Un tânăr cu arsuri pe 60% din corp nu are loc în spitale. Bărbatul e în stare gravă dar nu beneficiază de tratament de specialitate

Postat la: 11.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un tânăr cu arsuri pe 60% din corp nu are loc în spitale. Bărbatul e în stare gravă dar nu beneficiază de tratament de specialitate

Un tânăr cu arsuri pe 60% din corp este refuzat de marile spitale din România, din lipsa locurilor, deși protocoalele prevăd mutarea acestuia într-o unitate specializată. Bărbatul este în stare critică după un accident casnic.

Tânărul a suferit arsurile după ce a încercat să alimenteze rezervorul unei drujbe, după ce, cu scurt timp înainte, şi-a aprins o ţigară, pe care ulterior a aruncat-o lângă el. Tânărul a scăpat recipientul cu benzină pe jos, iar lichidul s-a aprins imediat de la chiştocul de ţigară nestins complet. Bărbatul a reușit să stingă focul și a sunat la 112.

"Arsura reprezintă aproximativ 60% din suprafața corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare şi membre inferioare, gradul II-III. Pacientul este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, cu suport electronic", a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani. Bărbatul va rămâne la Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani, deoarece niciunul dintre marile spitale care au secții de arși nu au locuri disponibile.

Conform protocolului instituit de Ministerul Sănătăţii, în cazul persoanelor arse există „recomandare transfer imediat în centre specializate pentru tratarea arsurilor a pacienţilor arşi care au arsuri de profunzime intermediară (Gr. 2A - 2B) cu suprafaţa arsurii mai mare de 30% din suprafaţa corporală la pacienţii cu vârsta între 14-50 de ani, arsuri profunde (Gr. 3) peste 15% din suprafaţa corporală la orice vârstă. Imediat cum au luat contact cu cazul, medicii din cadrul UPU-SMURD au încercat să găsească un loc pentru acesta într-un spital din ţară în care sunt paturi pentru tratarea arsurilor foarte grave. Din păcate, niciunul dintre acele locuri nu era, ieri la amiază, disponibil.

„Se face toaleta plăgii și ulterior, având în vedere că nu sunt locuri disponibile la nivel de ţară pentru marii arşi, va rămâne pentru supraveghere şi tratament de specialitate în chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani", a mai spus medicul primar Ramona Guraliuc.

loading...
PUTETI CITI SI...