Un studiu major dezvăluie alimentele ignorate care pot reduce riscul de cancer cu până la 35%. Lista celor pe care trebuie să le evităm
Postat la: 30.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
În urma unui studiu important, experții avertizează cu privire la grupurile de alimente ignorate care protejează împotriva cancerului.
Ei încurajează oamenii să consume mai multe fibre, care se găsesc în alimente precum fulgi de ovăz, fasole și popcorn, și calciu, care se găsește în iaurt, lapte de vacă și sardine.
Noul studiu a estimat că dietele sărace în fibre, calciu și legume sunt responsabile de până la 35 % din cancerele de colon din SUA.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, factorii de risc cunoscuți, precum fumatul, radiațiile și obezitatea, pe baza datelor federale privind 700.000 de cazuri de cancer.
În timp ce fumatul a fost cel mai frecvent factor de risc pentru toate formele de cancer, dieta a fost totuși legată de unul din 20 de cazuri.
În timp ce fructele, legumele și, în ultimele luni, fibrele, au fost promovate pentru proprietățile lor anticancerigene, noul studiu a evidențiat calciul ca un protector major. Mineralul ajută la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și inimii, printre alte funcții.
Dar experții cred că poate ajuta, de asemenea, la legarea acizilor grași în colon, ceea ce ajută la prevenirea formării celulelor canceroase colorectale.
Agențiile de sănătate recomandă între 1.000 și 2.500 de miligrame pe zi din surse precum pâinea de secară, broccoli, lapte și iaurt.
Există aproximativ 300 mg de calciu per cană de lapte de vacă, inclusiv lapte integral, degresat și cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, datele sugerează că aproape jumătate dintre americani nu consumă suficient acest nutrient, ceea ce îi expune nu numai la riscul de cancer de colon, ci și la oase fragile și cheaguri de sânge.
Pe de altă parte, se consideră că fibrele previn cancerul de colon prin faptul că vă ajută să aveți scaune mai frecvente, ceea ce poate reduce timpul petrecut de substanțele chimice nocive în intestin.
Există unele dovezi că fibrele leagă substanțele cancerigene de scaun, ceea ce ajută la expulzarea lor din organism.
Fibrele au și alte proprietăți anticancerigene - cum ar fi faptul că vă mențin sătul mai mult timp, ceea ce vă face mai puțin predispus la supraalimentare. Excesul de greutate crește dramatic riscul de tumori.
Noul studiu a constatat că lipsa fibrelor a fost responsabilă de 12% din cazurile de cancer colorectal la bărbați și femei sub 50 de ani.
Acest lucru ar putea fi semnificativ, având în vedere că analize recente au arătat că 95% dintre americani nu consumă suficiente fibre, care pot fi găsite în cereale integrale precum ovăzul și fructe precum căpșunile.
American Heart Association recomandă ca adulții să consume între 25 și 30 de grame de fibre pe zi din alimente, nu din suplimente.
Între timp, cel mai recent studiu a arătat că bărbații care nu consumă suficiente fructe și legume ar putea fi cu 30% mai predispuși să dezvolte cancer la gât, aproape nouă cazuri din 10 putând fi prevenite cu o dietă sănătoasă.
Descoperirea vine în contextul în care CDC estimează că nouă din 10 americani nu consumă suficiente fructe și legume pe zi - 1,5 până la 2 căni de fructe și 2 până la 3 căni de legume.
Studiul, publicat luna trecută de American Cancer Society (ACS), a constatat că, în general, dieta a fost asociată cu doar patru procente din cazurile de cancer și de deces.
Dietele nesănătoase au avut cea mai puternică asociere cu cancerul colorectal.
Aceștia au descoperit că aproximativ 13 la sută dintre cancerele colorectale ar putea fi puse pe seama cărnii procesate, cum ar fi cârnații, șunca și hot-dog-urile, care crește la 14,6 la sută la bărbați.
Echipa ACS a constatat că puțin peste jumătate din cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viață, iar 35 la sută au fost legate de dietă.
Nu este încă clar de ce aceste cărnuri pot contribui la cancerele colorectale, dar alte studii recente au prezentat teorii.
Un studiu condus de cercetători de la Clinica Cleveland, de exemplu, a constatat că compușii legați de carnea procesată, denumiți metaboliți, sunt la niveluri mai ridicate la persoanele mai tinere cu cancer colorectal decât la cele de peste 50 de ani.
Cercetătorul principal al acelui studiu, Dr. Suneel Kamath, a declarat pentru DailyMail.com că metaboliții contribuie probabil la hrănirea celulelor canceroase și la "deturnarea" celulelor normale. Acest lucru face ca tumorile să crească în timp ce privează celulele sănătoase de energia necesară pentru a susține funcțiile normale.
Cu toate acestea, rămâne de văzut de ce nivelurile mai tinere ale acestor metaboliți decât persoanele mai în vârstă cu aceeași boală.
Fibrele sunt esențiale pentru mai multe funcții digestive. Acestea includ îngroșarea scaunului, astfel încât acesta să treacă mai ușor și împiedică substanțele chimice cancerigene să rămână în colon și rect.
Cercetările de la Universitatea de Stat din Ohio sugerează, de asemenea, că dietele sărace în fibre și bogate în zahăr pot "accelera îmbătrânirea" celulelor, făcându-le mai vulnerabile la cancer.
Fructele precum perele, căpșunile și avocado, precum și cerealele integrale precum ovăzul, au cel mai mare conținut de fibre.
În plus, cercetătorii ACS au constatat că lipsa de alimente bogate în calciu, precum laptele, iaurtul și sardinele, este asociată cu aproximativ patru procente din cancerele colorectale.
Nu este clar cum anume calciul poate reduce riscul de cancer colorectal, deși studiile anterioare sugerează că acesta ajută la legarea acizilor grași din colon care inhibă creșterea celulelor canceroase.
În plus, s-a demonstrat, de asemenea, că acesta suprimă enzima ornitină decarboxilază, care este supraexprimată în anumite tipuri de cancer și ajută la alimentarea tumorilor.
Studiul ACS a constatat, de asemenea, că aportul scăzut de fructe și legume a contribuit la unul din trei cancere ale cavității bucale, esofagului, faringelui și laringelui, precum și la 31% din decese.
Acest lucru s-ar putea datora faptului că s-a demonstrat că consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a virusului papiloma uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală care este principala cauză a cancerului de col uterin la femei și a cancerului de gât și oral la bărbați.
Potrivit Moffitt Cancer Center din Florida, fructele și legumele cu compus folat sunt cele mai susceptibile de a reduce riscul HPV. Acest lucru se datorează faptului că alimente precum spanacul, varza kale, ouăle și citricele conțin antioxidanți, substanțe nutritive care atacă moleculele cauzatoare de boli numite radicali liberi.
De asemenea, s-a demonstrat că acestea reduc inflamația care, în caz contrar, ar determina celulele infecțioase să sufere mutații.
Echipa ACS a constatat, de asemenea, că nouă din 10 cancere orale și de gât ar putea fi prevenite prin alegerea unui stil de viață mai sănătos, cum ar fi renunțarea la fumat și exercițiile fizice.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...
-
Programul magazinelor de Sărbători 2024: Supermarketurile și hypermarketurile din întreaga țară vor funcționa după un orar special
Sărbătorile de iarnă sunt aproape, iar cumpărăturile de Crăciun sunt, ca de obicei, o provocare majoră pentru români. În ...
-
Donald Trump alimentează teoria conspirației, în scandalul dronelor neidentificate: Se întâmplă ceva ciudat!
"Toate" dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite "operează în mod legal şi autorizat", a d ...
-
CNA intră tare în online. Decizii punitive împotriva unor site-uri, canale Youtube și pagini de Facebook
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, să emită decizii privind ordinul de eliminare a conţinutului ilega ...