Un tsunami uriaș va lovi Europa: Cu certitudine de 100% va avea loc în următorii ani

Postat la: 07.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un tsunami uriaș va lovi Europa: Cu certitudine de 100% va avea loc în următorii ani

Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO (COI) avertizează cu o certitudine de 100% că un tsunami mare va lovi țările cu ieșire la Marea Mediterană în următorii 30 de ani. Specialiștii estimează că un cutremur mare va provoca un tsunami de mari dimensiuni și ar putea lovi coastele Spaniei.

Doar șapte tsunami-uri au lovit Spania începând cu anul 365 d.Hr., însă experții avertizează că tsunami-ul cel mare va lovit în următorii 30 de ani. Ziarul spaniol La Razon relatează că zona periculoasă este falia Averroes de sub Marea Alboran - aproximativ la jumătatea distanței dintre coasta Málaga și nordul Africii. Un cutremur aici ar putea provoca valuri de șase metri, care ar ajunge în Spania în doar 21 de minute. În cel mai optimist scenariu, locuitorii de pe coastă ar mai avea la dispoziție doar 35 de minute pentru a fugi în interior.

De la începutul secolului al XX-lea, au avut loc aproximativ 100 de tsunami-uri în Marea Mediterană și în mările înconjurătoare, ceea ce reprezintă aproximativ 10 % din totalul tsunami-urilor din lume pentru această perioadă. Tsunami-urile din Atlanticul de Nord-Est sunt mai puțin frecvente, deși un cutremur cu magnitudinea de 8,5 în 1755 a declanșat un tsunami care a distrus cea mai mare parte a Lisabonei în Portugalia, Cádiz în Spania, părți din Maroc și a atins sud-vestul Cornwall în Regatul Unit și Irlanda.

Și, deși un tsunami de un metru sau chiar de șase metri ar putea să nu fie la scara evenimentului din Oceanul Indian din 2004, care a ucis peste 230 000 de persoane și a strămutat alte 1,7 milioane, sau a tsunami-ului japonez din 2011, care a provocat pagube de aproximativ 243 de miliarde de dolari (225 de miliarde de euro), ar fi totuși o urgență. "Nu ne așteptăm la valuri de 20 de metri, ca în Japonia, Chile sau Sumatra, ci mai degrabă de unul până la doi metri"

loading...
PUTETI CITI SI...