Virusologul Tom Peacock de la Imperial College din Londra a scris de asemenea pe Twitter că secvențierile din Cipru numite „Deltacron" par a fi destul de clar contaminate". „Destul de mulți dintre noi s-au uitat la secvențieri și au ajuns la aceeași concluzie că nu arată ca un recombinare reală", a menționat el într-un alt tweet, făcând referire la o posibilă rearanjare a materialului genetic.

Fatima Tokhmafshan, genetician la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universității McGill din Montreal, a susținut aceeași idee și, într-un mesaj pe Twitter a conchis: „acesta NU este o combinație", ci „mai degrabă contaminare de laborator". La rândul lui, Boghuma Kabisen Titanji, expert în boli infecțioase la Universitatea Emory din Atlanta, a recomandat o abordare precaută. „Despre povestea #deltacron, doar pentru că am fost întrebat despre asta de multe ori în ultimele 24 de ore, să luați informațiile cu prudență. Informațiile disponibile în prezent indică contaminarea unei probe, spre deosebire de recombinarea adevărată a variantelor #delta și #omicron.", a scris ea pe Twitter.

Cu toate acestea, expertul a remarcat că o combinare a materialului genetic aparținând variantelor Delta și Omicron este o posibilitate, deoarece ambele tulpini continuă să circule și sunt îngrijorătoare. „Recombinarea poate apărea în cazul coronavirusurilor. Enzima care le reproduce genomul are tendința de a scăpa de catena de ARN pe care o copiază și apoi să se reunească de unde a rămas. Cu #delta și #omicron ambele în circulație, infecția duală cu ambele variante crește această îngrijorare", a scris ea pe Twitter.

La rândul său, Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, cel care a anunțat că a descoperit „Deltacron" și-a apărat punctul de vedere, declarând pentru Bloomberg că descoperirile nu sunt rezultatul unei „erori tehnice". Într-o declarație trimisă prin e-mail, Kostrikis a spus că acele cazuri pe care le-a identificat „indică o presiune constantă și evolutivă asupra unei tulpini de bază, nu un rezultat al unui singur eveniment de recombinare".

El a mai spus că descoperirile vin după ce probele au fost procesate în mai multe proceduri de secvențiere în mai multe țări și că cel puțin o secvențiere din Israel depusă într-o bază de date globală prezintă caracteristici genetice ale „Deltacronul". CNBC l-a contactat pe Kostrikis pentru comentarii suplimentare, dar nu a primit încă un răspuns. Ministrul sănătății din Cipru, Michael Hadjipantela, a declarat sâmbătă că ministerul cunoaște informațiile despre „Deltacron" și că nu este ceva care să îngrijoreze. Mai multe informații despre variantă urmează să fie prezentate în această săptămână, a spus Hadjipantela, care a adăugat că este mândru de oamenii de știință din țara lui și pentru descoperirile lor.

loading...
PUTETI CITI SI...