Un studiu major dezvăluie alimentele ignorate care pot reduce riscul de cancer cu până la 35%. Lista celor pe care trebuie să le evităm

Postat la: 30.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un studiu major dezvăluie alimentele ignorate care pot reduce riscul de cancer cu până la 35%. Lista celor pe care trebuie să le evităm

În urma unui studiu important, experții avertizează cu privire la grupurile de alimente ignorate care protejează împotriva cancerului.

Ei încurajează oamenii să consume mai multe fibre, care se găsesc în alimente precum fulgi de ovăz, fasole și popcorn, și calciu, care se găsește în iaurt, lapte de vacă și sardine.

Noul studiu a estimat că dietele sărace în fibre, calciu și legume sunt responsabile de până la 35 % din cancerele de colon din SUA.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, factorii de risc cunoscuți, precum fumatul, radiațiile și obezitatea, pe baza datelor federale privind 700.000 de cazuri de cancer.

În timp ce fumatul a fost cel mai frecvent factor de risc pentru toate formele de cancer, dieta a fost totuși legată de unul din 20 de cazuri.

În timp ce fructele, legumele și, în ultimele luni, fibrele, au fost promovate pentru proprietățile lor anticancerigene, noul studiu a evidențiat calciul ca un protector major. Mineralul ajută la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și inimii, printre alte funcții.

Dar experții cred că poate ajuta, de asemenea, la legarea acizilor grași în colon, ceea ce ajută la prevenirea formării celulelor canceroase colorectale.

Agențiile de sănătate recomandă între 1.000 și 2.500 de miligrame pe zi din surse precum pâinea de secară, broccoli, lapte și iaurt.

Există aproximativ 300 mg de calciu per cană de lapte de vacă, inclusiv lapte integral, degresat și cu conținut scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea, datele sugerează că aproape jumătate dintre americani nu consumă suficient acest nutrient, ceea ce îi expune nu numai la riscul de cancer de colon, ci și la oase fragile și cheaguri de sânge.

Pe de altă parte, se consideră că fibrele previn cancerul de colon prin faptul că vă ajută să aveți scaune mai frecvente, ceea ce poate reduce timpul petrecut de substanțele chimice nocive în intestin.

Există unele dovezi că fibrele leagă substanțele cancerigene de scaun, ceea ce ajută la expulzarea lor din organism.

Fibrele au și alte proprietăți anticancerigene - cum ar fi faptul că vă mențin sătul mai mult timp, ceea ce vă face mai puțin predispus la supraalimentare. Excesul de greutate crește dramatic riscul de tumori.

Noul studiu a constatat că lipsa fibrelor a fost responsabilă de 12% din cazurile de cancer colorectal la bărbați și femei sub 50 de ani.

Acest lucru ar putea fi semnificativ, având în vedere că analize recente au arătat că 95% dintre americani nu consumă suficiente fibre, care pot fi găsite în cereale integrale precum ovăzul și fructe precum căpșunile.

American Heart Association recomandă ca adulții să consume între 25 și 30 de grame de fibre pe zi din alimente, nu din suplimente.

Între timp, cel mai recent studiu a arătat că bărbații care nu consumă suficiente fructe și legume ar putea fi cu 30% mai predispuși să dezvolte cancer la gât, aproape nouă cazuri din 10 putând fi prevenite cu o dietă sănătoasă.

Descoperirea vine în contextul în care CDC estimează că nouă din 10 americani nu consumă suficiente fructe și legume pe zi - 1,5 până la 2 căni de fructe și 2 până la 3 căni de legume.

Studiul, publicat luna trecută de American Cancer Society (ACS), a constatat că, în general, dieta a fost asociată cu doar patru procente din cazurile de cancer și de deces.

Dietele nesănătoase au avut cea mai puternică asociere cu cancerul colorectal.

Aceștia au descoperit că aproximativ 13 la sută dintre cancerele colorectale ar putea fi puse pe seama cărnii procesate, cum ar fi cârnații, șunca și hot-dog-urile, care crește la 14,6 la sută la bărbați.

Echipa ACS a constatat că puțin peste jumătate din cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin modificări ale stilului de viață, iar 35 la sută au fost legate de dietă.

Nu este încă clar de ce aceste cărnuri pot contribui la cancerele colorectale, dar alte studii recente au prezentat teorii.

Un studiu condus de cercetători de la Clinica Cleveland, de exemplu, a constatat că compușii legați de carnea procesată, denumiți metaboliți, sunt la niveluri mai ridicate la persoanele mai tinere cu cancer colorectal decât la cele de peste 50 de ani.

Cercetătorul principal al acelui studiu, Dr. Suneel Kamath, a declarat pentru DailyMail.com că metaboliții contribuie probabil la hrănirea celulelor canceroase și la "deturnarea" celulelor normale. Acest lucru face ca tumorile să crească în timp ce privează celulele sănătoase de energia necesară pentru a susține funcțiile normale.

Cu toate acestea, rămâne de văzut de ce nivelurile mai tinere ale acestor metaboliți decât persoanele mai în vârstă cu aceeași boală.

Fibrele sunt esențiale pentru mai multe funcții digestive. Acestea includ îngroșarea scaunului, astfel încât acesta să treacă mai ușor și împiedică substanțele chimice cancerigene să rămână în colon și rect.

Cercetările de la Universitatea de Stat din Ohio sugerează, de asemenea, că dietele sărace în fibre și bogate în zahăr pot "accelera îmbătrânirea" celulelor, făcându-le mai vulnerabile la cancer.

Fructele precum perele, căpșunile și avocado, precum și cerealele integrale precum ovăzul, au cel mai mare conținut de fibre.

În plus, cercetătorii ACS au constatat că lipsa de alimente bogate în calciu, precum laptele, iaurtul și sardinele, este asociată cu aproximativ patru procente din cancerele colorectale.

Nu este clar cum anume calciul poate reduce riscul de cancer colorectal, deși studiile anterioare sugerează că acesta ajută la legarea acizilor grași din colon care inhibă creșterea celulelor canceroase.

În plus, s-a demonstrat, de asemenea, că acesta suprimă enzima ornitină decarboxilază, care este supraexprimată în anumite tipuri de cancer și ajută la alimentarea tumorilor.

Studiul ACS a constatat, de asemenea, că aportul scăzut de fructe și legume a contribuit la unul din trei cancere ale cavității bucale, esofagului, faringelui și laringelui, precum și la 31% din decese.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că s-a demonstrat că consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a virusului papiloma uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală care este principala cauză a cancerului de col uterin la femei și a cancerului de gât și oral la bărbați.

Potrivit Moffitt Cancer Center din Florida, fructele și legumele cu compus folat sunt cele mai susceptibile de a reduce riscul HPV. Acest lucru se datorează faptului că alimente precum spanacul, varza kale, ouăle și citricele conțin antioxidanți, substanțe nutritive care atacă moleculele cauzatoare de boli numite radicali liberi.

De asemenea, s-a demonstrat că acestea reduc inflamația care, în caz contrar, ar determina celulele infecțioase să sufere mutații.

Echipa ACS a constatat, de asemenea, că nouă din 10 cancere orale și de gât ar putea fi prevenite prin alegerea unui stil de viață mai sănătos, cum ar fi renunțarea la fumat și exercițiile fizice.

loading...
PUTETI CITI SI...