Vaccinul românesc împotriva noului coronavirus este gata: Când va fi scos pe piață

Postat la: 27.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaccinul românesc împotriva noului coronavirus este gata: Când va fi scos pe piață

Cercetătorii din Timişoara au făcut primii paşi pentru crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus, care ar urma sa fie administrat sub forma unui spary nazal. Proiectul de trei milioane şi jumătate de lei este finanţat de Ministerul Educaţiei şi realziat de Centrul de Cercetare Oncogen din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, în parteneriat cu Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Vaccinul ar putea fi scos pe piaţă anul viitor, declară coordonatorul proiectului, medicul Virgil Păunescu. „Vaccinul e gata şi acum şi lucrăm pe celule. Nu poate fi folosit până nu primim toate aprobările şi nu urmăm paşii. Cu exactitate, sper, în două-trei luni să obţinem acordul pentru studiul de fază I, care înseamnă câteva zeci de voluntari. Dacă nu păţesc nimic şi lucrurile merg bine, pentru că se testează toxicitatea, primeşti avizul pentru studiul de fază II. Dacă lucrurile vor merge bine, probabil că la anul", a declarat medicul Virgil Păunescu, potrivit sursei mai sus citate.

Nelu Tătaru anunţat, marţi seara, că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccin. „Vrem să avem prioritate şi vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecţiei COVID", a declarat Tătaru. Ministrul Sănătăţii a anunţat că România s-a înscris marţi în sistemul european pentru vaccin, dar că discuţiile vor continua miercuri cu reprezentantul firmei care va produce vaccinul. „Ne-am înscris în sistemul european pentru vaccin. Astăzi ne-am înscris, am avut discuţiile, mâine vom avea discuţii şi cu reprezentantul pe Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum ştiţi, noi am făcut şi o donaţie în acest sens acum o lună de zile la nivelul comunităţii europene. Suntem acolo unde este orice demers ştiinţific", a declarat Nelu Tătaru.

loading...
PUTETI CITI SI...