Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți
Postat la: 13.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
În perioada 15-20 august 2024 se organizează cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un eveniment inedit, cu suflu patriotic și tradițional, dedicat românilor de pretutindeni. Anul acesta, organizatorii evenimentului, Eugen Popescu și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au pregătit un frumos program artistic, dar și o surpriză aparte: un târg de meșteșugari și bunătăți.
„Una dintre noutățile acestei ediții este Târgul de Meșteșugari și Bunătăți, un eveniment care dorește să evidențieze bogăția culturală și meșteșugărească a regiunii. Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, târgul va aduna artizani și meșteșugari din județele Mureș, Covasna și Harghita, precum și din regiunile istorice învecinate. Vizitatorii vor putea descoperi meșteșuguri tradiționale, precum: țesutul costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură, pictura pe sticlă și multe altele.
Târgul va fi un loc de întâlnire pentru meșteșugarii români și maghiari, care vor expune produse tradiționale precum pâinea de casă și înghețata artizanală. În spiritul respectului și colaborării interetnice, va fi prezent și un meșter căldărar rom din Brăteiu, cunoscut pentru obiectele sale din bronz. Acest târg nu este doar o expoziție de produse, ci și o oportunitate de a învăța despre tradițiile diferitelor comunități și de a consolida legăturile dintre ele", transmit organizatorii.
Programul artistic va fi asigurat de ansambluri folclorice renumite din toată țara, cum ar fi: Ansamblul Folcloric Românesc din Valea Timocului, Ansamblul folcloric aromân „DOR", Ansamblul „Flori Mureșene", Ceata „Opincuța" din Sf. Gheorghe, Corul „Voineștenii", Corul „Voievozii munților", precum și de interpreți, trupe folk și dansatori, precum: Olivia Volosciuc, Zvonko Trailovici, Grupul Folk „Zori", Dansatorii din Voșlobeni.
Nu vor lipsi ediția aceasta dezbaterile importante și apreciate de public despre situația comunităților românești din țară și din afara granițelor. „Pe lângă târg, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va găzdui dezbateri de importanță majoră pentru comunitățile românești din țară și din afara granițelor. Vor participa reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, deputați, senatori, primari și reprezentanți ai ministerelor relevante. Aceste dezbateri vor aborda subiecte actuale precum protecția și promovarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, păstrarea limbii și culturii române, dar și strategii pentru consolidarea identității naționale. Discuțiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei și bune practici, având ca scop formularea unor soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă comunitățile românești. Prezența oficialilor și a experților subliniază angajamentul autorităților de a sprijini aceste comunități și de a răspunde nevoilor lor specifice".
Data de 16 august va fi dedicată discuțiilor pe tema „Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism", dezbaterea fiind moderată de prof. univ. Petrișor Peiu. Printre vorbitori se numără: Cozmin Gușă- geopolitician și moderator Gold FM; Adrian Severin, fost ministru de externe; Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă; George Simion - deputat și liderul partidului suveranist AUR. Tot în prima zi se va aborda și subiectul „Rolului României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe", alăturându-se oratorilor menționați anterior și următorii: gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei; Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun; Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș); Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș); Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București).
Ziua de 17 august va găzdui dezbateri pe temele „Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației" și „Românii din Ucraina între război și deznaționalizare", moderate de Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii, dar și lansări de carte, fiind prezenți autorii Romeo Couti și Adina Berciu.
Pe 18 august se va intra în dialog direct cu diaspora, invitatul principal fiind Eugen Terteleac (Asociația Românilor din Italia). În ultima zi, dezbaterile se vor axa pe subiectele „Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro?", moderator Vlad Cubreacov (președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova) și „Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții", moderator Dragoș Burghelia (președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș).
Desfășurătorul dezbaterilor:
15 august - la deschidere
- Ierarhii + Organizatorii
- Primari / oficialități/parlamentari
16 august. Ora 09.00 - Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism. Moderator prof. univ. Petrișor Peiu
-prof univ. Petrișor Peiu
-Cozmin Gușă- geopolitician, moderator Gold FM
- Adrian Severin, fost ministru de externe
- Iulian Capsali - publicist
- Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă
- Claudiu Târziu - europarlamentar
- George Simion - deputat
16 august. Ora 11.30 - Rolul României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe
- gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei
- Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun
- Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș)
- Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș)
- Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București)
17 august. Ora 09.00 - Națiunea română: elemente definitorii, valori, riscuri, amenințări și soluții. Cazul Serbiei și Bulgariei. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii.
- Titus Corlățean - presedinte Comisia de Politică Externă a Senatului
- Claudiu târziu - europarlamentar
- Gheorghe- Adrian Cătană, Președeintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Zavișa Jurj - Asociația „Ariadnae Filum" pentru Cultura românilor/vlahilor din Serbia (Timoc)
- Predrag Balașevic - Președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia(Timoc)
- Stevan Mihailov- Presedinte Comunitatea Românilor din Serbia (Voievodina)
- Daniel Magdu - Consiliul Național al Minorității Române din Serbia (Voievodina)
- Ivo Gheorghiev - Președintele Uniunuii Etnicilor Români din Bulgaria
17 august. Ora 11.30 Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației. Lansări de carte. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii..
- Prof univ. Adina Berciu
- dr. Marian Crăciun- Universitatea București
- Iulian Capsali
- Prof. univ. Radu Baltasiu
- Caimacan Popescu
17 august. Ora 15.30 - Românii din Ucraina între război și deznaționalizare. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii -Eugen Popescu
- Vlad Cubreacov, presedintele Asociației „Răsăritul Românesc"
- Dragoș Burghelia (dacă doriți, mai pot nuanța sau ajuta la moderare)
- prof. Bâcu Ancuța - director adjunct, profesoara de limba și literatura română, liceul Alexandru cel Bun, Cernăuți
- prof. Vasile Țiple, prof. școala românească din Biserica Albă, Maramureșul Istoric, Ucraina
- Pr. Ciprian Bilețchi, preot ortodox român în Maramureșul Istoric, Ucraina
18 august. Ora 15.30 - Diaspora + colocviu
- Eugen Terteleac - Asociația Românilor din Italia
- Colocviu - Prof univ. Radu Baltasiu, Prof. Univ. Cristi Pantelimon + avem studenții de la CESPE
19 august. Ora 09.00 - Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro? Moderator - Vlad Cubreacov, președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova
- Boris Volosatâi- Vicepresedinte al Comisiei pentru Comunități;e românești din afara țării a Camerei Deputaților;
- Eugen Popescu
- Mihăiță Dohotar , membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Constantin Codreanu - fost deputat
- Vlad Bilețchi - jurnalist
- Ștefan Secăreanu - jurnalist
19 august. Ora 11.30 - Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș-Dragoș Burghelia
- Prof. Univ. Ioan Sabău Pop
- Ciprian Dobre - Prefect de Mureș
- Sebi Cucu - subprefect Covasna
- Romeo Focșa - Primar Corbu
- Daniel Corneanu - Sărmaș - Harghita - consilier local PMP, membru în Forum
- Ionuț Neagu - senator
- Vasile Tămaș- preot
- Vasile Gotea /Ilie Șandru - Președinte Fundația Miron Cristea - Toplița (?)
19 august. Ora 16.30 - Romano-catolicii din Moldova și pericolul deznaționalizării. Cumpărarea identității ca metodă de lucru a Ungariei. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
- Dragoș Burghelia
- Eugen Popescu
- Gheorghe Bejan - asociația Romano Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaș"
- Prof. Univ. Radu Baltasiu
Organizatorii au mai subliniat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului nu este doar un eveniment cultural, ci și un forum de dialog și cooperare interetnică, o platformă esențială pentru promovarea și protejarea valorilor românești.
„Un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice și diaspora"
Școala de Vară de la Izvoru Mureșului se dorește a fi „un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice, diaspora, dar și pentru autoritățile și experții din România implicați în acest domeniu".
Cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în colaborare cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni din București, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române din București și Centrul de Cercetări și Studii Regionale din Târgu Mureș, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii ...
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu deme ...
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună cap ...
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri d ...
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a ...
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolar ...
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit un ...
-
Cum Să-ți Mobilezi Bucătăria Cât Mai Prietenos Cu Bugetul
Amenajarea bucătăriei este o provocare care combină creativitatea și planificarea atentă, mai ales când vrei să respecți ...
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a re ...
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generâ ...
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) ...
-
Afacerile care se prăbușesc după intrarea României în spațiul Schengen. "Unii intenționează să își vândă imobilele și să se mute"
Intrarea României în spațiul Schengen nu este privită cu bucurie de toată lumea. La Nădlac, localnicii sunt disperați, d ...
-
Mii de cetățeni români vor fi expulzați din SUA: Trump vrea să trimită migranții la Guantanamo
Un document publicat de presa din SUA arată faptul că, începând cu 24 noiembrie 2024, există 1.445.549 de persoane care ...
-
Călin Georgescu a făcut plângere la CPI, împotriva lui Iohannis și a CCR: Anularea alegerilor sare în aer
Verdictul Comisiei de la Veneția privind anulare alegerilor din România a fost unul clar: CCR și autoritățile din Români ...
-
Celebrul economist american Nouriel Roubini îl atacă pe Trump: Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni
În ciuda creșterii scurte a piețelor la știrile confirmate despre o a doua președinție a lui Donald Trump, analiștii nu ...
-
Bilanț tragic al accidentului aviatic de la Washington -Se pare că toti cei aflați aflați la bordul aeronavelor au murit. 18 cadavre au fost recuperate din râu
Un avion de pasageri al companiei American Airlines care transporta 60 de pasageri și patru membri ai echipajului care a ...
-
O nouă speranță pentru inimile bolnave: descoperirea medicală care ar putea schimba vieți
Progresele în tratamentul insuficienței cardiace avansate se remarcă prin dezvoltarea unui plasture biologic care ar put ...
-
Zuckerberg a acceptat să-i bage 25 de milioane de dolari lui Donald Trump în buzunar
Meta a acceptat să plătească despăgubiri de 25 de milioane de dolari lui Donald Trump pentru a pune capăt proceselor int ...
-
Descoperire surprinzătoare a cercetătorilor Harvard: Ucigașul tăcut din organism care lovește fatal în floarea vieții
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Harvard Medical School, MIT și Spitalul McLean din Massach ...
-
Un fost cercetător în domeniul siguranței AI trage un semnal de alarmă - Ritmul de dezvoltare este terifiant
Un fost cercetător în domeniul siguranței de la OpenAI se declară „destul de terifiat" de ritmul de dezvoltare al inteli ...
-
Servicii ultrasecrete: China a făcut jocuri pentru a răsturna Guvernul Spaniei
O operaţiune chineză pe reţelele de socializare care urmăreşte să stârnească furia politică în Occident a cerut răsturna ...
-
Fetiță de 8 ani moartă în chinuri după ce părinții i-au refuzat insulina convinși că rugăciunile sunt suficiente: "O vindecă Dumnezeu!"
Paisprezece membri ai unui cult religios din Australia au fost găsiți vinovați pentru moartea lui Elizabeth Struhs, o fe ...
-
Transformă-ți rutina de îngrijire cu aparate de tuns și aparate de ras electrice de calitate
Aparatele de tuns și aparatele de ras electrice sunt esențiale pentru rutina zilnică de îngrijire personală. Aceste disp ...
-
Un liceu din cea mai mare capitală a Europei a înlocuit toți profesorii: Inteligența artificială le predă elevilor
Pregătirea pentru examene cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) şi nu cu un profesor: un liceu privat din Londra a d ...
-
Procurorul care s-a ocupat de recuperarea brățărilor dacice despre furtul din Olanda. Ce șanse sunt ca tezaurul să fie recuperat
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, cel care s-a ocupat de recuperarea brățărilor dacice, spune că el c ...
-
Un bărbat a decedat la Spitalul Morții din Slatina pentru că nu era de gardă un cardiolog
Un bărbat de 66 de ani din Slatina a făcut la finalul săptpmânii trecute trei preinfarcturi în decurs de trei ore şi ar ...
-
Fișierele de asasinat JFK, RFK și MLK au fost desecretizate. Acestea dezvăluie planul nemilos al elitelor globale de a-i reduce la tăcere pe cei care le-au sfidat!
Ordinul executiv al lui Donald Trump de desecretizare a tuturor documentelor guvernamentale rămase legate de asasinatele ...
-
Creștere inexplicabilă a afecțiunilor cardiace: oamenii de știință solicită mai multe cercetări asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID
Experții canadieni solicită mai multe cercetări privind afecțiunile cardiace legate de vaccinurile Covid. Aceștia se tem ...
-
Un faimos expert în finanțe avertizează după ziua neagră de pe bursa americană: "Haosul de la Nvidia este doar începutul"
Hassim Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră", a avertizat marți, 28 ianuarie, că vânzările masive ale acțiunilor Nvidia ...