Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți
Postat la: 13.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
În perioada 15-20 august 2024 se organizează cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un eveniment inedit, cu suflu patriotic și tradițional, dedicat românilor de pretutindeni. Anul acesta, organizatorii evenimentului, Eugen Popescu și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au pregătit un frumos program artistic, dar și o surpriză aparte: un târg de meșteșugari și bunătăți.
„Una dintre noutățile acestei ediții este Târgul de Meșteșugari și Bunătăți, un eveniment care dorește să evidențieze bogăția culturală și meșteșugărească a regiunii. Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, târgul va aduna artizani și meșteșugari din județele Mureș, Covasna și Harghita, precum și din regiunile istorice învecinate. Vizitatorii vor putea descoperi meșteșuguri tradiționale, precum: țesutul costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură, pictura pe sticlă și multe altele.
Târgul va fi un loc de întâlnire pentru meșteșugarii români și maghiari, care vor expune produse tradiționale precum pâinea de casă și înghețata artizanală. În spiritul respectului și colaborării interetnice, va fi prezent și un meșter căldărar rom din Brăteiu, cunoscut pentru obiectele sale din bronz. Acest târg nu este doar o expoziție de produse, ci și o oportunitate de a învăța despre tradițiile diferitelor comunități și de a consolida legăturile dintre ele", transmit organizatorii.
Programul artistic va fi asigurat de ansambluri folclorice renumite din toată țara, cum ar fi: Ansamblul Folcloric Românesc din Valea Timocului, Ansamblul folcloric aromân „DOR", Ansamblul „Flori Mureșene", Ceata „Opincuța" din Sf. Gheorghe, Corul „Voineștenii", Corul „Voievozii munților", precum și de interpreți, trupe folk și dansatori, precum: Olivia Volosciuc, Zvonko Trailovici, Grupul Folk „Zori", Dansatorii din Voșlobeni.
Nu vor lipsi ediția aceasta dezbaterile importante și apreciate de public despre situația comunităților românești din țară și din afara granițelor. „Pe lângă târg, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va găzdui dezbateri de importanță majoră pentru comunitățile românești din țară și din afara granițelor. Vor participa reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, deputați, senatori, primari și reprezentanți ai ministerelor relevante. Aceste dezbateri vor aborda subiecte actuale precum protecția și promovarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, păstrarea limbii și culturii române, dar și strategii pentru consolidarea identității naționale. Discuțiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei și bune practici, având ca scop formularea unor soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă comunitățile românești. Prezența oficialilor și a experților subliniază angajamentul autorităților de a sprijini aceste comunități și de a răspunde nevoilor lor specifice".
Data de 16 august va fi dedicată discuțiilor pe tema „Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism", dezbaterea fiind moderată de prof. univ. Petrișor Peiu. Printre vorbitori se numără: Cozmin Gușă- geopolitician și moderator Gold FM; Adrian Severin, fost ministru de externe; Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă; George Simion - deputat și liderul partidului suveranist AUR. Tot în prima zi se va aborda și subiectul „Rolului României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe", alăturându-se oratorilor menționați anterior și următorii: gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei; Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun; Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș); Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș); Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București).
Ziua de 17 august va găzdui dezbateri pe temele „Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației" și „Românii din Ucraina între război și deznaționalizare", moderate de Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii, dar și lansări de carte, fiind prezenți autorii Romeo Couti și Adina Berciu.
Pe 18 august se va intra în dialog direct cu diaspora, invitatul principal fiind Eugen Terteleac (Asociația Românilor din Italia). În ultima zi, dezbaterile se vor axa pe subiectele „Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro?", moderator Vlad Cubreacov (președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova) și „Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții", moderator Dragoș Burghelia (președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș).
Desfășurătorul dezbaterilor:
15 august - la deschidere
- Ierarhii + Organizatorii
- Primari / oficialități/parlamentari
16 august. Ora 09.00 - Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism. Moderator prof. univ. Petrișor Peiu
-prof univ. Petrișor Peiu
-Cozmin Gușă- geopolitician, moderator Gold FM
- Adrian Severin, fost ministru de externe
- Iulian Capsali - publicist
- Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă
- Claudiu Târziu - europarlamentar
- George Simion - deputat
16 august. Ora 11.30 - Rolul României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe
- gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei
- Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun
- Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș)
- Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș)
- Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București)
17 august. Ora 09.00 - Națiunea română: elemente definitorii, valori, riscuri, amenințări și soluții. Cazul Serbiei și Bulgariei. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii.
- Titus Corlățean - presedinte Comisia de Politică Externă a Senatului
- Claudiu târziu - europarlamentar
- Gheorghe- Adrian Cătană, Președeintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Zavișa Jurj - Asociația „Ariadnae Filum" pentru Cultura românilor/vlahilor din Serbia (Timoc)
- Predrag Balașevic - Președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia(Timoc)
- Stevan Mihailov- Presedinte Comunitatea Românilor din Serbia (Voievodina)
- Daniel Magdu - Consiliul Național al Minorității Române din Serbia (Voievodina)
- Ivo Gheorghiev - Președintele Uniunuii Etnicilor Români din Bulgaria
17 august. Ora 11.30 Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației. Lansări de carte. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii..
- Prof univ. Adina Berciu
- dr. Marian Crăciun- Universitatea București
- Iulian Capsali
- Prof. univ. Radu Baltasiu
- Caimacan Popescu
17 august. Ora 15.30 - Românii din Ucraina între război și deznaționalizare. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii -Eugen Popescu
- Vlad Cubreacov, presedintele Asociației „Răsăritul Românesc"
- Dragoș Burghelia (dacă doriți, mai pot nuanța sau ajuta la moderare)
- prof. Bâcu Ancuța - director adjunct, profesoara de limba și literatura română, liceul Alexandru cel Bun, Cernăuți
- prof. Vasile Țiple, prof. școala românească din Biserica Albă, Maramureșul Istoric, Ucraina
- Pr. Ciprian Bilețchi, preot ortodox român în Maramureșul Istoric, Ucraina
18 august. Ora 15.30 - Diaspora + colocviu
- Eugen Terteleac - Asociația Românilor din Italia
- Colocviu - Prof univ. Radu Baltasiu, Prof. Univ. Cristi Pantelimon + avem studenții de la CESPE
19 august. Ora 09.00 - Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro? Moderator - Vlad Cubreacov, președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova
- Boris Volosatâi- Vicepresedinte al Comisiei pentru Comunități;e românești din afara țării a Camerei Deputaților;
- Eugen Popescu
- Mihăiță Dohotar , membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Constantin Codreanu - fost deputat
- Vlad Bilețchi - jurnalist
- Ștefan Secăreanu - jurnalist
19 august. Ora 11.30 - Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș-Dragoș Burghelia
- Prof. Univ. Ioan Sabău Pop
- Ciprian Dobre - Prefect de Mureș
- Sebi Cucu - subprefect Covasna
- Romeo Focșa - Primar Corbu
- Daniel Corneanu - Sărmaș - Harghita - consilier local PMP, membru în Forum
- Ionuț Neagu - senator
- Vasile Tămaș- preot
- Vasile Gotea /Ilie Șandru - Președinte Fundația Miron Cristea - Toplița (?)
19 august. Ora 16.30 - Romano-catolicii din Moldova și pericolul deznaționalizării. Cumpărarea identității ca metodă de lucru a Ungariei. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
- Dragoș Burghelia
- Eugen Popescu
- Gheorghe Bejan - asociația Romano Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaș"
- Prof. Univ. Radu Baltasiu
Organizatorii au mai subliniat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului nu este doar un eveniment cultural, ci și un forum de dialog și cooperare interetnică, o platformă esențială pentru promovarea și protejarea valorilor românești.
„Un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice și diaspora"
Școala de Vară de la Izvoru Mureșului se dorește a fi „un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice, diaspora, dar și pentru autoritățile și experții din România implicați în acest domeniu".
Cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în colaborare cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni din București, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române din București și Centrul de Cercetări și Studii Regionale din Târgu Mureș, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...
-
Programul magazinelor de Sărbători 2024: Supermarketurile și hypermarketurile din întreaga țară vor funcționa după un orar special
Sărbătorile de iarnă sunt aproape, iar cumpărăturile de Crăciun sunt, ca de obicei, o provocare majoră pentru români. În ...
-
Donald Trump alimentează teoria conspirației, în scandalul dronelor neidentificate: Se întâmplă ceva ciudat!
"Toate" dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite "operează în mod legal şi autorizat", a d ...
-
CNA intră tare în online. Decizii punitive împotriva unor site-uri, canale Youtube și pagini de Facebook
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, să emită decizii privind ordinul de eliminare a conţinutului ilega ...