Un violator în serie care a agresat sexual o fetiță de 13 ani din Suceava, prins si arestat pentru 30 de zile

Postat la: 01.08.2020 11:25 | Scris de: ZIUA NEWS

Un violator în serie care a agresat sexual o fetiță de 13 ani din Suceava, prins si arestat pentru 30 de zile

In data de 10 iulie 2020, o fetita de 13 ani din municipiul Suceava a fost abordată în fața blocului și convinsă de un bărbat să-l primească în casă ca să verifice instalația de apă. Ajuns în apartament, individul a agresat-o sexual pe copilă, amenințând-o cu moartea dacă se opune.

Polițiștii au descoperit că este vorba despre un bărbat de 45 de ani, din județul Botoșani, cu mai multe condamnări pentru viol în Italia și Marea Britanie. Joi, 30 iulie, bărbatul a fost prins, ieri acesta fiind arestat pentru 30 de zile. Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a anunțat, vineri 31 iulie 2020, că Irinel Havârneanu, de 45 de ani, din Județul Botoșani, a fost arestat pentru 30 de zile, pentru „agresiune sexuală", „coruperea sexuală a minorilor" şi „violare de domiciliu"

Prin ordonanţa din data de 10.07.2020 s-a dispus începerea urmării penale "in rem", cu privire la săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală", constând în aceea că în data de 10.07.2020, în timpul după-amiezii, o persoană minoră de sex feminin a fost abordată de către un bărbat necunoscut în faţa blocului de domiciliu, situat în municipiul Suceava, care a convins-o să-l conducă la apartamentul unde locuia, sub pretextul de a verifica instalaţia de apă. În interiorul apartamentului, bărbatul a agresat-o sexual pe minoră, ameninţând-o cu moartea dacă se opune, după care a părăsit locuinţa.

Pe 23 iulie 2020, s-a dispus extinderea pentru care se efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea a două noi infracţiuni, respectiv „coruperea sexuală a minorilor" şi „violare de domiciliu". În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava - Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, autorul faptei a fost identificat ca fiind Irinel Havirneanu, un barbat de 45 de ani din judetul Botosani. El a fost prins, pe numele acestuia fiind luată, la data de 30.07.2020, măsura preventivă a reţinerii.

În data de 31.07.2020, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, pe numele inculpatului fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor.

Conform site-ului ziarulromanesc.net, unul dintre cei mai periculoși infractori români a fost extrădat din Italia, în România, pentru a ispăși o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Irinel Zeno Havârneanu fusese condamnat pentru viol, în Italia, la 11 ani și 10 luni, însă în România nu poate ispăși mai mult pedeapsa maximă prevăzută de codul penal românesc, adică 10 ani.

Dat în urmărire internațională în trei state, după mai multe infracțiuni, botoșăneanul se va întoarcere în țară în cătușe, pentru a ispăși ultima condamnare primită. Va fi transferat într-o unitate de detenție din pentru a executa 10 ani de închisoare pentru un viol comis în Italia. Transferul va fi operat la solicitarea autorităților judiciare italiene, care nu au dorit să plătească timp de un deceniu întreținerea în pușcărie a românului.

Havârneanu a fost dat în urmărire de autoritățile italiene după ce, în 11 noiembrie 2007, a violat o localnică în Cagliari. A fugit din Italia, iar Tribunalul din Cagliari l-a condamnat la 4.320 de zile de închisoare pentru viol. Sentința a rămas definitivă pe 5 decembrie 2014, botoșăneanul fiind dat în urmărire internațională.

Din Italia, violatorul a fugit în Marea Britanie, unde a comis aceeași faptă, numai că victima a decedat. A fost capturat, arestat şi condamnat la închisoare pe viață. Însă, în 2016, a fost eliberat condiționat, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost adus în România, fiind dat în urmărire internațională pentru trafic de persoane.

Din 2007 și până în februarie 2020, botoșăneanul, care a împlinit anul acesta 45 de ani, a figurat mai tot timpul în urmărire internațională. El a fost închis în trei state - Italia, Marea Britanie și România. Din toate condamnările primite, a executat deja două și i-au mai rămas 10 ani de închisoare pentru violul comis în Italia. Însă, odată cu acest transfer, Irinel Zeno Havârneanu a scăpat de aproape doi ani de pușcărie, scrie ziarulromanesc.net.

loading...